Тази снимка е от 2012 г. Сега дори и без

...
Тази снимка е от 2012 г. Сега дори и без
Коментари Харесай

Този филм е заснет с част от вашите данъци

Тази фотография е от 2012 година Сега даже и без прегръдката на Робърт де Ниро, властта към този момент е решила в интерес на продуцентите.

© Пресцентър Министерски съвет - Засега се мисли за фонд с бюджет от към 10-15 млн. лева годишно.

- България остана единствената в района без преференция за този бранш, само че е страната с една от най-ниските данъчни тежести в Европейски Съюз.

- Одобрението от ръководещите съответствува с проектосделка сред Делян Пеевски и снимащата тук филми " Ню имидж ". Още по тематиката
Комисия за защита на конкуренцията образува произвеждане за продажбата на 50% от вестниците на Пеевски

Противно на изказванията на " Ню имидж " договорката няма да стане през ново сдружение, а през преименувана компания
27 апр 2018
Нов имидж за Пеевски

Филмовата компания " Ню имидж " може да придобие половината от вестникарския бизнес на депутата от Движение за права и свободи
26 апр 2018
Киноцентърът в Бояна: Между Холивуд и Китай

Израелецът Ави Лернер, който има Nu Image и Millennium Films, продаде 51% от второто сдружение на китайската Recon за 100 млн. $.
26 май 2017
Правителството мисли нови тласъци за киноиндустрията

Заместник-министърът на стопанската система Даниела Везиева разгласи, че следващата година секторът може да получи данъчни облекчения
15 дек 2015 Почти десетилетие откакто за първи път заприказва за финансови дотации, филмовата промишленост в страната е на път да ги получи. В първия епизод от новия сезон част от продуцентската колегия се срещна с представители на държавното управление и към този момент сюжетът е с хепиенд - властта е слушала доста по-внимателно причините им. А те, в резюме, са към този момент познатите: България не съумява да притегли задоволително вложения в този бранш, т.е. тук не се снимат доста непознати продукции, защото няма скица за държавна поддръжка сходно на болшинството страни в Европейски Съюз.

Факт е, че в района данъкоплатците гледат същия сериал: неотдавна сходна помощ за непознатите кино продукции беше въведена в прилежаща Румъния, преди няколко дни Гърция усили своята и на процедура страната ни остана единствената в района без преференция.

А кардиналният недостатък на сходни тласъци е, че те изкривяват пазара в нечия изгода – нормално за този, който умее да играе по-добре с страната. И в случай че през днешния ден тя отстъпи част от парите на данъкоплатците на филмовата промишленост, на следващия ден с право ще си изискат и останалите вложители от всевъзможни браншове.

Среща сред три оставки

В разгара на политическата рецесия към злополуката край Своге и в деня, в който от държавното управление бяха отстранени трима основни министри, министър председателят Бойко Борисов откри време да се срещне с Асоциацията на филмовите и телевизионни продуценти (АФТП) и изпълнителния шеф на " Ню имидж България " Ярив Лернер. Продуцентите за следващ път са сложили въпроса за увеличение на поддръжката за български продукции и за въвеждане на финансов тласък за непознатите - възобновяване на част от разноските при фотоси в България (т нар. tax или cash rebate, виж карето долу).

" От близо осем години водим диалози с разнообразни държавни управления за въвеждане на финансови тласъци за киното, само че за първи път при срещата ни отпреди няколко дни видяхме схващане от страна на премиера, министъра на финансите и надлежно културния министър, които бяха част от тази среща ", споделя Евтим Милошев, ръководител на АФТП и шеф на продуцентска компания " Дрийм тийм " ( " Откраднат живот ", " Столичани допълнително ", " Комиците " и др.). Той прибавя, че поради неналичието на този финансов тласък " чужденците не идват в България, а избират Гърция, Македония, Сърбия, Румъния и така нататък и от това губи пазарът ".

Малко по-обран е Ярив Лернер: " По време на срещата не се реализира съответна договореност ", твърди той и прибавя, че министър председателят е слушал деликатно и е насрочил друга среща по същия въпрос, само че без съответна дата.

Май ще се получи

Това не е първият опит за пробутване на преференцията. През 2012 година даже беше препоръчан законопроект, който предвиждаше български и задгранични кинокомпании да получават данъчен заем до 30% от всичките си разноски, платени на български физически и юридически лица. По същото време държавният пресцентър разпространяваше през ден фотоси на Бойко Борисов с разнообразни холивудски митове, пристигнали в България.

Сега даже и без прегръдката на Робърт де Ниро властта към този момент е решила в интерес на продуцентите. Според източник от държавното управление сега ръководещите изследват румънския модел за подкрепяне на промишлеността. Той планува даване на безплатна финансова помощ за филмовите продуценти в размер на до 35% от допустимите разноски за основаването на филми на територията на страната. Сред изискванията там са най-малко 20% от бюджета на целия план да се изразходва в Румъния, а част от получената помощ да се реинвестира в страната. Филмите минават и през тест дали влизат в категорията " културен артикул ". Румънското държавно управление разгласи, че основава специфичен срочен фонд (от 2018 до 2020 г.) с бюджет от 150 млн. евро и годишен предел от 50 млн. евро.

Според източника на " Капитал " българският фонд ще е доста по-малък – с бюджет от към 10-15 млн. лева, т.е. толкоз, колкото страната отделя и за Националния кино център за подкрепяне на българското филмопроизводство.

Преференция vs невисок налог

През последните години Европа е запленена от блясъка на аления килим: повече от 20 страни от Европейски Съюз са въвели схеми за подкрепяне на киноинвестициите – от Франция, през Белгия до Естония и Чехия. А откакто в клуба на кинолюбителите влезе и Румъния, България се оказва единствената на Балканите и една от дребното в Европа, която не предлага този тип държавен тласък.

" Отличителна характерност на България в относителен разбор с останалите страни, които вкарват финансови тласъци, е данъчната система тук – единна ставка от 10% за облагане на приходите на жители и облагите на компании, въведена точно за да се насърчат вложенията ", споделя доктор Диана Андреева-Попйорданова, учител в УНСС. Тя добавя, че въвеждането на tax rebate би трябвало да се приложи съгласно спецификата на данъчната ни система. А България е в топ три на страните в Европейски Съюз, които изземват посредством облагане на труда, капитала и потреблението относително дребна част от Брутният вътрешен продукт – 29% за 2016 година по оценки на Еврокомисията.

За кой е

Постоянно работещите в страната непознати продуцентски компании са няколко, като основен състезател на пазара е " Ню имидж България " - част от американската Nu Image Inc., която приватизира киноцентъра в Бояна през 2005 година Компанията развива разнообразни кинодейности, за които дават отговор няколко свързани сдружения - от продуциране и снимане на лични филми, през услуги за външни кино- и телевизионни продукции и даване на подиуми, техника и така нататък За всичките компании под шапката на " Ню Бояна филм " работят към 450 души, а приходите на групата за предходната година са 52 млн. лева

" Освен заетостта, която основава филмовата промишленост, има още над 100 компании в България, чийто бизнес е обвързван с работата по филмите - от хотели до превоз и произвеждане ", изяснява Ярив Лернер и добавя, че предходната година в Бояна са снимани Angel Has Fallen и Hellboy с общ разход в страната от 23 млн. $. Тази година се вършат Outpost, Rambo и Takedown с общ разход в България от 18 млн. $. Отделно от това в студията на Бояна се правят услуги за непознати кино продукции от целия свят за към 10-20 млн. $ годишно.

През последните няколко години българските продуценти, и по-специално телевизионните, съумяха да се еманципират с работа по разнородни планове за малките екрани, въпреки и като подизпълнители. Междувременно една част от тях аплайваха по европейски планове и това им даде опция да влагат в лично техническо съоръжение, сътвориха и лични екипи. В резултат на това имат запитвания да работят за непознати продукции, които ги търсят за взаимна работа в България. Сега те се надяват, посредством въвеждането на финансов тласък за задгранични продукции, снимани в България, да се усили работата им, а по този начин и приходите на ръководените от тях компании.

Междувременно двете огромни частни малките екрани, които обезпечават съществена част от бизнеса на българските продуценти, се продават, а " Ню имидж България " пролетта стартира договаряния за покупка на 50% от вестникарския бизнес на депутата Делян Пеевски. По думите на Лернер " по тази договорка има дребен напредък ". И въпреки възможната покупка да се показва като обособен сюжет, повдига въпроса дали чуваемостта от страна на властта частично не се дължи и на продавача. Какво е tax rebatе Въпреки наименованието не става въпрос за данъчни облекчения, а за финансова скица, при която страната безплатно възвръща част от разноските при снимане на кино продукция на нейна територия. Финансовото облекчение варира от 18% (Ирландия) до 50% (Малта) от бюджета на дадена продукция, като доста страни са поставили таван на сумите, които може да получи съответен план (до 1 млн. евро във Франция например). Има и други условия: избран % от бюджета на продукцията да се изразходва в страната (минимум 30% за Естония например), която дава преференцията, и той да е не по-малък от дадена сума (в Чехия - най-малко 628 хиляди щ. дол. за игрален филм или сериал); когато става въпрос за непознати продукции, те би трябвало да имат контракт с локален продуцент; разноските за заплати и възнаграждения се признават единствено в случай че дължимите налози върху тях се платят в съответната държава; компанията, която кандидатства за помощ, би трябвало да няма неплатени данъчни отговорности, филмите минават и през културен тест, а разноските се заверяват от инспектор и така нататък Тези условия обаче не са изключително тежки и на процедура могат да се изпълнят елементарно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР