Тази седмица Китай е домакин на водещата си конференция в

...
Тази седмица Китай е домакин на водещата си конференция в
Коментари Харесай

Глобална сигурност по китайски: Близо до Русия, разбирателство със САЩ

Тази седмица Китай е хазаин на водещата си конференция в областта на военната дипломация, на която ще участват представители на отбранителни институции от целия свят - основна опция за Пекин да разпространява различната си визия за световната сигурност, която също по този начин акцентира възходящото му обединяване с Москва, написа в собствен разбор CNN.

Тридневният Xiangshan Forum в китайската столица събира повече от 30 министри на защитата и военни началници, както и представители на по-ниско равнище от още десетки страни и организации, в това число Съединени американски щати.

Знаково, първото изявление на публично лице е обещано на министъра на защитата на Русия Сергей Шойгу. В него той и главният представител на Китай се прицелват в това, което дефинират като „ несполучлива система за сигурност, ръководена от Съединени американски щати “.

Прави усещане, че на форума липсва министърът на защитата на Китай, показва още медията и продължава:

„ Миналата седмица Пекин разгласи, че е отстранил министъра на защитата Ли Шанфу от поста му, без да уточни негов заместител или да даде пояснение за неочакваното намаляване - последното от поредицата разтърсвания на високо ниво към китайския водач Си Дзинпин “.

Xiangshan Forum - разгласен като опция за страните да разрешат разликите си по въпросите на защитата и сигурността - се организира и на фона на засилените опасения по отношение на опцията войната сред Израел и „ Хамас “ да прерасне в по-широк районен спор и в миг, когато Русия продължава настъплението си в Украйна. Пекин се пробва да се показа като евентуален миротворец и в двата спора, защото се стреми да се наложи като фактор в световната сигурност на фона на засиленото напрежение с Вашингтон.

Този блян провокира песимизъм от страна на държавните управления в личния му район, както и на Запада, като се има поради експанзията на Китай в Южнокитайско море и непрекъснатото заплашване на Тайван, както и поддръжката му за Русия, макар непровокираното ѝ навлизане в Украйна.

Двата спора обаче са упоменати напълно в резюме в главната тирада на висшия боен представител на Комунистическата партия военачалник Джан Юся, който повтаря апелите на Китай за " политическо решение " на " украинската рецесия " и " израелско-палестинския спор ".

Джан, който е заместник-председател на Централната военна комисия - авторитетен орган, ръководен от китайския водач Си Дзинпин, който в последна сметка командва въоръжените сили на Китай - вместо това концентрира обръщението си върху възхваляването на " Инициативата за световна сигурност " на Си като решение на световния спор. Същевременно той насочва завоалирани удари против Съединените щати, без да посочва страната директно.

" Нашият свят е помрачен от тъмния облак на манталитета на студената война и ние би трябвало да заобикаляме да изпадаме в блокова борба ", споделя Джан, употребявайки езика, до който Пекин нормално прибягва, с цел да подлага на критика Вашингтон и неговите съдружници. " Ако една страна се грижи единствено за личния си интерес, тя ще възприема всички останали като противници, в случай че е захласната от потискането на другите с друго мнение, тя сигурно ще провокира спорове и войни в света ".

Джан, който заема по-висок сан от министъра на защитата, също по този начин декларира, че вместо това страните би трябвало да се съсредоточат върху " общата сигурност " и зачитането на пътищата на развиване на другите - основни положения, подчертани в самодейността за сигурност на Си, която водачът разгласи предходната година. Генералът също по този начин декларира, че Пекин " няма да прояви благосклонност " към всевъзможни стъпки за самостоятелност на Тайван.

Китай ще продължи да " задълбочава стратегическата съгласуваност " с съветската войска и е подготвен, прибавя Джан, да развива военните си връзки със Съединени американски щати.

Сближаване с Русия, диалози със Съединени американски щати

Речта на китайския военачалник е последвана от остро послание на съветския министър на защитата Шойгу - основен проектант на несполучливата инвазия на Москва в Украйна, която за 20 месеца се трансформира в най-ожесточените бойни дейности в Европа след Втората международна война.

По време на речта си Шойгу упреква НАТО, че " прикрива същинското си желание " да усили наличието си в Азиатско-тихоокеанския район и че предизвиква конкуренция във въоръжаването в района, като повтаря типичните за Китай тези.

" За да запазят геополитическото си и стратегическо владичество, Съединени американски щати съзнателно подкопават основите на интернационалната сигурност и стратегическата непоклатимост, в това число контрола над въоръженията, и накърняват законните права и ползи на Русия за личната ѝ сигурност ", счита Шойгу.

Координацията в региона на сигурността сред Китай и Русия се ускорява през последните години на фона на възходящото напрежение сред тях, от една страна, и Съединени американски щати и техните съдружници, от друга. Пекин нееднократно е заявявал, че няма да дава смъртоносна помощ за военните старания на Русия, само че продължава да взе участие в взаимни военни учения и други форми на съгласуваност в региона на сигурността, като в това време обезпечава основна избавителна линия за съветската стопанска система след нахлуването в Украйна предходната година.

Появата на съветския министър на защитата идва, откакто президентът Владимир Путин посети Пекин по-рано този месец, където зае видно място до Си по време на форума " Един пояс, веднъж ".

Форумът за сигурност се организира в миг, когато Съединени американски щати и Китай се пробват да се оправят с спорните си връзки, включващи търкания към Тайван и експанзията на Пекин в Южнокитайско море. Потенциалната среща сред Си и президента на Съединени американски щати Джо Байдън в Съединени американски щати идващия месец се преглежда и от двете страни като значима опция за стабилизиране на връзките. През август предходната година Пекин прекъсна военния разговор на високо ниво с Вашингтон в отговор на визитата на тогавашния ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси в Тайван, напомня още CNN.

Негови публични представители отхвърлят неколкократно американско предложение за срещи на високо ниво, което се пояснява като митинг против глобите, които Вашингтон постанова на някогашния министър на защитата Ли през 2018 година, преди той да заеме този пост, за покупки на оръжия от Русия.

Говорителят на китайското министерство на защитата У Цян декларира на постоянна конференция предходната седмица, че китайските публични лица ще " обменят отзиви " с американската делегация.

" Китай отдава огромно значение на развиването на военните връзки сред Китай и Съединените щати ", сподели Ву и прибавя, че се надява на " удобна атмосфера за здравословно и устойчиво развиване " на тези връзки.

На отбранителния конгрес в Пекин участва и делегация от Министерството на защитата на Съединени американски щати, водена от Ксанти Карас, шеф за Китай в кабинета на заместник-министъра на защитата.

Така че, в случай че би трябвало да се направи някакво умозаключение, то визията за световна сигурност на Пекин може да бъде избрана частично като „ покрай Русия, съгласие със Съединени американски щати “.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР