Тази седмица парламентът окончателно прие текстове, съгласно които електроенергията в

...
Тази седмица парламентът окончателно прие текстове, съгласно които електроенергията в
Коментари Харесай

Добрев: Шепа търговци на електроенергия рекетират и изнудват бизнеса

Тази седмица Народното събрание дефинитивно одобри текстове, според които електрическата енергия в България на свободния пазар ще се търгува транспарантно, свободно на енергийна борса от 1 януари 2018 година Това сподели на брифинг в Народното събрание депутатът от ГЕРБ и ръководител на енергийната комисия Делян Добрев , съобщи „ Фокус “.

„ За страдание, до тогава има една шепа търговци, които рекетират, изнудват, шантажират, притискат, деребействат бизнеса в България. Стотици хиляди компании в България са пострадали от дейностите на тези една шепа търговци – добре известни от последните 20 години, които по някакъв метод имат електрическата енергия в България и слагат българските предприятия безусловно на ръба на банкрута. От няколко месеца след средата на годината силата в България без никаква причина пораства с двуцифрени проценти “, съобщи Добрев.

По думите му, в случай че предходната, по-миналата и последните 5 години силата на свободния пазар е коствала сред 60 и 75 лева, сега има тъжби на дребни предприятия, които са получили предложения от своите търговци за 120 лева за сила.

„ Енергия, която тази шепа търговци са закупили още през лятото на естествените цени 60-70 лева от централите в България. Този проблем ескалира и касае целия бизнес в България. Наистина стотици хиляди са компаниите, които са пострадали. Много от тях са енергийно интензивни и са сложени пред опцията да разгласят неплатежоспособност и банкрут. Затова желая посредством медиите да се обърна към всички пострадали компании да не се поддават на този напън, рекет и шантаж от страна на търговците на електрическа енергия, а да ревизират опцията да се върнат към контролирани пазар, където цената е закрепена на 76 лева “, добави той.

Добрев акцентира, че няма потребност да заплащат 100-120 лева в случай, че имат опция свободно и гладко да се върнат на контролирания пазар – да минат назад към НЕК и да заплащат 76 лева за електрическа енергия.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР