Тази сутрин космическата компания на Илън Мъск успешно изстреля ракетата

...
Тази сутрин космическата компания на Илън Мъск успешно изстреля ракетата
Коментари Харесай

SpaceX успешно изведе в орбита първите 60 сателита на Starlink

Тази заран галактическата компания на Илън Мъск сполучливо изстреля ракетата притежател Falcon 9 с първите 60 информационни спътника на световната широколентова мрежа за достъп до интернет Starlink. В 6:30 сутринта наше време бе доказано, че спътниците сполучливо са се разгърнали в нужните орбити. Както нормално, всичко се стриймваше в действително време в YouTube канала на SpaceX.



В рамките на плана Starlink компанията SpaceX построява сателитна мрежа, която ще обезпечава бърза интернет връзка за целия свят. Мъск има намерение да изведе в орбита 11943 спътника, които ще изградят ad hoc мрежа – т.е., всеки спътник ще бъде независима единица и по едно и също време ще извършва функционалностите на клиент, възел от мрежата и сървър, който ръководи нейните сегменти.

Starlink will connect the globe with reliable and affordable high-speed broadband services pic.twitter.com/dWVvPwVWU4

— SpaceX (@SpaceX) May 24, 2019

За връзка със Земята ще се употребяват станции с фазирани антенни решетки с опция за смяна на диаграмата. По този метод наземните станции ще могат да работят като адаптивна мрежа, прехвърляйки свободните канали към районите на планетата, където има най-вече консуматори. Сателитите ще имат и лазерна връзка, само че в този момент изведените 60 броя нямат тази опция.

Орбиталната формация ще бъде разграничена на три подгрупи, ситуирани на друга височина: 7518 спътника ще се намират в орбита на височина 340 км, още 1584 също ще бъдат в кръгова орбита, само че на височина 550 км, а останалите 2841 ще работят в орбита на височина 1150 км.

Falcon 9's first stage has landed on the Of Course I Still Love You droneship – the third launch and landing of a booster that’s flown for a third time! pic.twitter.com/CzEDao3tFa

— SpaceX (@SpaceX) May 24, 2019

Изведените през днешния ден в орбита 60 спътника ще работят на височина 550 км. Ракетата ги изведе на височина 440 км, а те благодарение на личните си мотори се разпростряха в нужните орбити. Интересно е, че моторите употребяват криптон и се базират на резултата на Хол. Освен с нови мотори, изкуствените спътници са оборудвани с навигационната система Startracker за заемане на орбита с доста висока акуратност. Има и система за попречване на сблъскванията. която може да засича галактическия отпадък и да поправя траекторията при нужда.

Starlink's flat-panel design allows for a dense launch stack to take full advantage of Falcon 9’s launch capabilities pic.twitter.com/ntnJInEfno

— SpaceX (@SpaceX) May 24, 2019

Изведените през днешния ден спътници прекалено много се разграничават от прототипите, излезли в космоса през 2018 година. Специалистите на SpaceX са оптимизирали структурата и в този момент те имат по-плоска и по-компактна форма и могат дейно да употребяват пространството под топлинния щит на ракетата.

Falcon 9 излетя благодарение на към този момент два пъти употребен бустер, от ракетната площадка SLC-40 на Кейп Канаверал. След 2,5 минути след изстрелването, първата степен към този момент обичайно без проблеми кацна на морската платформа „Of Course I Still Love You“.

И този път SpaceX приземи двете елементи на топлинния щит. Те реализираха меко кацане в океана и бяха прибрани от компанията. Мъск съумя да направи и този съставен елемент за неведнъж потребление. Топлинният щит коства към $6 милиона и е към 10% от цената на ракетата.

Successful deployment of 60 Starlink satellites confirmed! pic.twitter.com/eYrLocCiws

— SpaceX (@SpaceX) May 24, 2019

Към сегашен ден повторното изстрелване на Falcon 9 коства към $50 милиона. Освен първата степен и топлинния щит, следва и втората степен също да се употребява неведнъж, а това може десетки пъти да понижи цената на изстрелването.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР