Тази вечер от 19 часа в зала България е (вече)

...
Тази вечер от 19 часа в зала България е (вече)
Коментари Харесай

Тази вечер от 19 часа в зала България е (вече) традиционният коледен концерт на Софийския духов ор

Тази вечер от 19 часа в зала " България " е (вече) обичайният коледен концерт на Софийския духов оркестър. Заглавието е красноречиво - Коледа с Гершуин !
Диригентът Юли Дамянов
е подготвил една чудесна стратегия с всички най-знакови произведения на огромния американски композитор - от Кубинската интродукция, през Един американец в Париж до определени моменти от Порги и Бес (тук солисти ще са Еделина Кънева и Александър Мутафчийски). Финалът ще е за Рапсодия в синьо и отсам точно потегля диалогът ни с пианиста Людмил Ангелов , за който това е самобитен дебют. " Един забавен нов план, първо взаимно музициране със Софийския духов оркестър, чакам го с огромен боязън " - споделя основаният в Испания пианист. С музиката на Гершуин Людмил Ангелов е обвързван от дълго време - " някои от първите ми стъпки на концертния подиум са били точно с Рапдосия в синьо и Концерта във фа, освен това със Симфоничния оркестър на БНР под палката на Александър Владигеров, който доста обичаше и постоянно изпълняваше музиката на Гершуин ".
Людмил Ангелов признава, че доста обича Гершуин - " той е един от най-интересните и истински създатели на 20 век ". Смята, че значимостта на песните на Гершуин за музиката на ХХ век е съпоставима с тази на песните Шуберт през ХІХ век.
Чуйте цялото изявление - разсъждаваме за съветското въздействие в музиката на родения в фамилията на съветски евреи, емигрирали в Америка, композитор.
" То се усеща мощно в доста произведения на Гершуин - и в тези, в които се е стремил да бъде прецизно типичен, и във всички останали в жанрове като мюзикъла... да вземем за пример най-широката, най-красивата тематика в Рапсодия в синьо е безусловно по съветски издигната, по този начин и звучи и би била напълно на място в някой от концертите на Рахманинов. Това е блестящо, благородно декларирано въздействие и дава едно лирично благосъстояние на избрани фрагменти в музиката на Джордж Гершуин, което контрастира доста добре с другите детайли в неговото творчество - въздействието на джаза, ритмичността, суинга ". За Людмил Ангелов е еднообразно значимо класическите музиканти да свирят джаз и противоположното - " тази симбиоза сред джаз и класика обогатява всеки музикант ".
Концертът се провежда от Общинския културен институт " Искър ", който е дом на Софийския духов оркестър към този момент 11 години. Коледните концерти на оркестъра стават все по-интересни и се трансформират в една от хубавите коледни обичаи на столицата.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР