Тази статия е част от специалната поредица На училище на

...
Тази статия е част от специалната поредица На училище на
Коментари Харесай

Лесни стъпки по трудното връщане към дневния режим

Тази публикация е част от специфичната поредност " На учебно заведение " на " Детски Дневник ". Тази година тя е отдадена на родителските страхове. До края на септември ще можете да прочетете препоръките на експерти по най-важните тематики за здравето, развиването и сигурността на учениците.

Връщането към по-строг режим на сън, интензивност и хранене постоянно се оказва една от най-трудните задания при започване на новата образователна година. След три месеца почивка с късно лягане, излежаване заран в леглото, мързелуване с мама и баща или с другари, децата разбираемо не желаят да се върнат " в график ", даже когато ясно осъзнават, че това е неизбежно и наложително.

А истината е, че съгласно психолозите режимът оказва помощ доста на учениците. Дори и да не сте от последователите на строгите правила, е добре да знаете, че подреденото ежедневие има значение както за първолаците, по този начин и за гимназистите.

При най-малките той основава успокоение и предвидимост в стресовата обстановка, в която попадат - среща с нови хора и непознати компликации. При отрасналите слага ясни граници на отговорностите и свободния избор.

Въвеждането на дневен режим не значи, че всяка минута би трябвало да е разпределена и всяка крачка на детето да е регламентирана. Режимът ще свърши работата си даже когато е еластичен, стига детето да знае, че би трябвало да се работи съгласно избрани правила.

Време е за лягане

 Лесни стъпки по сложното връщане към дневния режим
© Associated Press

Най-важният детайл от положителния дневен режим, считат експертите, е обезпечаването на задоволително сън. За другите възрасти то е друго: хлапетата сред 7 и 10 години е добре да спят по 10-11ч. на ден, децата от 10 до 14 години биха се справили и с до 10 ч. сън, а на надхвърлилите 15 години към този момент са им задоволителни и по 9 ч.

Като имате поради тези особености и началото на образователния ден, елементарно може да прецените кой да бъде часът, в който да настоявате детето ви да е легнало.

Практичен съвет е да започнете да налагате по-ранен час за лягане към две седмици преди началото на образователната година. Ако всеки ден " изтегляте " часа на заспиване с няколко минути, дребните няма даже да го усетят, а младежите няма да се усещат мощно ощетени.

Освен домашни, и занимания

 Лесни стъпки по сложното връщане към дневния режим
© Associated Press

Режимът след връщането от учебно заведение нормално включва писане на домашни, само че е наложително то да се редува с отмора и определени от детето занимания, поучават психолозите.

Препоръчителна дълготрайност на заниманията у дома

I клас - до 1 час
II клас - до 1 ½ час
III - IV клас - до 2 часа
V - VI клас - до 2 ½ часа
VII клас - до 3 часа
VIII - IX клас - до 4 часа

За първолаците експертите постоянно не разрешават ученето отвън класната стая, защото децата към този момент са прекарали осем часа в образование (със наложителната занималня) и рискът от претоварване е огромен.

Идеалният вид при по-големите е да са се справили в часовете за самоподготовка. Ако обаче се постанова в допълнение четене у дома, дано то не е доста. Седенето до късните часове над тетрадките нормално повече вреди, в сравнение с оказва помощ. За младежите комфортен вид е да употребяват по-свободните дни за подготовката на уроци за последващи дни, когато програмата е по-тежка.

Специалистите поучават родителите да са деликатни и да не претрупват децата със занимания и обръщат внимание, че даже да харесват инструмента, на който свирят, или спорта, който упражняват, хлапетата ги свързват с дисциплинираност и задължения. Нужно е всеки ден да остава най-малко час, в който детето да е освободено от отговорности и да се отдаде на почивката, която то избере, даже да става дума за това да седи на мира в стаята си и да гледа в празното пространство пред себе си.

 <strong>Рецепти и хрумвания за вкусни ястия можете да намерите в рубриката
© Димитър Катерински

Рецепти и хрумвания за вкусни ястия можете да намерите в рубриката " С децата в кухнята ".

Храненето: 5 пъти дневно

За дребните деца връщането към откритите часове на хранене е добре също да стане в последните дни на ваканцията. Причината е прозаична - в учебно заведение храненията са в тъкмо избрани часове, а децата не могат да са съсредоточени и пълноценни в работата си, в случай че се окажат гладни по време на заниманията.

Препоръки за здравословно хранене на възпитаници от 7 година до 19 година
Иначе, както за най-малките, по този начин и за порасналите възпитаници диетолозите предлагат по пет хранения на ден (препоръките на Националния център по публично здраве и разбори за здравословно хранене на възпитаници от 7 година до 19 година вижте в прикачения файл).

Закуска: Препоръчително е децата да бъдат приучени да закусват. Може да е зърнена закуска със свежи сезонни или шепа сухи плодове. Друг вид е сандвич от пълнозърнест самун с парче сирене, кашкавал, пастет от извара или филе (от нетлъсто месо) или риба. Към него върви и пресен зеленчук/плод или прясно изцеден сок.

Междинна закуска: Най-добре плод или пълнозърнест сандвич

Обяд: Според специалистите по диететика в пет дни от седмицата той би трябвало да включва белтъчна храна (риба, месо или млечен продукт) и зеленчуци. Два дни седмично обядът е добре да е постен - варива (боб, леща, киноа, булгур и др.), ориз, макарони или картофи, само че още веднъж с пресни зеленчуци.

Следобедна закуска: Най-добре плод или пълнозърнести бисквити, само че може и парче черен шоколад.

Вечеря: За нея има разнообразни препоръки, само че най-важното е да е допустимо по-рано, с цел да има време за преправяне на храната преди сън. Подходящ вид е зеленчуково ядене с кисело мляко или парче сирене, както и риба или месо с гарнитура от зеленчуци.

Рецепти и хрумвания за вкусни ястия можете да намерите в рубриката " С децата в кухнята ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: На учебно заведение 2017 (23)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР