Тази ситуация показа, че по-добре се справят учениците, чиито родители

...
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: По-добре се справят учениците, чиито родители имат отговорно отношение към обрзованието

Тази обстановка сподели, че по-добре се оправят учениците, чиито родители имат отговорно отношение към образованието. Анализът ни демонстрира, че по-голямата част от невключените в он-лайн образованието не са го създали поради неспособност, а поради отвращение.
Това сподели министърът на образованието Красимир Вълчев в предаването " Лице в лице " по бТВ.

По думите му най-голямото предизвикателство пред министерството на образоването въобще са точно ромските деца. Кризата сподели, че там където има отговорност има резултати, само че там където няма предпочитание се демонстрират неравенствата.

Матурите ще се проведат в учебно заведение, както и кандидатстудентските изпити ще бъдат в университетите както е било до в този момент. Матурите ще се проведат в първата седмица на юни. Това е отсрочване с 10 дни. През юли ще са кандидат-студентските акции. Ще дадем различна опция за тези деца, които не съумеят да се явят на матурите.

Ще има различна опция за деца под карантина или са болни. Ще има и втора дата.

„ Важно е външното оценяване след 7-и клас. То е част от оценката за децата, които ще аплайват в гимназии. Тази година ще отпаднат изпитите за 4-и и 10-и клас, защото ще е рисково. Изпитът след 7-и клас ще се организира, тъй като няма да е заслужено към учениците, които цяла година са се готвили “, изясни министър Вълчев.

Той увери, че изпитите ще се проведат при повишени ограничения за сигурност.

Министърът изясни, че има процедура за повишение на оценки при 12 клас. Ще бъде дадена опция за самостоятелни срещи с учителите. Това ще бъде направени и за изпити, които са неотложни. Това ще е допустимо евентуално след 13 май, посочи министър Вълчев.

Учениците и при естествена обстановка знаят кои са материалите за матурите. Въпросът е какво ще бъде изключено. При всички случаи ще се съобразим със скоростта на групата от най- бавните учебни заведения. Няма да бъдат сюрпризирани учениците с повече материал. Ако прочетат 1-2 тематики повече няма да им навреди.

Много учители се оправиха добре. Справиха се с помощта на родителите. Във вторник ще обявим дефинитивно какъв материал ще влезе в тематиките. Още март месец обявихме, че няма да бъде включен материал, който не е преподаден. Учениците учат доста повече отвън час.

Не се планува нулева година за специалности. Всички са мобилизирани да вземат материалите, които са изостанали след приключването на изключителното състояние.

Няма да бъде удължавана образователната година, разгласи министър Вълчев.

„ Всички работят на правилото, колкото могат да компенсират повече, а след привършване на карантината да наваксат. Във всички случаи ще имаме едно закъсняло довеждане докрай, само че няма да има нулева година “, увери министърът на образованието.

Очакванията са за сред 25-30% от родителите да решат да върнат дребните деца в заведенията, само че това може да докара вълна от заболяване. Това е повода да се бъдат отворени яслите и детските градини.

Относително обикновено върви записването на децата в първи клас. Общините или учебните заведения основават организацията, общата рекомендация е това да се случи онлайн, само че в случай че родители желаят физически да отидат до учебните заведения, могат да го създадат.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР