Тази статия има за цел да покаже как могат да

...
Тази статия има за цел да покаже как могат да
Коментари Харесай

Как технологиите ще променят висшето образование

Тази публикация има за цел да покаже по какъв начин могат да бъдат понижени разноските за образование на Поколението Z. В нея ще си приказваме за изкуствен интелект, виртуална действителност и други нововъведения, които оказват помощ в образованието, понижават разноските и го вършат по-достъпно.
Пренасяме се в Манчестър, където в автоматизиран автомобил младо момиче си записва бележки по последния си план. Работи върху виртуално табло вътре в колата, а с жестова ръководи 3D холографичен модел на архитектурния си план.
Звучи ви като научна фантастика и наподобява по този начин, тъй като това е част от VR проява, която се случва в особено построено за задачата софтуерно пространство, част от SandBox ColLABorative - център за нововъведения, част от Университета на Южен Хемпшър. Това е едно от дребното, само че увеличаващи се места за тестване на нови хрумвания, които ще образуват бъдещето на висшето обучение - от потреблението на блокчейн мрежи през компютърни симулации до изкуствен интелект.
Тук проблемите за мъчно записване, финансови пречки и затварящи кампуси не са на дневен ред. Тук се приказва за светлото бъдеще, в което студентите по-скоро ще се записват като на курс в университета, в сравнение с да минават през комплицирана приемна процедура. Време, в което ще учат езици във виртуална действителност, в която аватари с изкуствен интелект си приказват с тях.
Възможностите за прогрес в тези области са несметни. Към момента преобладаващата конструкция на висшето обучение в Западния свят е архаична и не е кой знае какъв брой изменена от времената, когато младежите след лекции е трябвало да отидат на полето, с цел да оказват помощ с жътвата. Университетите обожават да изследват и реформират разнообразни процеси от актуалния живот, само че когато става дума да реформират себе си са извънредно внимателни.
В днешно време обаче, под натиска на работодатели, студенти, най-много на поколението Z и потребността от привличане на нови клиенти, някои учебни заведения като Бойз Стейт и Университета на Южен Ню Хемпшиър сътвориха лаборатории, в които изследват самото учене и по какъв начин да го създадат по-ефективно. Целта е студентите им да имат допустимо най-хубавите умения за работата, която желаят да правят, само че на допустимо най-ниската цена.

Над 200 университета към този момент имат в ръководството си мениджъри, които в купите си са поставили и думичките “дигитално ” или “иновация ”. Голяма част от тях са привлечени от софтуерния и корпоративния бранш. А M.I.T. сътвори стратегия на стойност милиони долари, с цел да поддържа опитите в областта на образованието.
Но все пак, хората от бранша се майтапят, че в университетите нововъведенията просто потъват и в случай че изключим отдалечената форма на образование, която още е доста надалеч по резултати от присъствената, в последните години няма кой знае какъв напредък.
Но някои университети са подготвени да създадат сериозна крачка напред…
Университетът като абонаментен проект
Пример за това е Технологичният институт в Джорджия, който е решил да опитва, продавайки висшето обучение не на семестри и години, а на месечен абонаментен проект за заеми. Така всеки, който желае да научи нещо характерно, може да го направи, без да се постанова да минава тромавата система за кандидатстване. Просто си купува нужната численост заеми, а с тях посещава лекциите и упражненията, които му трябват.

Бойз Стейт също вкарва тази пилотна идея. Според изискванията на учебното заведение, шест заема костват 425 $, а девет заема са 525 $. Това е с 30% по-евтино, в сравнение с в случай че се раздели семестриалната такса на заемите при присъствената форма на образование.
Плащането на месечна база може да помогне на студентите да напредват по-бързо или въобще да се движат из образователния материал с комфортното за тях движение. Към момента в пилотната стратегия са включени 47 астуденти, само че следва още 94 да стартират.
Но освен в метода на възнаграждение за висшето обучение предстоят фрапантни промени. По-големите от тях идват с метода, по който информацията се предлага на студентите...
Учителят ви е робот
Джорджия Тех опитва с нов виртуален преподавател, който са кръстили Джил Уотсън. Построен е върху платформата на известния суперкомпютър на IBM - Уотсън. Този изкуствен интелект може да се включи в обща полемика, паралелно с преподавателите и от време на време студентите не могат да създадат разликата сред робота и индивида.

Държавният университет в Аризона пък е създал изкуствен интелект с който следи триумфите на студентите и може да засече по кое време те изпитват усложнение.
“Ако хванем задоволително рано казуса можем да им помогнем доста по-ефективно ”, споделя Дона Кидуел, която началник на лабораторията за цифрово учене в университета.
Друга оригиналност откриваме на един от крайбрежията на река Хъдсън в Ню Йорк, където лаборатория за виртуална действителност е екипирана със специфична 360-градусова зала, в която студентите учат китайски. Стаята ги придвижва на улиците в Китай и ги слага в разнообразни обстановки. Специално създадени и подготвени датчици пък засичат страстите и реакциите на студентите и разрешават на изкуствения разсъдък, с който беседват, да води по-пълноценно образованието.
Учените са изследвали изгодите от тази технология и те са обещаващи - все още студентите, които минават през тази лаборатория съумяват да усвоят езика два пъти по-бързо в сравнение с тези, които го учат по класическия метод.
Умения вместо тежки квалификации
Последната иновация, за която ще ви разкажем през днешния ден е за това какво ще написа в бъдещите ви дипломи. Вместо лист с предметите, които сте изучавали, вътре ще бъдат изписани уменията, които сте придобили. Така вместо да вземем за пример “Бизнес администрация ”, в дипломата ви ще написа “Управление на планове и процеси ”.
Всеки студент ще има свободата самичък да избере дали да показа с бъдещите си работодатели точно тази част от дипломата си и да се показа по този метод.
От друга страна пък бизнесът ще може по-лесно да си намира фрагменти, които да могат да свършат съответна задача.
В умозаключение
През българската призма може би е редно да признаем, че много от тези нововъведения ще се забавят по пътя си към нашите образователни заведения. Но оптимистичното че, в случай че до преди 20 години новостите отнемаха години, с цел да бъдат имплементирани тук, то през днешния ден с помощта на дигитализацията на страната този интервал е доста по-кратък.
Големите български тех компании имат своя сериозен принос в процеса и може би не е надалеч времето, в което и тук ще имаме опция да си купуваме курсове в университетите, да ги гледаме през очила за виртуална действителност и да водим разногласия с изкуствен интелект, размишлявайки върху тематиката, която ни интересува.
Статията е създадена на база материал на Ню Йорк Таймс
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР