Тази седмица на срещата ЕС-Западни Балкани в Брюксел премиерът на

...
Тази седмица на срещата ЕС-Западни Балкани в Брюксел премиерът на
Коментари Харесай

Адв. Станев в открито писмо до Еди Рама: Извинете се на България

Тази седмица на срещата ЕС-Западни Балкани в Брюксел министър председателят на Албания Еди Рама насочи серия нападки към България, поради позицията й за Северна Македония. Ветото, наложено от българска страна, блокира и присъединението на Албания към Европейския съюз.

" Нов ден в Европа, само че не и в България! Какъв срам за Европа е тази българска спекулация! По време на доста гореща война, която се организира в задния двор на Европа, една страна членка на НАТО похищава две други страни членки на НАТО пред погледа на 26 страни от Европейски Съюз, които седят неподвижно в плашеща проява на импотентност ", съобщи албанският министър председател.

Той повтори упреците си и в изявление за Българска национална телевизия.

" Вие сте безпорядък, цялостен безпорядък. Вие сте срам. Срамно е членка на НАТО да държи за пленник две други страни от НАТО, до момента в който в задния двор на Европа се води гореща война. И, несъмнено, не е прелестно да виждаме по какъв начин 26 други страни показват плашещо изтощение ", разяснява Рама. Вчера Сали Бериша, индивидът, който оглави демократичните промени, откъснали Албания от тъмното ѝ комунистическо минало, прояви достолепие. Старият демократ се извини на България от името на своята партия за държанието и неприемливия език на премиера Еди Рама - социалист. Първият некомунистически държавен глава на Албания за следващ път сподели почитание към България.

Пловдивският юрист Станислав Станев, който е извънредно зает с тематиката за Западните Балкани и ориста на българите в Северна Македония изпрати отворено писмо до албанския министър председател. В него той припомня кой е същинския провинен за забавянето на процедурата и приканва Еди Рама да се извини.

Ето и цялостния текст на писмото:

Еди Рама,

Във връзка с неприемливите Ви изказвания във връзка с България от последните дни, си разрешавам да Ви обърна внимание върху няколко неща. България като член на Европейски Съюз би трябвало да се грижи всяка страна, която стартира договаряния, да е изцяло подготвена. Албания е подготвена, само че Вие сте наясно, че ръководещите на Македония държат в сърцето си югославската ненавист и желаят да инжектират тази отрова в Европейски Съюз. Наясно сте, че за разлика от Албания, в Македония не се съблюдават човешките права. Знаете, че напълно неотдавна беше разпален културен център на българите. И желая да ви запитвам: казахте ли нещо на своя македонски колега; обърнахте ли внимание на македонския президент, че това не просто не е европейско, само че не е и хуманно? Защото в случай че сте мълчали по този въпрос, позорът за който говорите не е на България, а ваш персонален.

Господин Рама, както вярно посочихте, през 2017 година Албания се окичи с достолепие, като призна истината - че на нейна територия живее огромна българска общественост. Днес обаче вие заличихте достолепието и идващото се от него почитание. Днес вие действително казахте на всички, че сте приели законът не тъй като такава е истината, а по политически аргументи.

Господин министър председател, аз знам, че вие сте наясно с истината и знаете, че България е права. Знаете го освен вие, знаят ги и всички албанци, в това число и изключително в Република Северна Македония. И вие знаете, че те го знаят. Вие можехте да станете водача на Западните Балкани, като наградите своя македонски сътрудник да прегърне истината. За страдание обаче предпочетохте другарството на Вучич, макар че знаете, че неговото ръководство не съжалява за жестокостите, които ордите на Милошевич направиха против вашите сънародници в Косово.

Трябва да ви кажам, че аз персонално доста скърбя, тъй като почитам и оценявам Албания, удивлявам се от доста аспекти на ценностната система на албанския народ и имам вяра, че той може не просто да се интегрира в европейското семейство, само че и да способства за неговото израстване. Но твърдо имам вяра, че това не може да се случи, до момента в който от името на албанците се вършат изказвания като вашите.

Призовавам ви не просто да се извините на България, а да се замислите на това, което казахте, и да преосмислите позицията си. Европа има потребност от Албания, само че няма потребност от спирачките, които вие поствяте.

С почитание, адв. Станислав Станев
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР