Тази седмица руската полиция е атакувала московския офис на NGINX,

...
Тази седмица руската полиция е атакувала московския офис на NGINX,
Коментари Харесай

Руската полиция атакува московския офис на NGINX

Тази седмица съветската полиция е атакувала московския офис на NGINX, Inc., понастоящем част от F5 Networks и компанията зад най-популярната уебсървърна технология през днешния ден, предава ZDNet. По време на полицейската акция е било конфискувано компютърно съоръжение и са били арестувани чиновници на компанията.

Действията на полицията идват откакто през предходната седмица съветската Rambler Group внесе в локалния съд недоволство за осъществени нарушавания на лицензионното право против NGINX, Inc. с изказванието, че те имат цялостни права над кода на софтуера, предлаган от компанията. За какво става дума?

NGINX – безвъзмездна сървърна технология с открит код, бива създаден от Игор Сисоев, до момента в който е чиновник на съветския интернет колос „ Рамблер “ през 2004. Уебсървърният програмен продукт придобива голяма известност и през 2011 Сисоев основава NGINX, Inc. с основен офис в Сан Франциско. Постепенно компанията се разраства, а през актуалната година тя бива добита от F5. Претенциите на „ Рамблер “ са, че Сисоев създава NGINX в работно време и в този смисъл, основаният от него артикул се смята за благосъстоятелност на „ Рамблер “. Твърдението на съветската компания се оспорва от някогашния изпълнителен шеф на „ Рамблер “ Игор Ашманов, който наема Сисоев на работа през 2000 година в качеството му на систематичен админ на компанията, като бива категорично известен от Сисоев, че той работи по собствен личен план. „ Той работи в Рамблер като сисадмин. Разработката на програмно поръчителство изобщо не влиза в неговите отговорности “, написа Ашманов, който декларира ясно, че в случай че се наложи, ще свидетелства в съда за това.

След новината за арестите, интернет пространството реагира с очевидно възмущение на протичащото се, като мнозина не имат вяра изказванията на „ Рамблер “ да устоят в съда. Така да вземем за пример, редакторът на Znak.com привежда думите на Сисоев в изявление от 2012 за хакер.ru, в което разисква точно въпроса за това на кого принадлежат правата над NGINX.

„ Да, този въпрос ни занимава и нас, и ние сме работили задоволително по него “, споделя Сисоев. „ Законодателството в Русия постановява, че на компанията принадлежи това, което е направено в границите на договореностите за трудовите ви отговорности или по обособен контракт. Тоест, би трябвало да има контракт, в който е казано, че би трябвало да се създаде даден софтуер. В „ Рамблер “ работих като систематичен админ, а с разработка се занимавах в свободното си време. Продуктът още от самото му начало беше предпазен под BSD лиценз като открит програмен продукт. Самият nginx беше натрапен в „ Рамблер “ едвам тогава, когато към този момент бяха създадени цялостните му функционалности. Освен това, дори първата му интеграция не беше в „ Рамблер “, а в уеб страниците Rate.ee и zvuki.ru.

Друга е обаче формалната позиция на „ Рамблер “, представена от „ Роскомсвобода “.

„ Считаме, че правата на NGINX принадлежат на Рамблер Интернет Холдинг, влизащ в състава на Rambler Group. NGINX се явява длъжностен артикул с създаването, на който от началото на 2000-те години се занимава в границите на трудовите си взаимоотношения с „ Рамблер “ Игор Сисоев. По този метод, всяко потребление на тази стратегия без единодушието на Rambler Group се явява нарушаване на изключителните права “, гласи позицията на „ Рамблер “, които към този момент са наели и адвокатска адвокатска фирма, която да отстоява правата им в съда.

Тези дни позиция по обстановката взе и шефът по разпространяване на технологиите в „ Яндекс “ Григорий Бакунов.

„ Откритият код е основа за бързото развиване на интернет технологиите. Важно е в необятен кръг от разработчици да се запази мотивацията да способстват със свои разработки в придвижването за открит код и дружно, със взаимни старания да бъдат решавани комплицираните задания. Преследването на открития код съставлява извънредно неприятен сигнал за общността на програмистите. Ние сме изцяло уверени, че всички софтуерни компании са длъжни да поддържат и развиват придвижването за открит код “. написа Бакунов.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР