Тази седмица най-обсъжданата тема в Букурещ е предложението на кмета

...
Тази седмица най-обсъжданата тема в Букурещ е предложението на кмета
Коментари Харесай

Букурещ с нови мерки срещу замърсяването на града от колите

Тази седмица най-обсъжданата тематика в Букурещ е предлагането на кмета Габриела Фиря за въвеждане на такси против замърсяването на града от колите. Идеята е да се ограничи придвижването на остарели коли, както и транспортни средства, минаващи директно през столицата. Проектът би трябвало да влезе в действие от началото на 2020 година, само че към този момент провокира бурни полемики.


Букурещ е шестият най-мръсен град в Европа - челно място, което надалеч не е мотив за горделивост. С цел да понижи замърсяването от колите, както и големите тапи, кметът Габриела Фиря предлага да се вкара винетка за достъп до столицата за колите, които не са регистрирани в Букурещ или околния окръг Илфов. Цената ѝ ще е 10 леи или към 4 лева дневно или 1900 леи или към 780 лева за една година.
Габриела Фиря, кмет на Букурещ - 14.08.2019: Тези такси ще допринесат за запазване здравето на всички жители на столицата.
Предвидена е и възбрана на достъпа до центъра на града на коли с високо равнище на замърсяване.Това тормози съществено притежателите на по-стари коли, чиято издръжка зависи от колите им.

Идеята провокира и неодобрение, и рецензии.
Чаба Ашталос, ръководител на Националния съвет за битка с дискриминирането: Моделът, препоръчан от градската администрация повдига доста въпроси, свързани с дискриминирането, както и правни проблеми, тъй като вкарват такси въз основата на критерии, които нямат нищо общо с опазването на околната среда.Александру Стефан, съосновател на фондация " Румъния без дупки ": Докато няма опция като околовръстни пътища и паркинги, където водачите да оставят колите си, тези такси не могат да се приложат.
Проектът планува солени санкции при неспазването на новите правила - санкциите ще са сред 1500 леи и 2000 леи или сред 600 и 800 лв.. Винетките за влизане в града и рестриктивните мерки за достъпа до центъра няма да важат за почивните дни, нощта и формалните празници.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР