Тази седмица светът на модата се сбогува с мадам Карвен,

...
Тази седмица светът на модата се сбогува с мадам Карвен,
Коментари Харесай

Сбогом на мадам Карвен – дизайнерката на дребните жени

Тази седмица светът на модата се сбогува с мадам Карвен, която умря в Париж на 105-годишна възраст. Тази елегантна дребна дама е първата в света дизайнерка на облекла за дребни дами и последната именита фигура на френската фешън сцена от епохата на Диор и Шанел. Дори за тези, които в никакъв случай не са чували името й, мадам Карвен ще остане вечно в историята на модата с въображението и смелите си хрумвания, с които трансформирала света на дамите през предишния век.

Родена през 1909 година под името Кармен де Томазо, младата парижанка била много заможна, само че прекомерно дребничка – висока малко над метър и половина. Да купува облекла от огромните фешън къщи било невероятно заради растежа й и майка й постоянно казвала: „ Кармен, ти в никакъв случай няма да бъдеш елегантна. “ Впрочем най-елегантната дама в семейство Де Томазо била лелята на Кармен – мадам Бойривен – и от комбинацията на двете имена се родила марката Carven, с която през 1945 година Кармен де Томазо разкрила стилната си къща и с което име останала известна до през днешния ден. Направила го от обич към хубавите облекла и с готовност за всяка жена да има нещо хубаво и елегантно за обличане – и за най-малките, и за по-големите. Самата мадам Карвен казвала, че не би станала дизайнер, в случай че е била с естествен растеж. Тя била много заможна, брачният партньор й още повече, тъй че в действителност нямало потребност да работи.Това обаче не попречило стилната й къща бързо да добие голяма известност и да бъде, наедно с Диор и Шанел, един от знаците на френската мода в средата на предишния век. Неуморната Кармен била отпред на стилната си къща до 1993 година и е мъчно да се изброят всичките й фешън достижения, тъй че ето единствено най-важните.

Модна къща „ Карвен “ първа почнала да създава цялостен набор от артикули под едно име – облекла за дами, мъже и деца, парфюми, спортни облекла, булчинска мода и долни дрехи. На мадам Карвен принадлежи патента за push up сутиените. При това всички нейни артикули били с обща еднаквост – първият й парфюм се казвал “Ma Griffe ”, кръстен на най-прочутия модел от първата й сбирка, елегантна рокля на бели и зелени райета. И до през днешния ден райетата с тези цветове са отличителният белег на стилната къща и в тези цветове са опаковани всичките им артикули.

Мадам Карвен първа основала сбирка, въодушевена от киното – от кино лентата „ Отнесени от вихъра “. Нещо повече, тя и нейните модели обикаляли Франция и в паузата на кино лентата правели малко фешън ревю. Успехът бил голям. По-късно от красивите вталени рокли на фешън къща „ Карвен “ се въодушевили художниците по костюмите във филмите на Хичкок.

През 70-те години на предишния век мадам Карвен основала униформите на повече от 20 самолетни компании, отпред с „ Ер Франс “. Тя обожавала пътешествията и водела моделите си със себе си – ревютата й се случвали тук-там като Мексико, Тайланд и Москва, години преди този момент да стане съвременно. Особено известна била модата на Карвен в Япония, точно поради дребните размери.

Приживе мадам Карвен казвала, че постоянно е работила, с цел да покаже посредством цветовете и стила най-хубавото в дамата. Всяка от нас, която го умее, е най-малко малко нейна наследница.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР