Тази седмица ще станем свидетели на две събития, посветени на

...
Тази седмица ще станем свидетели на две събития, посветени на
Коментари Харесай

Кресненският пролом в 3D визуализация пред НДК и във фотографската изложба Каузите на Боян Петров

Тази седмица ще станем очевидци на две събития, отдадени на опазването на неповторимото естествено благосъстояние на Кресненския пролом.
Утре, на 3 октомври 2018, от 18:30 ч. в Националния музей " Земята и Хората " ще бъде показана галерия " Каузите на Боян Петров – биоразнообразието в Кресненския пролом " . На откриването ще участват публични лица, близки и другари, сътрудници, които ще опишат за пътя на Боян към природата, за какво и по какъв начин Кресненският пролом е основен в живота му.
Експозицията подчертава върху това по какъв начин точно опазването на Кресненското дефиле е една от персоналните дела на Боян Петров. Проломът е заплашен от строителството на автомагистрала " Струма ", която сега се планува да премине през него.
Паралелно, от 1 до 5 октомври, всеки ден от 9:00 до 18:30 немският актьор Ванеса Хицфелд ще оживи настилката пред НДК и ще придвижи чувството за неповторимата природа на дефилето пред НДК. Гражданите ще могат да застанат върху тримерен графит и да се озоват в Кресненския пролом. Акцията 3D визуализация на Кресненския пролом е по самодейност на екологично съдружие " За Земята ", част от коалиция " Да спасим Кресненското дефиле ", дружно с мрежата WeMove.eu.
Събитията са апел към българските и европейски управляващи да запазят едно от най-богатите на биоразнообразие места освен в България, само че и в Европа, застрашено от разрушение от плануванаъа да премине права на автомагистрала „ Струма “ през дефилето. Петицията от жители на Европейския съюз до момента е събрала над 140,000 подписа. От коалиция " Да спасим Кресненското дефиле " напомнят, че изборът автомагистралата да премине през дефилето освен ще го унищожи, само че хората от град Кресна ще изгубят значими транспортни връзки с районния град Благоевград, рафтинг и каякинг туризмът ще пострада; риск от разширение на съществуващия път в автомагистрала ще има и за пътуващите по нея.
Коалиция " Да спасим Кресненското дефиле " е формирана от: Сдружение за дива природа Балкани, Сдружение " Природен фонд ", Екологично съдружие " За Земята ", Българско сдружение за отбрана на птиците, Институт за зелена политика, Информационен и образователен център по екология, " Училище за природа " – с. Влахи, Асоциация " Екофорум ", CEE Bankwatch Network, Friends of the Earth Europe.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР