Тази вечер се връщаме към стандартното астрономическо време. В нощта

...
Тази вечер се връщаме към стандартното астрономическо време. В нощта
Коментари Харесай

Тази нощ преминаваме отново към астрономическо време

Тази вечер се връщаме към общоприетото астрономическо време. В нощта на 24 против 25 октомври стрелките ще се реалокират от 4 часа на 3 часа. По този метод изгревът на слънцето ще се измести малко по-рано и вместо в 7,50 ч. ще изгрява в 6,50 ч., само че за сметка на това вечерите ще станат по-къси, като залезът на слънцето се измества от 18,30 ч. в 17,30 ч. Утре светлата част на деня ще бъде дълга малко над 10,30 ч. и ще продължи да понижава до 23 декември, когато ще продължи единствено 9 часа и 3 минути, а слънцето ще залезе в 16,57 ч.

Според инструкция от 2000 година всички страни в Европейски Съюз са задължени в един и същи ден да минават от естественото астрономическо време към лятно време с 1 час обратно при започване на лятото, с цел да се употребява по-ефективно слънчевата част на деня. Преминаването назад към обикновено астрономическо време също е синхронизирана да се случва в последната неделя на октомври на всички места в блока.   

Предложение на предходното управление на Европейската комисия , отпред с Жан Клод Юнкер, тази процедура да бъде анулирана притегли забележителна поддръжка в Европейски Съюз. Причината е, че съгласно проучвания хората имат потребност от ден-два да на се настроят на смяната, която разклаща ритъма им. Целта на Еврокомисията бе промяната на времето да се отстрани от 2019 година, само че Европейският парламент отсрочи това за 2021 година Според проекта на Юнкер всяка страна-членка ще има правото да избере обикновено астрономическо или лятното време, което обаче провокира опасения, че в някои страни ще бъдат затруднени пътуването и търговията. Все още следва да се вземе дефинитивно решение, като последно тематиката беше обсъждана от Съвета на Европа в края на 2019 година

Официален представител заяви, че немското президентство на Европейски Съюз няма да повдига въпроса за прекратяване на времевата промяна до края на 2020 година Според информация на Wired идващите председателстващи Европейски Съюз – Португалия и Словения – също няма да слагат въпроса на разискване до края на 2021 година  

В България промяната на времето се ползва без спиране от 1976 година

Общо в Европа има 4 страни, които не минават от една времева зона към друга. Това са Беларус (от 2011 година страната резервира потреблението само на „ лятното “ време), Русия употребява непрекъснато „ лятно “ време от 2011 го 2014 година, след което мина към астрономическо време и Турция, която от 2016 година стартира непрекъснато да употребява „ лятно “ време, Исландия – защото е доста насевер, прекосяване на лятно време не би имало огромен резултат.

Като цяло в страните, намиращи се в южната половина на Европа, прекосяването от едното към другото време по време на летния сезон се усеща повече и има повече смисъл, в сравнение с за страните на север.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР