- „Тази сутрин продължава с интервю заедно с Екатерина Захариева,

...
- „Тази сутрин продължава с интервю заедно с Екатерина Захариева,
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Приберете се днес, защото след два дни може да няма как да ви върнем вкъщи

- „ Тази заран " продължава с изявление дружно с Екатерина Захариева, министър на външните работи. Добро утро.
- Добро утро.

- Колко българи към момента са в чужбина и чакат да се приберат у нас?
- Постоянно се трансформира цифрата. 766 е финалното резюме, което имах от петък, от които към 70 туристи. Само че те към този момент понижиха, тъй като успяхме в това време от петък, събота и неделя да завърши сполучливо прибирането на част от тях. В същото време първичната информация от Министерство на туризма, която имахме за проведените туристически групи, бяха към 400 индивида - в действителност множеството проведени групи съвсем се прибраха, с изключение, към момента имаме проблем в Чили. Обаче се появяват от ден на ден и повече самостоятелно пътуващи туристи. Има и българи, които живеят някъде непрекъснато и които също изявяват предпочитание да се приберат, какъвто е случая в Испания да вземем за пример...

- Колко индивида желаят да се приберат от Испания да вземем за пример?
-...много българи, които съумяха да се приберат сами с коли, рейсове. Знаете, че по данни, над 110 хиляди индивида, на Гранична полиция, са се прибрали в България. Те несъмнено са повече, това са данни от предходната седмица. Спомняте си 30-40 километровите опашки сред Унгария и Австрия. Преди към десетина дни тогава имахме няколко диалога с унгарските и с румънските сътрудници, също по този начин министър председателят приказва с Орбан. Вече, Слава Богу, имаме открит времеви диапазон непрекъснат, който се случва всяка вечер сред 9 вечерта и 5 сутринта. Така че доста хора се прибраха. Също по този начин имаме и още хора, които би трябвало да се приберат.

- Добре, това с какъв запас се случва? С ресурса на страната като помощ, която да се реализира?
- Чисто финансова помощ към момента не е оказвала страната, само че страната прави значително. Сами разбирате, че когато не повече от 20 % от постоянните самолетни линии се случват и те се случват, от повече от 10 дни е такова ситуацията, не е от едни два дни, цяло знамение е да успеем да намерим билет. Също по този начин има проведени чартъри, които са също платени, само че просто се изпращат националните превозвачи, които са държавни, от други страни. Също по този начин с няколко такива национални превозвача успяхме да приберем хора от Мароко, два пъти в действителност от Мароко, с разнообразни национални превозвачи. Те си заплатиха билетите на тези превозвачи. Също по този начин цяло знамение е да намерим въобще даже, когато има постоянна линия, сами разбирате, че листата на чакащите е голяма. Помагали сме, случвало се е да оказваме помощ, в случай че хората нямат пари сега, ние плащаме билета. Такъв беше случая в Аржентина, след което те възвръщат парите. Така че сме в непрекъсната връзка и с доста сътрудници от Европейски Съюз - там, където имаме информация, където ще се провежда подобен полет за прибиране на хора, включваме българите в тези описи. От Бали скоро успяхме, в действителност събота и неделя, да приберем хора. Успяхме от Индия, благодаря тук на самолетната компания, която даде самолетите си, които ги прибираше - това беше безвъзмезден полет за жителите.

- Каква част от тези хора са тръгнали, откакто беше оповестено изключителното състояние?
- Аз мисля, че немалка част от туристите за жалост. Може би са предпочели да не изгубят парите за екскурзиите си, само че това им сътвори и дискомфорт и съм сигурна, че не са прекарали кой знае какъв брой положителни екскурзии. Разбира се, основава и води до огромни старания и на нас. Призива ни да не пътуват напълно не е от две седмици, той е от доста по-отдавна, т.е. да се употребяват в действителност единствено, да се пътува единствено в наложителен случай. Дефакто целия свят е в карантина. Вие виждате какво се случва, редица страни затварят въздушните си пространства. Имаше компликации в Чили, един подобен случай - в действителност няма позволение за кацане към момента на нито един европейски аероплан. Надявам се напълно скоро да има. Така че каквото и да прави страната, тогава когато е затворено въздушното пространство, спрени са всички самолети. Русия спря да вземем за пример всички самолети, сподели единствено, че ще позволяват кацането единствено на чартъри, които прибират съветски жители, които се намират в чужбина и желаят да се приберат, туристи или по този начин нататък. Мароко също затвори въздушното си пространство. Чух се с мароканския сътрудник, Слава Богу, въпреки всичко позволиха, бързо съумяха да разрешат на няколко европейски превозвачи да кацнат, с цел да се приберат туристите. В Мароко първо си мислехме, че са 29 индивида, оказаха се над 50 самостоятелно пътуващи. Слава Богу, успяхме всичките да ги приберем в границите на няколко дни.

- Всички от Мароко са прибрани, по този начин да разбираме, или най-малко по този начин подозираме?
- Поне тези, които са се декларирали, тъй като в последна сметка всеки се обажда и търси.

- Всеки ден ли се декларират и декларират нови и нови хора?
- Ние имаме инструкции непрекъснати към всичките ни задгранични задачи всекидневно да актуализират информацията към София, с цел да сме подготвени ние със описите и да знаем тогава, когато се готви някакъв полет откъдето и да било, ние да заявяваме българи, които са там. Съответно знаете, че ние успяхме от Индия да приберем и няколко, 39 български жители, румънци и унгарци също. Има там подготвеност и втори аероплан да прибере и други народи.

- Къде е най-компактната група българи, която би трябвало да се прибере или най-малко българи, които желаят да се приберат в родината?
- Различни са. Ако приказваме за туристи - туристите в Чили са може би сега една от компактните групи.

- Но там са проведени с туроператори и са отпътували за Чили?
- Не мога да знам дали с един туроператор или с няколко, само че там са 12 индивида. Също по този начин от Бали прибрахме скоро 30, по-скоро са били самостоятелни, само че са декларирали, че желаят да се прибират. В Дубай също непрекъснато там има или през Дубай се прибират към момента хора. Компактна група има, само че това не са туристи, това са хора, които живеят там и са решили, че в България ще се усещат по-добре. В Испания са над 180 индивида са се декларирали. Така че...

- Очакваме прибиране и от там. Говорихме за това, че доста хора са решили в този момент самостоятелно да пътуват или най-вероятно и в този момент са тръгнали. Какво бихте ги призовали, в случай че на следващия ден имат билет за Бали да вземем за пример. Могат да заминат?
- Да изгубят парите и да си останат у дома, тъй като не се знае дали ще можем да ги приберем. Аз ги приканвам това от доста време. Мисля, че живота и здравето са по-важни от една екскурзия. Поне аз по този начин си мисля, уповавам се и по-голяма част от хората да го мислят това нещо. Защото, вижте имахме, не желая да загатвам, само че имахме много странни обстановки. Хората в действителност в министерството и в задачите, първо не на всички места имаме задачи, това би трябвало да се знае, има страни, в които нямаме задачи. Ние работим посредством, в смисъл посланика, който е упълномощен или посредством София, с цел да успеем да им намерим билети и по какъв начин да ги приберем. Второ, мисля, че тогава и това ги приканвам, с доста компликации, с хиляди компликации, в случай че успеем да намерим вид за прибиране, да не чуваме неща от вида на - „ но почивката ми завършва след два дни ". Просто изберете разновидността, който сме ви предложили, качете се на самолета и се приберете, тъй като след два дни може да няма по какъв начин да ви приберем.

- И да би трябвало да се усили ваканцията ви, единствено че в отрицателен проект много по-дълго време.
- Точно по този начин.

- Нека още веднъж да кажем, защото на вас това ви коства огромен запас, с цел да организирате всичко - финансовия запас се поема от хората, поели сте на някои пасажери билети, които те ще възстановят като пари?
- Временно, имахме няколко такива случая. Дала съм инструкции, там където в действителност няма по какъв начин да си платят билетите, а пък би трябвало да ги приберем хората, несъмнено, няма да ги оставим. Ние плащаме билетите, само че те в границите на седем дни против записна заповед се задължава да ги върнат. Сами разбирате, че това не са обществено слаби хора - това са хора, които са на екскурзия. Да, в този миг съответен може да няма незабавно от кое място да платят тези пари, само че след което би трябвало да се приберат. Но не е почтено и към хората, които заплащат налози, желая да кажа. В последна сметка нашия бюджет, това са парите от налозите на хората, с цел да прибираме хора, които не са се вслушали в апелите, или пък няма значение, даже да са се вслушали и просто са се оказали там. Това са големи обаче старания, огромен човешки...

- Трябва да ги приберем, само че не за сметка на налозите на данъкоплатците.
- Да, изключително когато става въпрос за туристи.

- Има ли групи от хора, които са отпътували да работят в чужбина...
- Вижте, постоянно, спомняте си какъв брой пъти и министър председателят е изпращал държавния аероплан да прибира хора. Само че в тази ситуация става въпрос за хора из целия свят и тук става въпрос за туризъм. Не е редно от парите на налозите да се прибират тези хора. Тогава когато става въпрос за някакъв ексклузивен филантропичен случай, постоянно държавното управление е откликвало. Имате редица такива случаи единствено в последните няколко месеца.

- И тогава никой няма нищо срещу.
- Тогава сме пращали и тогава никой няма нищо срещу, несъмнено.

- Много хора отпътуват да работят в чужбина, има ли проведени хора, които са отпътували за Испания, Франция да вземем за пример да работят, само че там са им прекъснати трудовите взаимоотношения?
- Имаме такива случаи. Предполагам, че случая с хората в Испания, знаете, че в Тирол има група, те са разпръснати в разнообразни обитаеми места там, само че Тирол е под карантина. Поради преустановяване на зимния сезон, затворен е ски курорта и допускам, че има хора, които са останали от работа. Там също работим непрекъснато и се опитваме да ги приберем- въпреки всичко те са под карантина, наблягам, карантината значи неместене, т.е. това е смисъла на карантината. Очевидно мястото е с огромна централизация на инфектирани, затваря се, карантинира се в избран интервал от време, с цел да не се популяризира тази болест. Призовавам ги да бъдат търпеливи, вършим всичко допустимо да ги приберем.

- Ако полетът от Чили да вземем за пример е през Испания или през някоя друга европейска страна.
- Новото, щабът го разгласи преди няколко дни, обсъждахме го тогава и с генерала, проф. Мутафчийски, всички хора, които се прибират в България, е бъдат сложени под карантина. Така че откъдето и да се прибират, ще бъдат под карантина.

- Добре, те ще бъдат под карантина в България, само че в случай че инцидентно кацнат в Испания, може ли да останат в Испания под карантина или не? Няма по какъв начин те да си останат там до момента в който изчакат различен полет?
- Имаме хора, прибирани от разнообразни места, само че прибирайки се в България те са под карантина, това би трябвало да знаят. През Франкфурт прибираме хора непрекъснато, тъй като това е едно от дребното отворени летища, през което имаме директни полети.

- Казвате, нямаме задачи на всички места...
- Ето в този момент, през днешния ден в действителност през Франкфурт ще кацне една група, която беше блокирана, един от круизните кораби в Тихия океан. Откъдето и да кацат, ще бъдат карантинирани. Това би трябвало да го знаят.

- Мисля, че това са наясно към този момент множеството хора.
- Ами уповавам се в действителност, това би трябвало да го знаят.

- Но защото казахте, че нямаме задачи на всички места и се опитваме да помогнем на нашите сънародници, само че в случай че някой живее във Англия или Испания, желае да възобнови документите си - работят ли на всички места консулските отдели?
- Консулските служби работят на всички места единствено със незабавни случаи. Особено в страните, които споменахте, страните, които са на пътя, по този начин да се каже към България, нашите задачите задачи, освен консулските чиновници, от време на време са непрекъснато на границите. Тоест са непрекъснато в придвижване, тъй че да обезпечат безпроблемното пътешестване. Постоянно са по отношение на техните управляващи или в търсене на превозвачи. С цел ограничение в действителност, както и в София се ограничихме, знаете, че дефакто работим на режими, част от тях от у дома, част от тях в работата.

- А към този момент има и санкции за разходка.
- Същата е концепцията и в задачите. Представете си една дребна задача, някои от задачите са от 4-5 индивида. Ако един има със подозрения, ние би трябвало да затворим цялата задача, да карантинираме. Идеята е тъкмо да се ротират, тъй че да нямаме затворена задача. Също по този начин би трябвало да се грижим и за здравето на нашите чиновници. Работят службите единствено за незабавни случаи. Имаме инструкции към посланиците и към ръководителите на консулски служби да са гъвкави. Разбира се, в случай че сте си изгубили паспорта, обаждате се, никой няма да ви откаже обслужване, а би трябвало да се приберете в България. Искам да кажа нещо доста значимо по отношение на паспортите. Знаете, че тази година изтичат много, заради цикличността на персоналните документи...

- Особено юни, юли, август доколкото разбрах.
- Изпратили сме ноти, изпратили сме искане до всичките страни с молба, даже да имат изтекли документи, да имат поради, на всички места имаме пандемия, дефакто имаме спешна обстановка в целия свят. За хората, които желаят да се приберат в България, даже да са с изтекли документи, да могат да се приберат. Разбира се, това зависи от страната, като ние обещаваме взаимност - те в случай че имат такива случаи в България с документи изтекли, ние също да ги пуснем да се приберат. Това е нещо сходно на мярката, която взехме в България, че се удължава периода на персонални документи, с цел да няма скупчване пред Министерство на вътрешните работи.

- Да, въпроса е в другите страни, където са наши българи, да имат проблеми, в случай че са им изтекли документите. Да, за България те важат, само че ще бъдат ли уведомявани другите страни, че имаме продължен период за паспорти?
- Ние това направихме. Имаме от предходната седмица указание-нота до всичките задачи.

- Добре, опашката от камиони, която беше 40 километра и искаше да влезе в Турция, към този момент понижа, стопи се. Имате ли информация какъв брой камиона чакат тази заран и по какъв метод успяхте, дружно с турската страна да обсъдите този проблем, с цел да може и пък внезапно да се стопи опашката от тирове?
- Нямам тъкмо сега. Мисля, че Министерство на вътрешните работи и Гранична полиция по-актуална информация могат да дадат.

- Но сте водили диалози с турския външен министър?
- Да, аз водих диалог с турския външен министър, министърът на превоза Росен Желязков и на стопанската система водиха диалог с министъра на търговията, който там дава отговор в действителност за интернационалния трафик. А в действителност скупчването пристигна заради няколко аргументи. Първата е, несъмнено, по-големия надзор на самите граници, само че втората по-голяма причина е включването от, Турция направи лист и непрекъснато го променяше, ние също променяме. Знаете, първоначално имаше карантина от хикс страни, към 15 или 20, в този момент имаме от всички, които се прибират. Само че включи Турция в този лист 68 страни, доста огромна част от европейските страни, в това число и тези, които са на пътя дефакто на трафика - Австрия, Унгария, Словения, да посочиш е задоволително, хората ще ме схванат. Тоест в случай че идва от там, даже да си водач на камион, това важеше даже за товарния трафик, би трябвало да бъде в карантина 14 дневна в сигурна страна. България е една от тези страни, към момента е в листата на Турция, тъй че това докара до това скупчване. Говорихме, министър председателят също е по отношение на екипа на Ердоган, на президента Ердоган. Днес в случай че се не неистина също ще бъдат на границата, с цел да видят, тъкмо по тази причина се направи и този буферен паркинг по този начин да се каже. Така че предложихме и съответни ограничения, с повече колони по какъв начин да се задвижи по-бързо опашката и да не се чака толкоз дълго. Вариантите са два - карантина 14-дневна в България, промяна на българските превозвачи, на водачите някой в случай че идва от Германия, Германия е също в листата, Австрия и Унгария, да не изреждам, те са доста - промяна на водача с водач, който е бил 14 дни в България и той се смята, че е бил карантиниран.

- Много хора се тормозят за здравето си, напълно основателно, само че доста хора са обезпокоени и за работните си места, за това по какъв начин ще си платят сметката за ток, в случай че останат без работа. Смятате ли, че ограниченията, които до този миг предприе страната, в тази ситуация вие като ръководещи, са задоволително надеждни, тъй че да се резервира бизнеса, да няма банкрути, да няма огромна безработица, която да последва от ковид?
- Две ще са огромните последствия, които ще бъдат от пандемията, най-малко две ще бъдат, дано по този начин да кажем, тъй като може би ще са и доста повече. Едната е, несъмнено, здравето на хората и това е първа задача и втората е международната стопанска система. Нашата стопанска система е извънредно експортно насочена, тя е доста обвързвана с европейската, само че и освен с европейската, само че най-много с европейската стопанска система. И част от огромния, огромните старания, които поставя цялото държавно управление и по-скоро способените министри, с цел да осигурим безпроблемен пренос и товарен трафик, е обвързвано също и с стопанската система. Това са първите ограничения, както няколко пъти казахме. Със сигурност, когато се овладее, както сподели и финансовия министър и другите стопански министри споделиха, когато се овладее първата част, която е главно за живота и здравето на хората, ще се мисли и за по-сериозни стопански ограничения. Но България не дава малко пари и българското държавно управление не е осигурило по-малко пари съпоставено с GDP-то. Първата, най-важната задача е да се опитаме да запазим повече работни места. Говорихме доскоро за хора, които се прибират в България, част от тях са изгубили работните си места там и се прибират тук. Втората е, несъмнено, да подсигурим и лекарите, сестрите, въобще медицинския личен състав, който и 24/7 там и в действителност рискува живота и здравето си. Също по този начин обезпечаване на 700 милиона за ББР, тъй че, за тези компании и бизнеси, които имат заеми.

- Да бъдат като поръчител.
- Осигуряване на безлихвени заеми за свободните специалности. Немалко ограничения взима българското държавно управление, отново споделям, това е първия стадий.

- Това е първия пакет от ограничения най-вероятно, актуализация на бюджета и евентуално още...
- Най-вероятно за жалост. Дано да се случи знамение и целия блокаж да бъде по-кратко време, тъй че да може да се възвърне и по-бързо международната стопанска система и българската също.

- Благодарим за това присъединяване на Екатерина Захариева, министър на външните работи.

Интервю за БТВ, " Тази заран "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР