Тази вечер мъжкият национален отбор на България по баскетбол ще

...
Тази вечер мъжкият национален отбор на България по баскетбол ще
Коментари Харесай

Везенков и България посрещат непретенциозен съперник преди ЕвроБаскет 2022

Тази вечер мъжкият народен тим на България по баскетбол ще се изправи пред първия си формален тест преди началото на ЕвроБаскет 2022. Възпитаниците на Росен Барчовски посрещат Кипър в откриващия си дуел от група " F " на предварителните квалификации за Европейското състезание през 2025-а. Срещата стартира през днешния ден от 19:00 часа в зала " Арена Самоков ".

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от BulgarianBasketballFederation (@bf_basketball)

Това е първият от общо двата идни подготвителни дуела с формален темперамент за България преди старта на шампионата на Стария континент при започване на септември. Три дни по-късно - в неделя, още веднъж от 19:00 часа в Самоков, националите ни излизат против Румъния във втория си мач от предквалификациите за идващия огромен европейски конгрес след три години.

Трикольорите към този момент изиграха два дуела с всекидневен темперамент по-рано този месец. Момчетата на Барчовски взеха присъединяване на другарски шампионат в чешкия град Пардубице, където отстъпиха поредно на домакините от Чехия и мощния отбор на Хърватия със съществени разлики. " Лъвовете " обаче бяха в много скъсен състав в двата мача, защото не можеха да разчитат на Александър Везенков, Дий Бост, Йордан Минчев и Константин Костадинов, които отсъстваха по разнообразни аргументи.
 Дий Бост пропуща първия мач в Самоков Дий Бост пропуща първия мач в Самоков
Обстановката в тима няма да е по-различна довечера, защото от посочените четирима само Везенков ще е на линия за днешния мач против Кипър. Както Sportal.bg писа през вчерашния ден, Дий Бост ще играе единствено във втория мач против Румъния, а Константин Костадинов пък е получил разтежение в бедрото. Йордан Минчев пък дефинитивно отпадна от състава поради травмата в глезена, която претърпя в последния формален мач на националите ни против Босна и Херцеговина през юли.

Мачът сигурно ще бъде една концепция по-специален за Везенков, който е роден в Никозия и прави първите си стъпки в баскетбола с локалния отбор на АПОЕЛ, преди да премине в школата на гръцкия Арис и след това звездата му да изгрее точно с гръцкия отбор. В отсъствието на Дий Бост от него ще се чака през цялото си време на терена да бъде опасност №1 за коша на кипърците.
 Контузия сложи под въпрос национал за мачовете с Кипър и Румъния Контузия сложи под въпрос национал за мачовете с Кипър и Румъния
С необикновен интерес ще се следи и включването на Иван Алипиев, който попадна в титулярната петица в контролите против Чехия и Хърватия, като и в двата мача показва своите качества - най-резултатен против чехите с 13 точки и най-хубав герой против хърватите с 11 овладени топки. Липсата на Бост пък ще разреши на другия натурализиран играч в редиците на " лъвовете " - Дейвид Кравиш, още веднъж да поеме надзор в подкошието на противника. Новият баскетболист на клубния Уникаха се погрижи да изтормози оптимално тима на Хърватия, като още през първата четвърт имаше 11 точки при 5/5 пукотевица от игра.

Групата на България за мача с Кипър: Александър Янев, Александър Везенков, Иван Алипиев, Васил Бачев, Емил Стоилов, Димитър Димитров, Деян Карамфилов, Павлин Иванов, Станимир Маринов, Дейвид Кравиш, Алекс Симеонов, Чавдар Костов.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от BulgarianBasketballFederation (@bf_basketball)

Отборът на Кипър към този момент си е обезпечил място на ЕвроБаскет 2025, защото страната е един от домакините на шампионата след три години, дружно с Финландия и Латвия. Селекцията на Христофорос Ливадиотис не може да се похвали с положително показване в първата фаза на предквалификациите, защото позволи пет загуби в шестте си мача. Тимът позволи провали от Ирландия, Швейцария (два пъти) и Австрия (също два пъти), като единствената победа на Кипър в този интервал пристигна против ирландците с 83:75 след продължение. Като хазаин на Европейското обаче тимът продължи към идващия стадий, макар че приключи на последното четвърто място в таблицата с актив от 1-5. Един от по-интересните играчи в кипърския състав е 19-годишното крило Зайд Муоса, който е част от Олимпиакос и се познава добре със своя съотборник при " червено-белите " и конкурент довечера Александър Везенков.

Групата на Кипър за мача с България: Зайд Муоса (Олимпиакос), Яковос Пантелис (АЕК Ларнака), Йоанис Янарас (АПОЕЛ Никозия), Йоанис Пасиалис (Керавнос), Константинос Симицис (АПОЕЛ), Михалис Кумис (АПОЕЛ), Никос Стилиану (Керавнос), Панайотис Марку (Керавнос), Павлос Ставринидис (САЩ), Роберто Мантовани (АЕК Ларнака), Стефанос Илиадис (Аполон), Филипос Тигас (Керавнос), Христос Лоизидис (Аполон).

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Cyprus Basketball Federation
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР