Тази седмица Полша стана първият развиващ се пазар от десетилетие

...
Тази седмица Полша стана първият развиващ се пазар от десетилетие
Коментари Харесай

Полша влезе в групата на 25-те развити страни

Тази седмица Полша стана първият разрастващ се пазар от десетилетие насам, който бива нараснал в развъртян пазар.

Още по тематиката
Ако Съдът на Европейски Съюз спре полския Закон за Върховния съд, това ще е казус

Досега няма случай съдът в Люксембург да е спирал закон в някоя страна, споделя преподавателят по право на Европейски Съюз Станислав Костов
25 сеп 2018
Икономиките на Вишеградската четворка губят инерция

Ниската безработица и демографският срив водят до дефицит на работна ръка в страните от Централна Европа
2 сеп 2018
Полша взема решение част от проблемите на трудовия си пазар с мигранти от Украйна

Украинците се наемат главно в бранша на услугите и хотелиерството
29 май 2017
Другият стопански популизъм

Еврозоната
14 апр 2017 Икономиката на Полша беше приета за развита и страната стана първата от някогашния социалстически блок, която влиза в групата на 25-те водещи стопански системи в света. Това стана, откакто Варшава беше включена в нова категория на борсовия показател FTSE Russell. Също на 24 септември такава смяна извърши и Stoxx - операторът на показателите на Deutsche Boerse Group.
Това се случва за пръв път с страна от Източна Европа и близо 30 години след измененията в Полша. Освен това за пръв път от близо 10 години страна се изкачва в този показател на борсата в Лондон от групата на " напреднали разрастващи се " в тази на " развити ", написа Financial Times. Смяната в индексацията ще промени фундаментално инвеститорското отношение към Полша.

Критериите

FTSE Russell базира класификациите на страните на регулаторната среда, качеството на финансовите пазари и статута на пазара на деривати. Следователно покачването на класа на Полша до развъртян пазар ще повлияе позитивно на инвеститорското доверие в страната.
Според създателите на показателя Полша към този момент дава отговор на същите стандарти като Съединени американски щати, Англия, Германия, Франция, Япония, Австралия и други В формалното известие се акцентира и какъв брой добре е развита Варшавската фондова борса, на която се организираха към една трета от първичните предлагания на акции в Европа през предходната година.
Преместването в показателя на развитите пазари също така ще отвори Полша към напълно нова група вложители и по този начин ще сътвори нови благоприятни условия за напредък на полските финансови пазари.

Марек Дитл, президент на Варшавската борса, разяснява, че това е " фундаментална смяна във усещането за Полша измежду световните вложители ". Общо 37 полски компании - от колоси като PKO Bank Polski до дребни като Lubelski Węgiel Bogdanka, попадат в показателите за развити пазари.
В същото време Полша остава в показателя на разрастващите се пазари на американския показател MSCI. По този метод към полските пазари ще демонстрират интерес две групи вложители с много разнообразни портфолиота, което основава спомагателен капацитет за напредък.

Заслужена оценка

Новината не е изненада, защото решението на FTSE Russell да включи Полша в най-високата категория е от 29 септември 2017 година На 11 май 2018 година беше оповестена и Бяла книга и проведена конференция, отдадена на смяната.

Полша е осмата по величина стопанска система в Европейски Съюз и ще бъде измежду някои от най-динамичните развити стопански системи на FTSE. Страната е на четвърто място в Европейски Съюз по растеж на Брутният вътрешен продукт на човек от популацията (5.1% през второто тримесечие на 2018 г.). Инфлацията е ниска (2%), безработицата е 5.9%, а трите водещи рейтингови организации ѝ дават висока оценка (А2 от Moody`s, А- от Fitch и ВВВ+ от S&P).

Около 87% от водещите в света капиталови фондове влагат в страни с най-развитите финансови пазари. Според Варшавската борса до момента е имало достъп до 12-13% от световния капиталов кешов пул, а от понеделник те станаха 100%, като с цел да се случи действително това, ще са нужни няколко години на спомагателна метаморфоза.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР