Тази седмица се състоя официално представяне на втория модул от

...
Тази седмица се състоя официално представяне на втория модул от
Коментари Харесай

Нов модул за диагностицирани с рак на гърдата пациенти беше представен в приложението BreastHelp

Тази седмица се състоя публично показване на втория модул от от първото българско мултимодалното приложение BreastHelp за профилактика, скрининг и следене  на рака на гърдата.

 

Приложението е  разработено от хирурга доктор Ваня Митова и е имплементирано в здравната платформа Healee. Д-р Митова е шеф на Отделението по хирургия на гърда и реконструктивна хирургия в УСБАЛ по Онкология в София, което е най-голямото профилирани  отделение за тази патология в България.  

 

Преди това е била 14 години част от екипа на Клиника по хирургия на УМБАЛ “Лозенец “, като през последните години е била и Началник на Отделението по обща хирургия.

 

Идеята за мобилното приложение се появява преди 4 години, до момента в който доктор Митова всекидневно се среща с пациентки с рак на гърдата, по-голяма част от тях в напреднал етап на своето заболяване, които в никакъв случай не са се преглеждали, а голяма част от тях и не знаят какво би трябвало да създадат.

 

Или пациентки, които търсят нейната помощ, тъй като са с рецидив на гърдата, защото не са се проследявали след първата година от диагностицирането си с рак на гърдата. Д-р Митова уточни и различен проблем за късното диагностициране на пациентите – все по-ангажираните лекари, по-малкото експерти и все по-ограничения достъп до профилирана качествена помощ.

 

„ Все по-често пред мен като доктор заставаха пациентки, в чиито очи виждах повече въпроси в сравнение с вяра. Това ме накара да се замисля, че е належащо да има нещо друго, което да доближава до пациентите, нещо, което да е по този начин близо до тях, че да можем да променим онкологичното мислене и да достигнем до повече хора. И тогава вглеждайки се в телефона, който всекидневно допирам стотици пъти,, даже с цел да проверим часа, ми стана ясно, че би трябвало да диря решението там. “, показа доктор Ваня Митова.

 

Така стартира първо да създава логаритъма на приложението за това по какъв начин пациентките да се наблюдават и след това идват всички останали хрумвания. Три години по-късно през октомври 2022-ра година започва първото у нас мобилно приложение за рак на гърдата BreastHelp с първия си модул за здрави дами и предварителна защита за това социално-значимо заболяване.

 

Първата в България онлайн онкокомисия за рак на гърдата във BreastHelp

 

Няколко месеца по-късно стартира работа първата онлайн онкокомисия за рак на гърдата у нас с ръководител проф. Константа Тимчева, онколог и мултидисциплинарен екип от експерти - проф. Иглика Михайлова - лъчетерапевт, доктор Лидия Чавдарова - експерт по Нуклеарна медицина и доктор Ваня Митова - хирург.

 

Целта на онкокомисията е да улесни пациентите в достъпа им до лекари от разнообразни специалности, които да прегледат в детайли тяхната документи, да обсъдят стадия на болестта, лечебната тактика в разнообразни стадии на заболяването и да предложат държание и лекуване по отношение на съответния случай.

 

Окончателното решение на Онкологичната комисия дава  възможност на пациентите да стартират или да продължат лекуването си спокойни, че следват верния логаритъм.

 

За консултация с онлайн онкокомисията, е належащо да бъде конфигурирано приложението BreastHelp в Healee и  да бъде предоставена цялостната информация и документи за пациента.

 

Комисията връща систематизиран отговор на обещано пациентско питане в границите на 48 часа.  Онлайн онкологичната комисия е изключително подобаваща за пациенти, които търсят второ профилирано мнение, лекувани са в дребни лечебни заведения или неспециализирани онкологични лечебни заведения, или са от отдалечени и/ или дребни обитаеми места.

 

Нов модул в приложението за следене на диагностицирани пациентки

 

„ Година по-късно мога да кажа, че сме съумели да сложим положително начало, тъй като към днешна дата има към този момент оперирани пациенти, които откакто са се преглеждали сами посредством инструкциите на приложението, са разкрили нещо, което ги е тормозило.

 

Да, пациентките са с рак на гърдата, само че са диагностицирани в ранен етап. Тези  избавени човешки животи за мен значат доста, тъй като тези хора за своите близки са целия свят. “, това сподели доктор Ваня Митова по време на показване на модула в приложението за към този момент диагностицирани пациентки с рак на гърдата.

 

Тя изрази убеденост, че този модул от приложението BreastHelp ще помогне на тези дами да запазят качеството си на живот, да знаят по кое време да се наблюдават, да не изпускат прегледите си и да имат достъп до качествена здравна информация и качествени експерти без да се лутат в системата на опазването на здравето.

 

Д-р Митова се надява приложението да стане толкоз забавно и известно измежду здравите дамите, тъй че да научат повече за профилактиката на рака на гърдата, с цел да може България да излезе от черната статистика за заболеваемостта и да се трансформират настройките и трендовете.

 

 

Представяне на новия модул на BreastHelp на особено събитие

 

Събитието стартира с къса дихателна техника, водена от Биляна Савова, създател на фондацията „ Министерски съвет – Мога Сам “и основател на трансформиращата лечебна стратегия Plan to Be, посредством която стотици хора намират пътя към себе си. Тя от първо лице показа, че без значение от диагнозата, едно от най-хубавите неща, които всеки може и би трябвало да направи за себе си - е да промени метода си на живот, с цел да не предизвика тялото да се разболява.

 

На представянето участваха изпълнителният шеф на Healee - Христо Косев, Нели Огнянова от фондация „ Америка за България “ - сътрудник на BreastHelp, проф. Иглика Михайлова от онлайн онкокомисията, психологът Любомир Драганов, доста пациентки, лекари и сътрудници. Две от пациентките на доктор Митова споделиха своите персонални истории.

 

 

Онлайн групи за взаимопомощ

 

В модула на към този момент диагностицираните с рак на гърдата пациентки в приложението BreastHelp е създадена онлайн група за взаимопомощ дружно с екипа от Центъра за психична помощ в болница “Лозенец ”, където водещи са  психолозите доктор Виолета Азис и Любомир Драганов, а също и Здравка Анина, клиничен психолог и психотерапевт.

 

Модулът дава опция на страдащите от рак на гърдата и на техните близки да вземат участие интензивно в техния лековит и оздравителен интервал във водени от експерт групи за взаимопомощ. Методиката е ефикасна и с редица преимущества във връзка с адресиране на прекарванията и приемане на диагнозата и лекуването.

 

Опитът с подобен тип групи демонстрира, че присъединяване в тях води до възстановяване на психическото справяне и акомодацията, повишение на качеството на живота и на потенциала за личностно израстване, както и намаление на дистреса и болката.

 

„ Участниците намират предпазена среда, в която могат свободно да показват това, което усещат, мислят и си показват, до степен, в която имат подготвеност. Когато схващат, че не са единствени в прекарванията си, по натурален метод възприятието за изолираност и стигматизация  понижава.

 

Това е среда, в която могат да се почувстват в действителност разбрани от другите.  Изразяването на възприятията е пътят към тяхното схващане и преодоляване. Групата дава опция и за директна поддръжка от другите участници, а да си потребен за другите е нещо доста удовлетворяващо. 

 

Участникът става очевидец на това по какъв начин другите се оправят, което стимулира и дава вяра. Справянето с компликациите като част от група е напълно друга от независимата битка.  Сплотеността разрешава на участниците да конфронтират решително даже най-фундаменталните и мъчителни тематики, с които се сблъскват и да реализират вътрешно задоволителен метод на живот.

 

За да бъде групата от оптималната изгода, участниците първо се срещат с водещите, които ги насочват в дребна група, в която всички имат сходни проблеми.  Там те имат право на две безвъзмездни сесии, в които да решат дали групата е подобаваща за тях, а по-късно поемат ангажимент за присъединяване в процеса.

 

Това прави групата предвидимо и несъмнено място. Онлайн провеждането на груповите срещи разрешава на всеки нуждаещ се да се включи, без значение от това къде се намира и дали е стеснен от някакви условия. “, това показа психологът Любомир Драганов от екипа, който води груповата психотерапия в приложението.

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР