Тази седмица в Йоханесбург, Южна Африка, публично беше разстрелян съпругът

...
Тази седмица в Йоханесбург, Южна Африка, публично беше разстрелян съпругът
Коментари Харесай

Журналист от Южна Африка с подробности за бизнеса и убийството на съпруга на Наталия Гуркова

Тази седмица в Йоханесбург, Южна Африка, обществено беше разстрелян брачният партньор на „ Мис България” Наталия Гуркова – Джордже Михалевич.

Джордже Михалевич или Джордж Холивуд, както го назовават приятелите му поради чара и пристрастеността му към лъскавия живот е черногорски предприемач, за чийто бизнес през годините има доста подозрения за връзки с подземния свят. На ярко е търговията с диаманти и парцели, а в тъмната част е връзката му с чешкия мафиот Радован Крейчир.

У нас Михалевич стана прочут след обилната си женитба с Наталия Гуркова – „ Мис България” 1998 година Двамата имат две деца. Преди пет години Гуркова напусна Южна Африка и се върна с децата си у нас.

Във вторник Михалевич беше разстрелян в колата си на светофар от двама мотористи. Първа за убийството му заяви водещата проверяваща журналистка в Южна Африка – Манди Уинър, която даде изявление за предаването "Тази събота " по БТВ.

– Манди Уийнър, благодаря Ви за присъединяване. Първо няколко въпроса за Вас. От какъв брой време разследвате подземния бизнес в Южна Африка?

– От към 10 години. Репортер съм от малко повече, само че през последното десетилетие се занимавам с правораздаването и върша репортажи по наказателни каузи, най-вече по отношение на професионални убийства и подземния свят, по-конкретно присъединяване на източноевропейци в подземния свят в Южна Африка.

– Обръщаме се към Вас във връзка случая с Джордже Михалевич, който беше погубен преди няколко дни. Разбрахме от изявленията Ви в обществените мрежи, че сте се срещали с него персонално. Кога е било това и по какъв начин се свързахте с него?

– Срещнах се с него към 2012-2013 година По времето имаше бизнес в Сандтън в Йоханесбург, което е основният бизнес регион в града. Купуваше златни бижута или диаманти и ги препродаваше. Поисках да се срещнем, тъй като по това времето работеше с прочут чешки дезертьор, който беше пристигнал в Южна Африка – Радован Крейчир, замесен в поредност престъпни случаи в Южна Африка.

По същото време един от околните му другари, Крис Куремитис, прочут като Мистър Биг, бе погубен при нападение на женитба, по доста сходен метод – мъже на мотор наближили, той бил в първокласен автомобил, умъртвили го и му откраднали часовника.

Исках да приказвам с Джордже Михалевич. Той беше доста обаятелен.

– Къде се срещнахте?

– В офиса му, в бизнеса му в Сандтън. Той беше доста привлекателен, отзивчив, обаятелен мъж. Беше доста от вида изкусни мъже, постоянно добре изглеждащ, само че беше доста отзивчив и открит за бизнеса си. Настояваше, че не е забъркан в каквито и да било престъпни действия.

– За какво говорихте на тази среща, единствено за покушението против неговия другар?

– Говорихме за обвиняванията против убития му другар, както и за връзките му с Радован Крейчир.

– Какъв бизнес имаше Джордже Михалевич в Южна Африка?

– Има доста разнообразни истории за това с какво се е занимавал. Някои са изказвания – да вземем за пример един от правосъдните следователи в Южна Африка, разследвал подземния свят, споделя, че Михалевич е изкупувал крадени движимости, купувал Ролекси и скъпи часовници, откраднати при отвличания или обири на коли, или при влизания с щурм в домове. Това е едно от обвиняванията, че се е занимавал с незаконни действия.

Имаше обвинявания също по този начин за пране на пари, в един миг беше задържан за укриване на налози в размер на 30 млн. южноафрикански ранда или към 3 млн. $. Това е още едно обвиняване, само че значимото е, че в действителност в никакъв случай не е бил осъждан за каквото и да било. Имаше доста обвинявания, само че бяха оттегляни и в никакъв случай не е осъждан за нищо.

– Знаете ли какъв брой огромен е бизнесът му? Какво е имуществото му?

– Не съм сигурна какво е благосъстоянието му, не е толкоз елементарно да се разбере. Освен това не живееше в Южна Африка през последните близо пет години, беше напуснал страната. Трудно е да се знае какво е станало през последните няколко години.

– Какви парцели има там?

– Знам, че очевидно е харчил доста пари за коли, не съм сигурна за парцелите все още, знам, че една от дейностите му беше да върти нощен клуб, а колата, която е карал, е била доста скъпа кола. Един от другите частни следователи, с които приказвах, сподели, че харесвал да харчи пари за коли, водел живот малко като плейбой, само че не мога да Ви дам точна цифра, измерваща благосъстоянието му.

– Казахте по-рано, че е бил обвързван с предприемача Радован Крейчир. Как го разбрахте и кой е тъкмо Крейчир в Южна Африка?

– Радован Крейчир дойде в Южна Африка през 2007 година. Тогава беше в листата на най-издирваните от Интерпол. Имаше алена бюлетина на Интерпол и го арестуваха. Тогава, макар че го издирваха от Чешката република, където бе наказан неприсъствено, той изиска политическо леговище в Южна Африка.

Докато течеше процесът, той стартира своя бизнес в Йоханесбург и имаше доста пари – купи си дворец и скъпи коли, стартира да пръска пари и да се захваща с разнообразни бизнеси. Един от тях е бизнесът на Джордже Михалевич, като посредством Джордже се среща и с доста други предприемачи.

Всъщност най-после Крейчир съвсем открадва бизнеса на Михалевич и го завладява – отваря доста сходен бизнес в различен завършек на Йоханесбург, в Бедфордвю, точно където Михалевич беше погубен в понеделник апропо. Крейчир се замеси в доста корупция, почнаха да умират доста хора, имаше доста убийства в подземния свят сред 2012 и 2014 година

– Носят се клюки, че бащата на Джордже Михалевич е бил похитен от Крейчир, това истина ли е?

– През 2012 година бащата на Джордже, Петър, бе похитен и малтретиран с чук, доста тежко е бил пребиван и умря. Тогава се допусна, че може би Крейчир стои зад случилото се, поради пропадналите взаимоотношения сред него и Михалевич около бизнеса.

Михалевич излезе пред медиите и сподели, че не е истина. Според мен, обаче след отвличането на татко си, Михалевич реши да напусне страната и да се върне в България със брачната половинка и децата си и да живее там. Но той се е прибирал доста пъти през последните години.

– Да, през последните години брачната половинка и децата му живеят в България. Имаше клюки в българските медии, че и жена му е била отвлечена там, в Южна Африка, и това било повода да се реалокират тук. Какво бихте споделили по въпроса?

– Не съм сигурна по този въпрос. В Южна Африка има доста престъпност, има поредност от произшествия с отвличания и обири на коли, и въоръжени обири и грабежи. За страдание, точно това е повода хората нормално да желаят да имигрират – това е изцяло допустимо, не съм сигурна, само че най-вероятно това е повода – тормозил се е от престъпността към младото семейство и по тази причина е избрал да имигрира.

– Смятате ли, че чешкият предприемач Радован Крейчир е замесен в убийството на Джордже Михалевич?

– Мисля, че е малко евентуално, тъй като изискванията, при които държат Крейчир в пандиза са толкоз строги поради поредицата сигнали, че се пробва да избяга от пандиза в Южна Африка. Имало е редица опити, които затворническите управляващи тук споделят, че са съумели да предотвратят. Затова е държан в непоколебим тъмничен режим, има доста сериозна защита непрекъснато към него.

Имало е поредност случаи, в които е имал достъп до мобилни телефони, до контрабанда. В един миг намерили револвер и ножове в клетката му.

Винаги е имало терзанието, че е забъркан в незаконни действия и поръчвал покушения над хора. В момента го съдят за обезпечение на ликвидиране на частен следовател и служител на реда от пандиза.

– Защо би желал да убие Михалевич съгласно Вас?

– Не имам вяра той да е забъркан.

– Каква е Вашата версия за това ликвидиране?

– До момента съм говорила с доста от проверяващите служители на реда и има няколко теории за претекст. Мисля, че преглеждат доста следи, само че нямат ясно избран претекст за убийството на Джордже Михалевич.

Една от теориите е, че е обвързвано със протичащото се към сръбската мафия в Южна Африка през последните три-четири месеца – имаше две убийства на видни сърби, които Михалевич е познавал, убити в Йоханесбург при сходни условия – в коли, в придвижване, спрели на светофари, стрелци на мотори. Имаше два сходни случая, този е третият подобен.

Освен това, един южноафрикански разузнавач, забъркан в подземния свят, на име Джордже Дарманович, погубен в Нови Белград преди няколко месеца. Една от теориите е, че това може да е възмездие за случилото се.

Една от другите теории е обвързвана с някаква провалена договорка с опиати. Друга е, че са умъртвили неверния човек, търсили различен, който е карал същата кола. Знам, че полицията има информация от очевидци и източници за това кои счита, че са били убииците, само че не са оповестили нищо към момента за претекста, за какво Джордже е бил погубен.

– Нямаше ли улични камери на този светофар?

– Да, има. Полицията разполага с видео от случилото се. Говорих с очевидци, които споделиха, че стрелците са били доста цялостни, че са били на мотора, карайки на една гума, радвайки се, че са направили убийството, само че са носили каски, тъй че ще е мъчно да се разпознават.

Знам, че са били бели, което е значимо, може да ги разпознават да са били от Източна Европа, само че полицията, доколкото разбирам, ревизира следите за стрелците.

– Как стигнахте до мястото на престъплението, Манди?

– Местопрестъплението е на доста оживено място, на доста натоварена улица. Беше народен празник, почивен ден, и улиците тогава били много тихи. Джордже е бил на обяд оня ден и карал към автомагистралата, доколкото разбирам, с цел да се прибере у дома. Много многолюден регион е, само че в оня ден е било доста безшумно.

– Безопасно ли е да се живее в Южна Африка, Манди?

– Разбира се, мисля, че в интернационалните медии, а и чувство е, че не е безвредно. Много зависи къде си, зависи от това по какъв начин се защитаваш.

Аз персонално не съм наранена, само че пребивавам в обезопасен комплекс с въоръжена защита и надзор на достъпа. Винаги се притесняваш от отвличания, тъй като има доста в Южна Африка, както и нахлувания с щурм. Има широко-разпространено терзание от подобен тип закононарушения, само че в същото време съм спокойна да вървя да търча по улицата или да се разхождам.

– Да, само че поради работата Ви, не се ли страхувате? Чувствате ли се в сигурност, чувствате ли фамилията си в сигурност, имате две деца?

– Да, да. Зависи дали става дума за проведена престъпност и мафия или обща престъпност. Всички сме в риск от общи закононарушения, само че за проведената престъпност – мисля, че е много изолирана и, за благополучие, като публицист не усещам да има опасност за мен.

– Благодаря Ви, Манди, беше наслаждение. Пожелавам ви триумф.

– Благодаря. Има единствено още нещо, което бих желала да кажа, в случай че може. Едно от забавните неща, които се появиха през последните два дни за Джордже Михалевич, е това какъв брой доста хора приказват за него отвън незаконните среди.

– Казват, че е бил доста добър, деликатен и обичащ човек.

– Точно. Исках да кажа, че е имал дребни деца и прелестна брачна половинка, и доста хора споделят в обществените мрежи какъв брой добър и великодушен човек е бил, че не е бил забъркан в никакви незаконни действия.

Това е сложното за нас, като медии. Винаги има и тази страна на хората, която не всеки път бива споделена, тъй като постоянно чакаме най-лошото. Това е значимо нещо, постоянно за един човек има две гледни точки, които не всеки път се виждат.

Той е образец за това, бил е фамилен човек, доста добър, който може да се е бил замесил с неверните хора.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР