Тази седмица Нощно кино кани варненци да гледат селекцията на

...
Тази седмица Нощно кино кани варненци да гледат селекцията на
Коментари Харесай

Нощно кино среща танца на 20 май във Варна

Тази седмица " Нощно кино ” кани варненци да гледат селекцията на MOVING BODY FESTIVAL Screen Dance Program.

Събитието ще се се организира на 20 май от 21:00 часа във фоайето на втория етаж на Фестивалния и конгресен център-Варна (вход от страна на паркинга).

Вход - 10 лв., на място преди прожекцията.
Ще имаме удоволствието да прекараме времето преди прожекцията на по пиво в ръка с двама изключителни посетители - Искра Проданова, хореограф и артистичен шеф на MOVING BODY FESTIVAL, и Биляна Георгиева (която ще води разговора) типичен балетист, режисьор и възпитател.

Искра Проданова е известна със своите новаторски постановки и неповторими танцови изрази. Като артистичен шеф на Moving body festival тя изследва взаимоотношението сред придвижването и филмовата екранна форма.

Искра Проданова е хореограф по обучение, само че възприема себе си като мултидисциплинарен актьор. През годините с изключение на хореографски и пърформативни гранични произведения, тя се заиграва с инсталационни звукови произведения, взе участие в групови изложения с фотографии (Земята на Шрьодингер показана в груповата галерия Неохраняема зона) и видео арт произведения (напр. Positive Negativity). Не на последно място се вълнува от трансформирането на обществена среда в игрова площадка за изкуство, което разяснява обществени проблеми и задава въпроси по отношение на, през практики основани на двойното изискване - да виждаш и да бъдеш забелязан, като създава Practices for Altered States.

През годините взима присъединяване в разнообразни контексти и фестивали като: Международен фестивал за видео aрт VIDEOHOLICA; DA fest - Международен фестивал за цифрово изкуство; RADAR Festival Beyond Music ; Фестивал на самостоятелния спектакъл ACT; Фестивал за актуален танц и пърформанс VERTIGO; Фестивал Process Space; Фестивал за модерно изкуство ВОДА; Хореографска серии АТОМ; CAMP фестивал за образна музика; HOT ROOM / практики за шерване и POETIC BODIES / изследователска стратегия в подтекста на ICC, реализатор в Нутрикула | Невъзможни дейности на Ясен Василев с премия за аудитория ИКАР 2022, реализатор в ко-продукция сред Топлоцентерала и компания Саша Валц през сезон 2022-2023 и доста други.

След забавния диалог ще се насладим на фестивалната селекция на MOVING BODY FESTIVAL Screen Dance Program. Ще забележим невероятни филми, които са основани да пренесат танца и придвижването на екрана. Това ще бъде вълнуващо пътешестване през разнообразни стилове и танцови тълкования, които ще ни впечатлят и вдъхновят.

Проектът е осъществен с финансовата поддръжка на Националния фонд „ Култура “ по стратегия “Едногодишен грант “
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР