Тази вечер, от 20.30 часа, в Зала България ще се

...
Тази вечер, от 20.30 часа, в Зала България ще се
Коментари Харесай

Валерий Гергиев за трети път в България |

Тази вечер, от 20.30 часа, в Зала България ще се случи едно от топ събитията в музикалния живот на страната ни за 2021 година.

Световноизвестният диригент Валерий Гергиев идва за трети път в България ще дирижира Софийската филхармония. В концерта, дружно с маестро Гергиев, ще вземат участие и солисти от Мариинския спектакъл , а концертът ще бъде благотворителен, в поддръжка на самодейността за създаване на нов акустичен музикален комплекс на България.

Валерий Гергиев към този момент два пъти в последните няколко години гастролира на българска сцена, а концертите му бяха повече от паметни за феновете на класическата музика у нас.

На 22.05.2017 година оркестърът на Мариинския спектакъл откри фестивала " Софийски музикални седмици ", а програмата беше повече от любопитна - Прокофиев – „ Класическа симфония “, Дебюси – „ Следобедът на един фавн “, Стравински – „ Жар Птица “ и пета симфония от Чайковски във втората част на концерта.



Билетите свършиха безусловно за няколко часа, което пък ясно сподели, че потребността от огромна концертна зала за сходни събития в София е наложителна.

Вторият гастрол на Гергиев се състоя още веднъж през 2017, през месец октомври. Концертът се състоя в Зала 1 на НДК, където програмата включваше целият балет " Пролетно свещенодействие " на Игор Стравински , Концерт за пиано и оркестър номер 4 от Сергей Рахманинов и необикновено сложната и комплицирана за осъществяване Симфония номер 4 от Дмитрий Шостакович.



Заедно с Гергиев тогава в София дойде и мегазвездата на съветската класическа музика Денис Мацуев, а концертът означи второто осъществяване на 4-та симфония от Шостакович у нас след родната премиера на творбата през 70-те години на XX век.

Самата симфония е написана през 1934 година, само че заради обстоятелството, че композиторът има съществени проблеми с комунистическата власт в Русия, нейната премиера се състои чак през 1961 година под диригентството на Кирил Кондрашин.



Концертът довечера е забавен и с друго - пред Народния спектакъл ще има видеостени, на които жители и посетители на столицата ще могат да следят онлайн музикалното събитие на годината.

Припомняме, че още при започване на годината президентът Румен Радев поддържа самодейността на доста български музиканти за построяването на нова акустична зала, която да бъде огромна, модерна и функционална за потребностите на концертния живот у нас.

Днешното посещение на Гергиев и солистите на Мариинския спектакъл в София е част точно от тази самодейност.

Идеите за нова зала циркулират в публичното пространство от много години насам, като в публичното пространство имаше разнообразни хрумвания за това къде и по какъв начин да се случи

В началото на февруари 2021 година, след среща с представители на културата - проф. Елена Кутева, проф. Сава Димитров, ректор на Националната музикална академия (НМА), проф. Ростислав Йовчев, пианист и учител в НМА, шефът на Българската телеграфна организация Кирил Вълчев и Даниел Спасов, музикант и фолклорист, президентът се ангажира с проблема.

Концертът довечера ще набира и средства за нова зала, а дарения могат да бъдат направени и

Ето и програмата, която ще бъде изпълнена довечера в Зала България:

Сергей Прокофиев - Откъси из първа и втора сюита от балета " Ромео и Жулиета "
Сергей Рахманинов - Симфонични танци опус 45
Игор Стравински - Сюита " Жар птица " - редакция 1919 година

Очаква се концертът да приключи с българска творба - " Рапсодия Вардар " от Панчо Владигеров .
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР