Тази седмица ще стане нещо, което никога досега не се

...
Тази седмица ще стане нещо, което никога досега не се
Коментари Харесай

Ердоган - най-добрият приятел на България

Тази седмица ще стане нещо, което в никакъв случай до момента не се е случвало. Турция, комшия на България и съдружник в НАТО, можe да бъде сложена под два типа наказания - едни от Европейския съюз и едни от Съединени американски щати.

Причината за първите са сондажите за петрол и газ около окупираната част на Кипър, а за вторите - покупката на ракетни комплекси С-400 от Русия. С две думи, Ердоган съумя по впечатляващ метод да измине цялостен кръг от тогавашната политика на " нула проблеми със съседите " до актуалната обстановка.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики. Това към момента не е реалност и Доналд Тръмп може и да откаже да бутне турската стопанска система надолу по ската. Но рискът е сериозен.

Първият и най-видим резултат ще бъде точно стопански. Турската лира и държавните облигации не престават да падат, а дейностите на Ердоган, който уволни персонално гуверньора на централната банка, единствено задълбочават недоверието. Това естествено е нездравословно за България, за която прилежащата страна е вторият по величина търговски сътрудник отвън Европейски Съюз.

Вторият резултат обаче ще бъде по-дълготраен и по-голям. Санкции върху съдружник са нещо, което ще отвори все по-голяма и сложна за затваряне бездна, на чийто борд ще се окаже България.

Подобно развиване може да побутне още турски компании да влагат тук, като такава вълна към този момент имаше един път след опита за прелом. Но то ще сложи под въпрос и огромни планове. Например " Турски поток " би могъл ненадейно да последва ориста на " Южен поток " и да замръзне във времето.

Ще е забавно да се види дали новото напрежение в прилежащата страна няма да докара до преосмисляне и на решението на Volkswagen за вложения там. Първо, тъй като икономическата неизясненост и американските наказания постоянно карат огромните компании да са внимателни и второ, тъй като е лицемерно да се порицава Ердоган от политическата сцена, а да се одобряват стотици милиони евро от него на бизнес-сцената. Може да се окаже, че Ердоган е в действителност най-хубавият другар на Борисов, въпреки и не тъкмо по лична воля.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР