Тази сутрин влезе в сила третото поредно хуманитарно примирие между

...
Тази сутрин влезе в сила третото поредно хуманитарно примирие между
Коментари Харесай

Иран прехвърля войски към границите с Армения и Азербайджан |

Тази заран влезе в действие третото следващо филантропично помирение сред Армения и Азербайджан за противоречивия анклав Нагорни Карабах. То обаче стана допустимо освен под дипломатическия напън на Минската група, в която вземат участие Русия, Франция и Съединени американски щати. Истинската причина е, че от два дни военните наблюдаващи установяват явни белези за избрана стабилизация на фронта.

Руският уебсайт topcor.ru напомня, че азербайджанците главно реализираха триумф в региони, които не влизаха в състава на Нагорно-Карабахската самостоятелна област при Съюз на съветските социалистически републики, взети под надзор от арменците при започване на 90-те години. Четвърт век Москва на вятъра уговаряше Ереван да върне на Баку 5 от 7-те такива региони, като си остави единствено Лачинския кулоар за сухопътна връзка на Армения с непризнатата република, както и два прилежащи региона за сигурност. При това Азербайджан беше склонен на тези условия.

Като проява, че е спряно напредването на азербайджанската войска, арменското военно командване стартира за първи път да демонстрира карти за военната конюнктура, както и фрагменти от унищожаването на азербайджанската тежка огнева система ТОС-1А „ Солнцепёк ”.

Арменската страна сподели и изоставени от арменците БТР-70 в южната част на Карабах от разследваща група, движеща се към Лачинския кулоар.

Като причина за стабилизацията на фронта се сочат 3 фактора. Първият е, че азербайджанските военни са навлезли в територия, където плътно живеят кюрди. Те населяват локалните планини и няма къде да отидат - по тази причина оказват на азерите опозиция. Някога в състава на Азербайджанска ССР имаше даже Кюрдестански уезд (окръг). Статутът бе отстранен, само че жителите останаха. Кюрдите дружат с арменците, тъй като исторически ги свързва турският геноцид отпреди 100 година

Като втора причина се сочи огромното прекачване на армията на Иран към границите на Армения и Азербайджан.

На напред във времето излезе третата причина – начало на сериозен разговор на интернационалната общественост във връзка Нагорни Карабах.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР