Тази сутрин в дипломатическите представителства на Република Турция в София,

...
Тази сутрин в дипломатическите представителства на Република Турция в София,
Коментари Харесай

Турският посланик у нас: България оказа нужното съдействие за изборите

Тази заран в дипломатическите представителства на Република Турция в София, Пловдив и Бургас стартира гласуването на живеещите в България турски жители на изборите за президент и парламент, които в Турция ще се проведат на 24 юни.

Турските медии оповестяват, че гласуването минава обикновено, без проблеми, съобщи Българска телеграфна агенция.

В България са регистрирани към 8500 гласоподаватели, които са турски жители. Сред гласувалите в утринните часове в София са турският дипломат Хасан Улусой и брачната половинка му Дидем.

Турският дипломат съобщи за Анадолската организация, че организацията по изборите в България е безпроблемна. Той уточни, че българската страна е оказала нужното подпомагане за организирането на вота в България, а също и че има интерес от страна на българските медии към изборите на 24 юни.

Урните в България за турските жители ще бъдат отворени до 18 юни вечерта. Право да гласоподават в секциите на българска територия имат единствено тези турски жители, които са регистрирани по местоживеене в България - турският изборен закон е безапелационен за това.

Турските жители, които са регистрирани зад граница, гласоподават в страните, в които живеят, по прелиминарен график, спуснат от Висшата изборна комисия /ВИК/. За вота на 24 юни са разкрити секции в 60 страни, в това число в България.

Гласуването зад граница стартира на 7 юни и завършва на 18 юни. Преброяването на бюлетините ще стане обаче на 24 юни, откакто бъдат преброени тези в Турция. Бюлетините от вота в чужбина до тогава ще се съхраняват в съответните дипломатически представителства и ще бъдат превозени в деня на изборите със самолети на Търкиш еърлайнз в Анкара. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР