Тази вечер на сцената на Държавна опера - Стара Загора,

...
Тази вечер на сцената на Държавна опера - Стара Загора,
Коментари Харесай

Италианката в Алжир поставя за първи път почти вековната опера на Стара Загора

Тази вечер на сцената на Държавна опера - Стара Загора, ще бъде премиерата на „ Италианката в Алжир “ от Джоакино Росини . За първи път в съвсем 100-годишнината си история старозагорският оперен спектакъл слага това заглавие на италианския композитор.
Спектакълът е за безконечните тематики за любовта и оспорваната независимост на дамата и нейното право на избор, пресъздадени по занимателен и автентичен метод от режисьорката Урсула Хорнер . Тя е пренесла действието от 18-и в първите десетилетия на 20-и век, когато софтуерните и фешън открития завладяват и Ориента. Хорнер е позната на българската аудитория със спектакъла си на операта „ Хофманови разкази “ от Жак Офенбах в Русе и Пловдив и със „ Севилският бръснар “ от Росини на Македонската опера и балет, която гостува на последното издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора.
Декорите и костюмите за премиерата на „ Италианката в Алжир “ са на Македонската опера и балет. Това е и първият взаимен план на двата оперни театъра, които през декември предходната година подписаха меморандум за съдействие и продан. Сценографията е на Мартина Сеня, а костюмите на Мария Пупучевска.
В постановката на класическата опера-буфа на Росини публиката ще се наслаждения на осъществяванията на Петя Петрова, Родриго Тросино (Италия), Валери Турманов, Ивайло Джуров, Деси Стефанова, Емилия Джурова, Едуин Кей и други, както и на хора и оркестъра на Старозагорската опера под диригентството на Ивайло Кринчев.
Началото довечера е от 19 часа . На 22 март постановката ще гостува в Пловдив, а идващият театър в Стара Загора е на 27 март.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР