Тази седмица специален гост на международния кино-литературен фестивал „СинеЛибри 2018”

...
Тази седмица специален гост на международния кино-литературен фестивал „СинеЛибри 2018”
Коментари Харесай

Писателят Йън Макюън: Понякога мълчанието също значи взето решение

Тази седмица специфичен посетител на интернационалния кино-литературен фестивал „ СинеЛибри 2018” беше най-награждаваният английски публицист Иън Макюън. Голяма част от 15-те му романа са превърнати в сполучливи филми, а една от последните екранизации – „ На плажа Чезъл”, сложи началото на фестивала.

Безспорно, най-известната екранизация на негова книга е „ Изкупление”. Изключителна драма с присъединяване на Джеймс Макавой и Кийра Найтли. „ Изкупление” получава 7 номинации за „ Оскар”, от които печели една и получава още десетки други оценки, в това число „ Златен глобус”, БАФТА, „ Емпайър” и други.

70-годишният Иън Макюън приказва за любовта и брака, за киното и литературата, за вдъхновението и по кое време е редно един публицист да се отдръпна от специалността.

Интервю на Поли Гергушева

- Ще стартира с един може би банален въпрос за вас . Книгата или филмът , кое съгласно вас е по - положително ?

О, за мен книгата е целият ми свят.

Във филмите по негови книги или сюжети са играли едни от най-известните холивудски и европейски звезди - Антъни Хопкинс, Даниел Крейг, Хелън Мирън, Рупърт Евърет, Изабела Роселини, Ема Томпсън и доста други.

- Исках да ви попитам за кино лентата „ Изкупление” . Очаквахте ли подобен триумф ?

Не, въобще. Не чаках и романът да има триумф. Помня по какъв начин споделих на моя редактор в Англия: „ Ще ти изпратя разказ и ще ти е доста мъчно да го продадеш”. Това е любовна история, къща в провинцията, Втората международна война и това са трите детайла за нормалния английски публицист.

Нямах концепция какво ще излезе от кино лентата, само че сега, в който видях част от снимачния развой, още първата половина, разбрах, че Джо Райт прави нещо ужасно. Така че имах огромна вяра. Нямах нищо общо с избора на артисти, само че Бенедикт Къмбърбач направи първата си забележителна роля, както и Сърша Ронан, няколко други артисти също.

- Кийра Найтли ?

Кийра Найтли беше към този момент легенда. Всеки ми споделяше: „ О, това е толкоз неприятен избор”. Но аз знаех, че е съвършена за типичната английска госпожица от висшата класа, студена и в това време експлодираща от страсти, когато се появи обич. Мисля, че е съвършена в тази роля.

- Участвате ли в избора на артисти за филмите по ваши книги ?

Понякога. Ето да вземем за пример във кино лентата „ На плажа Чезъл” основната роля се играе от Сърша Ронан – млада ирландска актриса и, знаете ли, тя беше дребното момиче от кино лентата „ Изкупление”. След този филм, постоянно съм си мислел, че желая да работя с нея още веднъж, тъй като още като дете тя беше толкоз умна и с невероятни инстинкти за това по какъв начин да си каже репликите, по какъв начин да се държи. Беше невероятна.

Когато започнах да пиша сюжета за „ На плажа Чезъл” тя беше още на 16. Все още доста млада. Но по този начин или другояче лиши много време до момента в който стартираме фотосите на кино лентата. Докато намерим пари и точния режисьор аз написах още 2 романа. И когато планът беше реалност аз споделих на новия режисьор: „ Сърша е на 22 години и ще бъде перфектна”. Той знаеше името й, само че не я беше срещал и долетя от Ню Йорк, с цел да се срещнат. Написа ми имейл по-късно със единствено 1 дума: „ Да!”

- Във кино лентата една от тематиките е изборът и вземането на решение като предопределен миг за целия живот на героите . Животът низ от избори ли е съгласно вас или всичко ни е предначертано ?

Понякога могат да минат години от живота на човек без той да направи какъвто и да е избор. Понякога се оставя на течението. Но изключително когато си млад без подозрение ще пристигна миг, в който би трябвало да решиш по кой път да поемеш.

И вие сте безусловно права, това е миг, в който двама млади души са създали своя избор – да продължат живота си дружно, това е триумф! Но не могат да съумеят в друго нещо – толкоз просто привидно – сексът в първата им брачна нощ. Можеха да почакат, да бъдат търпеливи, да се успокоят, напрежението, което идва извън – от другите хора, упованията за една невероятна първа нощ им предизвиква разпад. Техния брак продължава единствено 6 часа.

Има един миг на плажа, в който младата жена-героиня предлага да се върнат в хотелската стая дружно и да стартират изначало, само че мъжът е накърнен. Той й обръща тил. И това повлиява на целия му живот. На последната страница на романа написа: ето по какъв начин НЕ правейки нищо можеш да промениш напълно живота си.

Понякога мълчанието също е тип решение. Така че, да, по този начин се взема решение ориста. Георинята продължава напред, става известна музикантка, има деца, той обаче става един отшелник. Много късно в своя живот той осъзнава, че това е било най-грешното решение в живота му – да не постави изпитание.

- Говорейки за обич и за брак , кое е по - мъчно съгласно вас да откриеш любовта на живота си или да я запазиш ?

О, мисля че запазването й. И включва това да си квалифициран за промени. С други думи: елементарно е да изпиташ възторг от любовта, само че не е обикновено да си в непрекъснат възторг до края на живота си. Просто би трябвало да се съобразиш с доста неща. Да, сексът може да продължи до късна възраст, само че тук става въпрос за другарство, шерване, общи ползи и приемане на измененията, които времето постанова върху тялото и мозъка ти.

Така че, да, да се влюбиш е елементарно, да останеш влюбен е същинско предизвикателство.

- Страхувате ли се , че един ден вдъхновението ви ще изчезне ?

Преди няколко месеца навърших 70 години и всички писатели би трябвало да стартират да се тормозят, че с идването на 80-те години от своя живот ще бъдат по небогати на мисли и вдъхновението им ще отслабва. Това към момента не се случва с мен, само че е там и ще пристигна. Въпросът е по кое време да спреш…

- Планирате ли да спрете ?

Ами вижте, мозъкът е този, който би трябвало да вземе това решение, а той се опълчва на него. Мисля, че единственото нещо, което вардя още от младостта си е моето любознание. Докато съм към момента любопитен по отношение на хората, науката, технологиите и литературата, до момента в който имам този апетит за пейзажи и пътувания, мисля, че това са положителни показания за моята дарба да пиша.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР