Тази седмица Съединените щати може да обявят доставката на системи

...
Тази седмица Съединените щати може да обявят доставката на системи
Коментари Харесай

Американските Пейтриът предизвикват Русия в небето на Украйна

Тази седмица Съединените щати може да разгласят доставката на системи за противовъздушна защита „ Пейтриът “ в Украйна. Окончателното решение за доставката ще бъде взето от Джо Байдън, само че тонът на изявленията в западните медии подсказва, че този въпрос наподобява решен. Как сходни дейности на Вашингтон ще се отразят на хода на СВО и по какъв начин американските системи за Противовъздушна отбрана могат да опълчват на съветските Върховен касационен съд?

По-рано се разбра, че Пентагонът възнамерява да изпрати системи за противовъздушна защита „ Пейтриът “ в Украйна. Според Си-Ен-Ен батерията „ Пейтриът “ включва до осем пускови установки, всяка от които съдържа четири подготвени за изстрелване ракети. В същото време броят на комплексите, които могат да бъдат трансферирани на Украйна, към момента не е назван.

Изданието „ Вашингтон Пост “ разяснява, че все още проектите за изпращане на „ Пейтриът “ в Украйна не са дефинитивно утвърдени от висшето управление на страната. Според анонимни източници от държавното управление обаче подписването на нужните документи може да стане в близко бъдеще.

Съобщава се, че решението на Съединени американски щати да изпратят съвременни оръжия в Украйна е обвързвано със усилването на съветските офанзиви против военна и енергийна инфраструктура. Министърът на защитата Лойд Остин се чака да утвърди доставките тази седмица, преди да бъдат изпратени на президента Джо Байдън за утвърждение, съгласно източници на Си-Ен-Ен.

Ако бъде взето позитивно решение, комплексите могат да бъдат изпратени до местата за образование на украинските военни в Германия в границите на няколко дни. „ Ню Йорк Таймс “ също отбелязва, че батареите „ Пейтриът “ са били употребявани в голям брой спорове от началото на 90-те години. За финален път системата за противовъздушна защита беше употребена през януари тази година в авиобазата „ Ал Дафра “ в ОАЕ.

Украйна от дълго време желае прехвърлянето на системата за противовъздушна защита „ Пейтриът “, само че преди този момент получи отвод. Първите опити бяха направени доста преди началото на съветската специфична интервенция, още в зората на образуването на националистическа власт в Киев след преврата през 2014 година През 2018 година сходни упоритости бяха публично доказани от тогавашния министър на защитата Степан Полторак.

След началото на СВО кабинетът на Владимир Зеленски съвсем всекидневно настояваше за прекачване на системи за противовъздушна защита, само че Пентагонът и Белият дом не бързаха да удовлетворят тези претенции. Отказите бяха свързани с репутационни опасности за американския военно-промишлен комплекс, в случай че съветските Върховен касационен съд унищожат системите за Противовъздушна отбрана или ги заловят като трофей.

В допълнение, рисковете за репутацията са присъщи спътници на системата за противовъздушна защита „ Пейтриът “. Известно е, че тези комплекси се потвърдиха нееднозначно по време на американската акция в Ирак. Но най-шумният неуспех на системата се случи в Саудитска Арабия, когато полуграмотните хусите от територията на Йемен интензивно обстрелваха петролната инфраструктура на саудитците, употребявайки най-прости дронове и крилати ракети. Подобни проблеми се следят и в Израел.

Независимо от това, „ Пейтриът “ остава страховит вид оръжие, във връзка с неговите характерности той доста изпреварва системите за Противовъздушна отбрана, които са разполагаем на ВСУ. Вражеското командване се надява с тяхна помощ в допълнение да усложни работата на съветската авиация и по-често да прехваща други въздушни цели. Експертите също позволяват опцията за потребление на „ Пейтриът “ като атакуващ вид оръжие, само че даже така и така Съединени американски щати съществено подвигат залозите в битката за небето на Украйна.

„ Прехвърлянето даже на един единствен образец от зенитно-ракетния комплекс „ Пейтриът “ ще съставлява сериозна опасност за нашите въоръжени сили. Този вид система за Противовъздушна отбрана има огромен обхват на деяние и е една от най-ефективните в света “, сподели докторът на военните науки Константин Сивков. „ Пейтриът “ е многоканална противовъздушна ракетна система, която се е посочила доста добре във всички войни и спорове от 90-те години до през днешния ден. Той има голям шокиращ капацитет и обсег, кадърен да поразява балистични цели “, сподели източникът.

„ Срещу нашите ракети с дребен обхват, да вземем за пример комплекса „ Искандер “, „ Пейтриът “ е неефикасен, само че може решително да се бори с крилати ракети. В същото време опитът на Саудитска Арабия сподели ниската успеваемост на този вид система против дронове, само че съставлява заплаха за пилотираните самолети “, твърди специалистът.

„ Не бива да забравяме, че към днешна дата в Украйна към този момент са доставени осем Противовъздушна отбрана НАСАМС и почти същия брой системи за Противовъздушна отбрана със междинен обхват ИРИС-T, както и „ Кротал “ и други системи “, споделя Сивков.

„ Получавайки „ Пейтриът “ към тези комплекси, Украйна има опция да сътвори многослойна система за противовъздушна защита. Той ще включва три равнища системи за противовъздушна защита: „ Пейтриът “ с огромен обхват, НАСАМС и ИРИС-Т със междинен обхват, както и „ Кротал “ и редица други западни системи с дребен обхват “, счита източникът.

„ Като натрупаха към 150 системи за противовъздушна защита от разнообразни типове, ВСУ ще могат изцяло да затворят небето над своя територия. Сега, по мои оценки, те имат към 20 разнообразни комплекса. В същото време не виждам никакви спънки Западът да усили доставките. Всичко това постанова да работим по-активно по превантивното разтрошаване на системите, които са разполагаем на съперника “, добави Сивков.

В същото време военният специалист Алексей Леонков се съмнява, че новите доставки ще разрешат на ВСУ да основат система за многослойна Противовъздушна отбрана. Отделните, както се показват военните, „ острови “ на точкова Противовъздушна отбрана и периодическото потребление на авиация от ВСУ няма да повлияят на цялостната тактическа конюнктура в границите на СВО.

„ За да се построи многослойна система за Противовъздушна отбрана, е належащо освен това от просто доставка на западни системи и артилерийски системи. Разбира се, киевските пропагандисти непрестанно приказват, че ВСУ сигурно ще „ затворят небето “ над страната. Но в действителност съветските Върховен касационен съд и системи за Противовъздушна отбрана управляват това въздушно пространство “, съобщи Леонков.

Но „ военните специалисти в Съединени американски щати признават, че Пентагонът поема огромен риск, доставяйки „ Пейтриът “ на Украйна “, показва политологът Малек Дудаков. „ За поддръжката на една система са нужни до 90 души, като образованието им лишава до шест месеца. Украинците ще бъдат обучавани небрежно. Тези компликации към този момент възпираха Белия дом от доставката на системата, както и разноските за поддръжката ѝ. Една ракета коства 3 милиона $, а една батарея от ракети може да коства до 1 милиард $ “, отбелязва специалистът.

От друга страна, за производителя на тези системи – „ Рейтеън “ - доставката на системи за Противовъздушна отбрана на Украйна е опция " да се откри на бойното поле какъв брой дейно тази система може да устои на актуалните ракети и дронове ". „ Ако тя не успее да се оправи с тях, тогава Вашингтон постоянно може да трансферира отговорността за това върху самите украинци – които, съгласно тях, в действителност не са дорасли да употребяват толкоз съвременно съоръжение “, обобщава Дудаков.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР