Тази вечер представям една изложба, която много съм мечтала.Това са

...
Тази вечер представям една изложба, която много съм мечтала.Това са
Коментари Харесай

Иванка Колчакова разказва чрез картини фрагменти от един древен език

Тази вечер представям една галерия, която доста съм мечтала.

Това са знаци от разнообразни култури, които има в Южна Америка, в Мексико, в Ориента, в България, в Русия, които ги има в текстила, бижутерията, в керамиката и хората са вярвали, че те имат защитна функционалност, т.е., че защищават фамилията от беди, че носят шанс.

Символи, които са свързани с вечността, които демонстрират рода, мъжкото и женското начало, като тук-там съм импровизирала, т.е. съм вплела в небивалица моя, посредством която да отпусна душа.

Това сподели в изявление за БГНЕС художничката Иванка Колчакова във връзка новата си изложбата „ Фрагменти от един античен език “.

Една от картините показва слънчевия знак, за който художничката изясни, че е бил значим за хората още преди християнството и е бил извънредно обвързван с живота и ежедневната им активност.
Иванка Колчакова
„ За мен е значимо публиката, когато следи картините, да усети силата на това, което е нарисувано “, означи тя и добави, че изборът на цветове се случва интуитивно.

Изложбата се реализира със специфичната поддръжка на Национален фонд „ Култура “ по стратегия „ Творчески стипендии “, като картините са общо девет на брой. „ В продължение на шест месеца са правени, с помощта на тази самодейност на Национален фонд „ Култура “. Тя ми разреши да осъществя тази галерия, защото аз от дете се интересувам от другите идентичности в религиите по света и от тези знаци, които се повтарят, и това постоянно ми е било доста забавно и вълнуващо “, описа още художничката.

Ваня Колчакова рисува от 12-годишна възраст, а любовта ѝ към изкуството се ражда в учебно заведение от нейните преподаватели, които среща по пътя на развиването си. Художничката още от дете постоянно е търсила изобретателен метод, по който да се изрази. „ Аз доста обичах да танцувам, доста желаех да стана художествена гимнастичка “, описа тя. Това обаче не се случва, само че за сметка на това приключва Професионалната гимназия по изобразително изкуство „ Николай Руменов “, по-късно „ Терапия “ в Академията, както и „ Филмова и телевизионна постановка “ във Варненския свободен университет. А сега работи като учител по изобразително изкуство в 60-о ОУ. „ И тук, в това ателие, където имаме ателие за деца и ги насърчаваме. Ние се споделяме „ Досами “, което значи „ директно един до различен “. Идеята е да си поддържат връзка хората и да срещат професионални художници, и да се допират до творчеството им, т.е. да има другарство, което да бъде продан “, заключи художничката./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР