Тази вечер македонският парламент прие с необходимите две трети мнозинство

...
Тази вечер македонският парламент прие с необходимите две трети мнозинство
Коментари Харесай

Македония официално става Северна – депутатите одобриха конституционните промени

Тази вечер македонският парламент одобри с нужните две трети болшинство всички конституционни промени планувани в Преспанския контракт, оповестява БГНЕС. Така публично западната ни съседка става Република Северна Македония.
Продължават дебатите в македонския парламент за смяна на името на страната Снощното съвещание беше провалено, откакто опозицията напусна пленарната зала
„ За " измененията гласоподаваха 81 народни представители. Депутати и министри незабавно поздравиха министър председателят на Македония Зоран Заев. Вицепремиерът и министър по европейските въпроси на Македония – Буяр Османи беше първият, който честити на Заев триумфа.

Снимка: БГНЕС

„ Това е окончателният Договор за разрешаване на македонско-гръцкия спор за името и за стратегическо партньорство. Той подсигурява македонското бъдеще, пази македонската еднаквост, език, герб, химн и байрак. Договорът отваря пътя към Европейски Съюз и НАТО, подсигурява и другарството и съдействието сред Македония и Гърция ", написа Заев и прецизира, че той е според резолюциите 817 и 845 от 1993 година на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.
Снимка: БГНЕС
Ръководителят на дипломацията на Европейски Съюз Федерика Могерини и еврокомисарят по разширението Йоханес Хан са първите поздравили Македония след историческото гласоподаване на конституционните промени довечера.

„ Политическите водачи и жителите демонстрираха решимостта си да заловен тази неповторима историческа опция за разрешаването на един от най-старите разногласия в района и уверено да продължат напред по пътя към ЕС”, обявиха Могерини и Хан.
Снимка: БГНЕС
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също изпрати писмо до премиера Зоран Заев, с цел да го поздрави за окончателното гласоподаване на Народното събрание.

„ НАТО мощно поддържа цялостното използване на Договора, което е значим принос за постоянния и проспериращ регион”, сподели Столтенберг.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР