Тази седмица Националният борд по туризъм провежда петата си годишна

...
Тази седмица Националният борд по туризъм провежда петата си годишна
Коментари Харесай

Туристическият бранш прави крачка към обединение

Тази седмица Националният ръб по туризъм организира петата си годишна среща. На форума туристически сдружения, неправителствени организации, огромни вложители в България, представители на законодателната, изпълнителната и локалната власт ще обсъдят проблемите на бранша и ще излязат с оферти за тяхното разрешаване. 
Пред " Хоризонт "  изпълнителният шеф на Сдружение " Национален ръб по туризъм "  Поли Карастоянова беше безапелационна, че браншът е подготвен обединяване, каквото плануват промени в Закона за туризма. Като позитивен образец за секторно обединяване тя уточни Националната строителна камара и Лозаро-винарската камара. 
Промени в Закона за туризма ще извадят на дневен ред изискването да се сътвори единствено една представителна туристическа организация за бранша. " По закона, подобен, какъвто сега съществува се случи една зараза от регистрация на организации, които може би към този момент са над 200. Този модел прави невероятно взимането на каквото и да е решение ", разяснява Карастоянова. Проектозаконът е във фаза публично разискване. 

Бизнесът упорства самичък да си дава лицензи на новите обекти и да ги категоризира, а страната единствено да управлява процеса и да движи политиката в туризма.  " Обединението не е самоцел. То е модел, инструмент, с който регулацията отива в бизнеса, а контролът остава в страната ", съобщи Поли Карастоянова и добави: 

Не имам вяра, че е работа на който и да е върховен представител на българско държавно управление да брои чадъри и шезлонги по плажа, да мери коридори и да брои шпионки на вратите. Работа на всяко българско държавно управление е да обезпечи мрежата от туристически представителства, бюджета за национална реклама, самолетните компании, капиталовия интерес към България - това значи да провеждаш политика в туризма. Настояваме за значително нарастване на бюджета на Министерството на туризма за национална реклама, за работа както с българските, по този начин и с интернационалните медии, тъй като е доста значимо да знаем какво описваме за България и то може да бъде разказано по друг метод. "
Предстои изостряне на разногласието сред Министерството на туризма и Комисията за защите на потребителите поради създавания туристически инспекторат. Поли Карастоянова подчертава върху измененията в Закона за туризма и въпроса кой ще прави работата на Комисията за отбрана на потребителите в туризма:
" Техният обсег на контрола е голям (на КЗП - бел. ред.). Те в действителност ползват надзор в сходство със отговорностите си по редица закони, освен Закона за туризма. Инспекторите, с които те работят, нямат специализация в туризма, там няма такава група инспектори, които инспектират единствено туристически обекти. Затова ние считаме, че това е стратегическа смяна, която би трябвало да се реализира паралелно. Като облекчим министерство на туризма от несвойствената функционалност да се занимава с категоризации и лицензиране и тези характерни действия бъдат трансферирани за саморегулация от страна на бизнеса, тогава ние считаме паралелно, че е значимо да бъде  уголемен и укрепен административният потенциал на Министерство на туризма със профилирана администрация, която да се занимава с този надзор. "
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР