Тази сутрин, в 4 часа на 28 октомври, страната ни

...
Тази сутрин, в 4 часа на 28 октомври, страната ни
Коментари Харесай

Превъртяхте ли си часовника с час назад?

Тази заран, в 4 часа на 28 октомври , страната ни мина към зимното часово време. Така часовниците би трябвало да са Ви настроени с един час обратно.

През последните месеци тематиката за смяната на часовото време стана изключително настояща, откакто Европейската комисия инициира публичен спор по тематиката за промяната на времето. Онлайн запитването на ЕK през лятото сподели, че болшинството от жителите на Европейски Съюз избират времето да не се сменя, а вместо това целогодишно да се употребява лятното часово време. Решението обаче остава в компетенциите на държавните управления на страните членки.

Европейската комисия предлага от идната година сезонната промяна на часовото време да отпадне. До месец април 2019 година страните би трябвало да оповестят дали избират да останат за непрекъснато с астрономическото (зимното) или лятното часово време.

Темата провокира публичен спор и у нас.

News.bg напомня някои от допитванията до българите по въпроса.

Социологическата организация " Екзакта Рисърч Груп " направи сондаж , който изследва същия въпрос: Кое време - лятното или зимното - да се ползва като непрекъснато у нас отсега нататък?

Резултатите: 48% от българите избират в България да се вкара за непрекъснато зимното часово време. 32% пък са на мнение, че лятното часово време е по-добро.
Проучването на " Екзакта " отбелязва висок % българи, които нямат мнение по въпроса.

Социологическата организация " Галъп интернешънал " също направи анкета по тематиката. Резултатите сочат, че 59% от българите не поддържат промяната на часовото време напролет и есента. Само 13% от сънародниците ни утвърждават сезонната смяна на времето.
Отново се установи огромен % българи (20%), които нямат мнение по този въпрос.

На 11 октомври, четвъртък, завърши и националното допитване до жителите за установяване на лятно или зимно часово време . В националното допитване са взели участие над 17 000 българи.

Резултатите - 96% от българите желаят да бъдат прекратени сезонните промени на часовото време, като 51% от българите избират лятното часове време, а 38% - зимното.

Преди малко повече от година в своя анкета news.bg попита читателите си:

" Как ви се отразява промяната на времето? "

анкета
Как ви се отразява промяната на времето?
Не я чувствам До няколко дни се променям и аз Един месец съм като болен Тази промяна е добре, пролетта е смут Дразни ме кардинално Виж резултати
Не я чувствам

До няколко дни се променям и аз

Един месец съм като болен

Тази промяна е добре, пролетта е смут

Дразни ме кардинално

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР