Тази вечер от 19.00 часа в София ще се проведе

...
Тази вечер от 19.00 часа в София ще се проведе
Коментари Харесай

Мануела Попова за случая с Габи: В момента гледаме как една жена умира, не как протестира

Тази вечер от 19.00 часа в София ще се организира митинг в отбрана на правата на транс и интерсекс хората в България под надпис “С Габи против системата ”. Повод е гладната стачка на Габриела Банкова, трансжена, на която съдът към този момент 2 години отхвърля промяна на документите и тя продължава да попада в системата като човек от мъжки пол. На 14 ноември Габриела разгласи гладна стачка пред Съдебната палата с искане дискриминирането към нея и хората като нея да спре. Реакции от институциите не последваха - с изключение на инспекции и даже полицейски арест. Повече за своята борба описа самата Габриела в предаването " Кой приказва " по Дарик радио, а в студиото при Мария Черешева бяхаМануела Попова и Робин Златаров от фондация Bilitis, които описаха за настояванията на митинга и проблемите на транс хората у нас.

" Различие " не е правилна дума. Ние сме изцяло идентични с другите хора. Транс хората сме същуствували постоянно в България, само че допреди 2, 3 години са живели в условен мир, а в този момент веме сме дискриминирани, обиждани и унижавани ", съобщи Габи.

" Това е политическа цел. Има хора, които непрекъснато са с мен пред Съдебната палата, с цел да ме пазят. Не съм ималапроблеми. Почти никой т народа не счита, че това за което аз съм застанала, е неправилно. Деца на по 14 години, които настояват, че са за избиването на евреите, за избиването на транс хората, пристигнаха и споделиха някои неща, само че даже те нямат храброст да извъшат някакви физически дейности, с цел да защитят думите си ", описа тя.

" Бях задържана нелегално и без съображение, тъй като не предоставих документи за идентификация, тъй като те са унизителни за мен. Полицаите, които ме арестуваха, се държаха добре и почтително с мен, само че техният старши контрольор се държеше изключитлно жестоко, назова ме " създание " неведнъж и фурсира служителите на реда да ме съблекат голаза обиск, който беше непотребен. Същият контрольор подреди, че би трябвало да ме обискира мъж ", показа Габриела.

" Всички се тормозим за Габи и здравето й и ще продължава да има митинги по тематиката, до момента в който не получим една същинска процедура за промяна на документите в България. Азсъщо се разпознавам като транс небинарен човек. Тази процедура може да трае до 5 години. Много евентуално е съдът да изисква доста неща, единствено с цел да миоткаже. Това ме стопира да пускам такава процедура. От тази година имаме 3 положителни решения на съда от доста други, които са отрицателни. Отказите се усилиха от 2018 насам, което прави да наподобява, че процедурата дефакто е невъзможна ", сподели Робин.

" Негативноторешение доста постоянно се обвързва с връзката на морала и религията. Случаят с Габи е точно подобен. Ние живеем в световна страна и когато един човек бива припознат като пола, с който се показва, това основава извънредно огромни компликации. Това са чисто административни процедури, които не са свързани с християнството. Хората се сблъскват с еднипатови обстановки, които нямат връзка с религията ", посочи Мануела.

" Откакто навлезе понятието " джендър ", виждаме доста повече опозиция и закононарушения против транс общността. От тази година сигурно решенията, които са положителни за смяна на половия маркер в персоналните документи, фрапантно понижиха. Транс хората са намирали метод да съществуват преди. Това е присъщо за доста малцинствени групи. Целта на всяка малцинствена група е да оцелее в обществото, което се пробва да я подтисне ", добави тя.

" Целият развой е толкоз персонален и по едно и също време с това толкоз обществен, защото непрекъснато ти се постанова да се разкриваш. Аз персонално се срещам с ненавист по улиците. Редовно слушам думите „ това какво е ”, плюли са ме, преди няколко месеца хвърлиха по мен яйце. Тази ненавист има резултат, мен ме беше боязън да излизам по улиците. Много от нас живеят в постояненстрах ", сподели Робин.

" Много хора заплащат доста висока цена на това да бъдат себе си. Представете си какъв брой горест и отчаяние би трябвало да си събрал в себе си, с цел да успееш да изплуваш над тази ненавист и да застанеш с лицето и името си и да заявиш, че си транс човек и искаш права. Случаят на Габи не е един. Страхотно е да виждам по какъв начин хората се борят засебе си. Вярвам, че българите желаят да схванат и когато им разбираем, че става върос за един напълно елементарен човешки живот, който не цели да навреди на никого, виждам, че мненията се трансформират и това е прелестно. Транс хората в България заслужават обективен живот ", безапелационна е Мануела.

" Когато се приказва за права на ЛГБТхората, най-честосе приказва за правата на гей хората. Тоест, имаме прогрес, само че той се случва в по-разпознаваемата част на нашата общественост, до момента в който на назад във времето съвсем постоянно даже и исторически са оставали транс хората. Трудно е да се изясни на някой различен нещо, което ти в никакъв случай не си чувствал и поради това солидарността остава на назад във времето. То не е чак такава философия, най-малкото това, на което сме способни ние като хора,е да не съдим или просто да подминем. Аз персонално съм писала до доста политически партии, на посолства, с цел да приказваме какво става сега в България. В момента гледаме по какъв начин една жена умира, не по какъв начин една жена стачкува. Нас всички ни е боязън. Никой не отиде да я види. Бях очевидец на народен представител, който я подмина ", описа Мануела.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР