Тази седмица в „Спасените” ще ви разкажем една история, докосваща

...
Тази седмица в „Спасените” ще ви разкажем една история, докосваща
Коментари Харесай

Какво са за сърцето 120 минути?

Тази седмица в „ Спасените” ще ви разкажем една история, докосваща сърцето. Ще ви срещнем и с тези, които го поправят – кардиохирурзите. Колко време са за тях 120 минути и кое е най-важното качество, с цел да можеш да оперираш сърца – споделя Лиляна Боянова.
Снимка: btvnovinite.bg

Те са на по 70. Догодина любовта посред им ще чества празник.

– К аква е рецептата хората да са дружно половин век съвсем?
– Да си имат вяра, споделя Андриана.
– Да се обичат, съгласно Емил.

А Андриана и Емил се обичат. В положително и неприятно, както повелява брачният обет.

– З а какво сте признателни през днешния ден двамата?
– Благодарни сме, че сме здрави, че живеем добър живот. Живеем в къща в Банкя, градина. Че децата са ни добре. Че има внуци. Вярно, гледаме ги по скайп, само че били сме и отвъд през океана няколко пъти. Благодарим,че сме добре със здравето. Даже и след тази интервенция.
Снимка: btvnovinite.bg

Операцията е негова, сърдечна. Случва се през юни тази година. А всичко стартира през март, когато обикновен обзор демонстрира, че сърцето на Емил е болно.

Това ли е най-трудният миг, който сте претърпяли дружно?
– Не единствено най-трудният, първият. Аз не съм боледувал от нищо. Случайно при обзор при кардиолог откриха звук. След това при прегледа се откри,че имам увреждане на митралната клапа на сърцето. Втора степен тогава ми споделиха. На коронарографията, която направих в болничен, в болница, се откри, че увреждането е трета степен от три. Тоест последната степен. Увреждаща сърцето, всеки ден сърцето се поврежда.

На 12 юни Емил влиза в болница, с цел да сменят развалената клапа на сърцето му. Операцията трае 5 часа.
Снимка: btvnovinite.bg

– К акво си спомняте от деня на интервенцията?
– Аз нищо не си припомням. Аз бях замаян, аз си припомням леглото в болничната стая.

В ие какво си мислехте тези 5 часа?
– Хубави неща си мислех, тъй като въпреки всичко имах 90% успокоение, че всичко ще бъде сполучливо, спомня си дамата на Емил.
Снимка: btvnovinite.bg

Днес, 4 месеца по-късно Емил се е възстановил изцяло. И желае персонално да благодари на лекаря, излекувал сърцето му – доцент Димитър Николов. Срещат се във фоайето на болничното заведение, сред две интервенции в графика на кардиохирурга.

– С рещнахте се с доцента. Какво си казахте?
– Първо благодарих. От сърце му благодарих, тъй като за пръв път го виждам. Аз бях задремал, когато той е бил над мене. Тъй че в този момент се видях за първи път и му благодарих от сърце. Просълзих се.
– Аз също доста му благодарих и му пожелах да е доста здрав, жив, все по този начин сполучлив и толкоз хуманен, толкоз огромен доктор, с огромно сърце, съобщи Андриана.
Снимка: btvnovinite.bg

За своите 28 години като хирург, с изключение на сърцето на 73-годишния Емил, кардиохирургът доцент Димитър Николов е оперирал още към 13 хиляди сърца.

– К акво е чувството да работиш нещо, което поправя човешките сърца?
– В началото като почнах, по какъв начин да кажа, огромен боязън – от сърцето, тъй като има стадии от интервенцията, когато би трябвало да се придържа сърцето наляво или надясно. Мен особено ме беше боязън да го държа, да не го повредя, да не го смачкам. Просто да го увредя и след това да не може да тръгне. Във времето всичко това става една рутина, не мислиш за това нещо. Там към този момент мислите са ти на друго равнище. Смисъл не чисто механично, а какво се случва вътре в него, до момента в който ти работиш. За да можеш да го превантираш, да го предпазиш, сподели доцент Николов.
Снимка: btvnovinite.bg

– Т ова е доста забавно. Какви мисли ви идват?
­– На първо време колкото и в профил да наподобява една интервенция. Някой път ние слушаме музика вътре в операционната, описваме си истории, вицове, нещо, с цел да не е толкоз с напрежение. Защото на всички от екипа е ясно, че напрежението не е малко, всеки е съсредоточен оптимално. През цялото време главната мисъл е, при нас главното е, за разлика от другите хирургии е, че ние гоним време, показа още медикът.

Кардиохирурзите споделят: 120 минути – това е времето, в което до момента в който оперират сърцето, интервенцията за него не носи риск. За да може да бъде оперирано едно сърце, то първо би трябвало да бъде спряно. стопира се благодарение на специфични разтвори.
Снимка: btvnovinite.bg

Кои са най-трудните интервенции?
– Всички са сложни, по тази причина мисля, че няма в сърдечната хирургия, има интервенции с по-голяма и по-малка трудност, с по-дълго траене, по-дълго време, което лишават и по-кратки. Но за мен всяка интервенция си е един шедьовър. Смисъл, нещо, което ти би трябвало да го направиш по метод, по който е най-хубав за пациента и най-добре за случая, който е сега, съобщи докторът.

Доцент Николов признава, че е губил пациент. И споделя, че това е нещо, което не се претърпява по никакъв начин елементарно. Но си задължен да продължиш – в името на живота.
Снимка: btvnovinite.bg

К аква е страстта, когато лекарят среща пациент, който му е признателен, че животът му е бил избавен ?
­– Знаете ли, избирам срещата преди интервенция. Тогава първо пациентите са доста по-искрени. Поне по този начин мисля. Аз, по принцип не диря в хората след интервенциите този ентусиазъм на признателност толкоз доста, сподели доцент Николов.

Снимка: btvnovinite.bg

– Може ли на финала да кажем, че с цел да оперираш сърца, би трябвало самият ти да имаш сърце?
– Като помисля във времето, с цел да оперираш сърце, ти би трябвало и да си самоотвержен. Да вложиш всичко от това твое сърце, което чувстваш сега, върху работата си, уточни кадиохирургът.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР