Тази седмица започна историческият процес в Сената по импийчмънт на

...
Тази седмица започна историческият процес в Сената по импийчмънт на
Коментари Харесай

Как ще завърши процесът по импийчмънт на Доналд Тръмп?

Тази седмица стартира историческият развой в Сената по импийчмънт на американския президент. Ще бъде ли отхвърлен Доналд Тръмп от Белия дом и какви са възможностите на обвиняването и отбраната?
Обвинението на импийчмънта против Тръмп: Поискал интервенция на непозната страна в американските избори Доналд Тръмп се е опитал да мами, с цел да завоюва втори мандат в Белия дом, съобщи Адам Шиф
Процесът наподобява като в правосъдна зала, само че разпоредбите дефинира не арбитър, а 100-те сенатори.

Изглежда като правосъдно дело, само че в действителност е тип политически развой, разяснява доцент Робърт Филипс от Американския университет в България.

Снимка: btvnovinite.bg

Председателят на Върховния съд съблюдава процеса, само че няма право на крайното решение.

Обвинението е показано от 7 демократи от Камарата на представители, а отбрана – от 8 юристи на президента Тръмп. 100-те сенатори са тези, които би трябвало да вземат решението.
Импийчмънт против Тръмп: Текат чуванията по делото против президента Републиканците имат болшинство в Сената и се чака делото да приключи с оневиняване
„ Бащите на американската конституция са осъзнавали, че при такова дело не може да бъде оставен един човек да вземе решение. Твърде значимо е. Затова би трябвало да бъде зает целият Сенат. Това са представителите на народа, представителите на другите щати. Те би трябвало да работят дружно по случая “, изяснява доцент Филипс.

Срещу президента Тръмп са повдигнати две обвинявания. Едното е за корист с власт поради опит за напън върху Украйна да проверява сина на политическия му конкурент Джо Байдън против финансова помощ от Щатите. Второто обвиняване е за възпрепятстване на следствието на Конгреса.

Снимка: EPA

„ Вярваме, че откакто чуете началните пледоарии, единственият извод ще бъде, че президентът не е направил нищо неверно “, съобщи Пат Чиполоне, юридически консултант на Белия дом.

„ Ние сме подготвени да представим нашите доказателства. Ние сме подготвени да призовем нашите очевидци. Въпросът е, ще ни позволите ли? “, отвърна Адам Шиф, основен обвинител в процеса по импийчмънт.

Засега сенатът отхвърли нови очевидци и нови доказателства. Ще трансформирали ли решенето си?

Снимка: EPA

„ Теоретично е допустимо, но… няма да се случи. Републиканците са доста единни и даже по-умерените сенатори не виждат причина това да се прави “, счита доцент Филипс.

Обвинение и отбрана имат по три поредни дни, с цел да убедят сенаторите в правотата на своите тези.
Аргументите се излагат и сенаторите като обособени независими персони взимат своето решение.

Но могат ли сенаторите да надскочат политическите си възгледи? На доктрина, създателите на американската конституция, са мислили тъкмо по този начин. Вярвали са, че сенаторите могат да надскочат политическите си възгледи. Днес обаче това е доста комплицирано, поради разделянето и поляризирането на американското общество. Партиите станаха по-силни и ще бъде доста мъчно за сенаторите да избягат от политическите се възгледи.
Адвокатите на Тръмп: Импийчмънтът е опит на демократите да повлияят на изборите Същинската част по делото за събаряне на президента стартира в Сената във вторник
Доц. Филипс предвижда бърз развой. Очаква процедурата да завърши до дни, тъй като в Сената републиканците са болшинство. А с цел да бъде отхвърлен Тръмп от Белия дом, две трети от сенаторите би трябвало да признаят виновността му.

„ Най-сериозната последица ще бъде, че след този развой Тръмп ще се усеща оправдан и несломим. Затова Нанси Пелоси не искаше този развой. Тя искаше да има инструмент, с който да стопира Тръмп. Но процесът стартира. Тръмп ще завоюва и той ще се усеща несломим “, предвижда доцент Робърт Филипс.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР