Тази седмица основателят на онлайн платформата Amazon Джеф Безос стана

...
Тази седмица основателят на онлайн платформата Amazon Джеф Безос стана
Коментари Харесай

Джеф Безос е толкова богат, че може да изкупи голяма част от фондовите борси в света

Тази седмица създателят на онлайн платформата Amazon Джеф Безос стана още по-богат, като чистото му финансово положение надвиши 150 милиарда $. Това го направи най-заможният човек в модерната история, като надалеч зад него с 94 милиарда $ остана Бил Гейтс, демонстрират данни на Forbes.

Джеф Безос за първи път влезе в класацията на милиардерите в света през 1998 година със скромните 1,6 милиарда $.

Причината да усили толкоз положението си за последната седмица е скокът в акциите на Amazon поради " най-големите продажби до момента " по време на така наречен Prime Day, провел се сред понеделник и вторник.

Така интернет колосът доближи пазарна капитализация от близо 900 милиарда $.

Самият Безос държи към 16% от акциите на компанията. Финансови анализатори обаче разясняват, че е време шефът на Amazon да диверсифицира голямата сума, която има, като насочи част от тези средства към други активи.

От уеб страницата Quartz преглеждат опцията той да влага в Европа, да вземем за пример. И съгласно изчисленията на уеб страницата Безос разполага с толкоз огромно благосъстояние, че не просто да купи акции на някоя борса от Стария континент, само че да изкупи забележителна част от фондовия пазар там.

Така да вземем за пример парите на Джеф Безос ще му стигнат да купи цялата борса в Люксембург освен това два пъти, като нейната капитализация е малко под 80 милиарда $. Друго съпоставяне демонстрира, че той може да изкупи и всички обществени компании в Ирландия.

А какво да кажем за Българската фондова борса? Към края на предходната година нейната пазарна капитализация се пресмята на 22,4 милиона лв. или на близо 13,3 милиарда $. Това значи, че милиардерът има толкоз пари, че да купи 11 пъти БФБ.

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР