Тази тема дискутираха на кръгла маса в Народното събрание по

...
Тази тема дискутираха на кръгла маса в Народното събрание по
Коментари Харесай

Цветелина Пенкова и Кристиан Вигенин: Нови работни места и инвестиции са целите на регламента за промишлен...

Тази тематика дискутираха на кръгла маса в Народното събрание по самодейност на евродепутата от Групата на Прогресивния алианс в Екологичен потенциал Цветелина Пенкова и на зам.- ръководителя на Народното събрание Кристиан Вигенин водещи представители на регулаторите, институциите, промишлеността и университетските среди. В кръглата маса се включиха представители на Българската стопанска камара, на Асоциацията на индустриалния капитал в България, на Българската търговско-промишлена палата, на асоциациите на металургичната и циментовата промишлености, на КНСБ, на Института за енергиен мениджмънт, на енергийните регулатори, на Електроенергийния систематичен оператор, на промишлеността за цветни метали, на електроразпределителните сдружения, на строителния бранш и на университетските среди. 

 

„ Европа е водеща в нововъведенията и развиването на нови производства. За разлика от преди енергийните запаси в сегашното не са неизчерпаеми. Сега би трябвало да се търсят дълготрайни устойчиви решения “, зададе тона на полемиката евродепутатът Цветелина Пенкова. Тя означи, че законодателството за индустрия с нулеви чисти излъчвания към този момент е в ход в Европейския парламент: „ Целта е да се усили производството на чисти технологии в Европейски Съюз. Този законодателен акт ще притегли вложения и ще сътвори по-добри условия и достъп до пазара за чисти технологии в Европейски Съюз. Това ще подтиква откриването на работни места и нови производства. “  Тя  добави, че законодателството ще докара до повишение на конкурентоспособността на индустрията на Европейски Съюз и е принос в напъните за енергийна самостоятелност. 

 

„ Впечатляващо е, че за пръв път в българския парламент от доста време насам се прави такава среща сред наши представители в Европейския парламент, работещи по съответни законодателни пакети, и представители на българското Народно заседание, които ще работят по използването на този акт в българското законодателство и ще би трябвало да вземат значимите решения по какъв начин да бъде предпазен българският интерес. “ Това съобщи при започване на полемиката зам.-председателят на Народно събрание Кристиан Вигенин. Той увери  представителите на промишлеността, които ще бъдат в най-голяма степен наранени от решенията, които предстоят да бъдат взети: „ Ние в българското Народно заседание освен ще следим какво ще се случва по този пакет, само че и ще реализираме нужния парламентарен надзор през Комисията по въпросите на Европейски Съюз и през механизмите, които имат народните представители за надзор на държавното управление и министрите, тъй че позициите на изпълнителната власт в Съвета на Европейски Съюз също да регистрират българския интерес и да регистрират работата, която стартираме през днешния ден с тази полемика. “

 

Според евродепутата Цветелина Пенкова задачата е до 2030 година цялостният стратегически потенциал на Съюза за произвеждане на технологии с нулеви чисти излъчвания, най-малко 40% от зелените технологии и техните съставни елементи, да се създават в Европейски Съюз. 

 

Като докладчик по законодателството Пенкова открои целите, за които ще се бори: „ Всички технологии би трябвало да се създават в ЕС  - фотоволтаици, термопомпи, акумулатори, електролизьори, вятърни съоръжения и възобновими източници в морето, технологии за електроенергийните мрежи, устойчиви горива, както и нуклеарни технологии за произвеждане на електрическа енергия. Необходимо е да се уголемява описът при поява на нови технологии. “ Евродепутатът добави, че ще се включат в листата всички нуклеарни технологии, уголемен е обсегът с водорода и с всички различни биогорива.

Цветелина Пенкова добави, че конкурентоспособността на Европейски Съюз в съответни браншове ще е главен приоритет при асортимент на технологиите, а задачата е да се поддържат индустриалните процеси.

 

По отношение на финансирането Цветелина Пенкова сподели, че не може да се разчита на държавна помощ, с цел да се възроди стопанската система на ЕС- това би сложило в неравностойно състояние страните членки. „ Ще настояваме за средства от неизползваните фондове по Механизма за възобновяване и резистентност, от Иновационния фонд и от Европейската капиталова банка. Трябва да бъде притеглен частен капитал, подкрепят от държавни гаранции “, уточни работещите решения евродепутатът. 

 

Цветелина Пенкова открои и още съществени и стратегически цели в процеса: „ Необходими са съществени вложения за развиване на нови умения и подготовка на работната мощ, би трябвало да се подобрят уменията в органите, издаващи разрешителни. “ Тя ще упорства да се улеснят административните процедури за нови производства и технологии, както и да се понижат периодите за издаване на разрешителни.

 

Всички участници в полемиката показаха своето терзание, че в България няма настояща енергийна тактика и проект за развиване на бранша. Предложено беше въвеждането на енергиен ръб, който да управлява работата по правенето на нужното законодателство. Изтъкнат беше казусът с неналичието на готови профилирани фрагменти, на идея за образованието им, както и на вложения в бранша. Като съществена компликация беше маркирана и  сериозната разлика сред цените на електрическа енергия в Европа и в останалата част от света. Участниците в кръглата маса се сплотиха към нуждата от облекчение на административните процедури, бюрократичната тежест и свръхрегулацията.

 

Заместник- ръководителят на Народно събрание Кристиан Вигенин изрази вяра тази среща да сложи една добра основа за бъдещата работа: „ Важна е взаимната работа с нашите евродепутати, изключително в лицето на Цветелина Пенкова, тъй като в идващите месеци в Европейския парламент полемиките по законодателния акт за индустрия с нулеви чисти излъчвания ще навлязат в своята дейна фаза. “

 

Цветелина Пенкова благодари на всички представители на промишленостите в бранша, които се включиха в създаването на целите на Законодателния правилник за индустрия с нулеви чисти излъчвания. Благодари  на университетския бранш, представители на който интензивно работиха по това законодателство. Тя даде обещание да спомага всички оферти, които се чуха по време на полемиките на кръглата маса, да бъдат взети поради при завършването на регламента, който би трябвало да бъде признат от Екологичен потенциал през ноември тази година, а действителното му влизане в действие се чака през 2026 година. 

Евродепутатът е решена да продължи да е основател на сходни полемики с специалисти и всички заинтригувани страни, с цел да може позицията на българската промишленост и жители да бъде интензивно отстоявана при приемането на главното законодателство на Европейски Съюз. „ Очаквам и съм отворена да чуя всички позиции на специалисти и институции в България, те са водещи за мен в работата ми като евродепутат “, заключи Цветелина Пенкова.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР