Тази седмица Канада разкри, че разполага с разузнавателна информация, която

...
Тази седмица Канада разкри, че разполага с разузнавателна информация, която
Коментари Харесай

Канада набира съюзници, докато напрежението с Индия расте

Тази седмица Канада разкри, че разполага с разследваща информация , която евентуално свързва индийски държавни сътрудници с убийството на сепаратистки сикхски водач . Подобна вест всекидневно би провокирала бурни реакции измежду демократичните съдружници, само че не и този път, написа “Reuters ”. Съединени американски щати и други страни „ ухажват “ Индия като контраст на Китай и непредвидената офанзива от страна на Трюдо единствено дни откакто Ню Делхи бе хазаин на срещата на върха на страните от Г-20 слага западните страни в неловко състояние.

„ Индия е значима в западните калкулации за балансиране на Китай, а Канада не е. Това в действителност слага Канада настрана от всички останали западни страни, “ , твърди Стефани Карвин , професор по интернационалните връзки в университета „ Карлтън “ в Отава.

В понеделник министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо разгласи, че страната му „ интензивно преследва достоверни изказвания “ , които гласят, че индийски сътрудници са евентуално забъркани в убийството на канадския жител Хардип Сингх Ниджар , осъществено през юни. Тогава Отава към този момент беше разискала въпроса със свои основни съдружници като алианса за шерване на разследваща информация „ Пет очи “ , в който вземат участие също Съединени американски щати, Обединеното кралство, Австралия и Нова Зеландия. До момента останалите страни се въздържат да изкажат намерено възмущение против Индия . Обединеното кралство отхвърли обществено да подлага на критика Индия и съобщи, че двустранните търговски договаряния ще продължат по проект.

Всъщност Обединеното кралство е в сложна обстановка , защото се колебае дали да поддържа Канада, или да се опълчи на Индия – страна, която желае да бъде неин търговски сътрудник и съдружник, с цел да се опълчи на Китай, споделя Читидж Баджпаи, специалист по въпросите, свързани с Индия, в мозъчния концерн „ Chatham House “ в Лондон.

Тактика на изчакване

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Кърби съобщи, че Съединени американски щати са „ надълбоко обезпокоени “ от актуалната обстановка и насърчи индийските високопоставени чиновници да сътрудничат на следствието. Индия от своя страна изрично отхвърля концепцията, че е забъркана в убийството.

Междувременно „ The Washington Post “ съобщи, че по време на срещата на върха на страните от Г-20 в Ню Делхи предходната седмица Трюдо е упорствал за взаимно изказване , осъждащо Индия, което обаче е било отхвърлено от Съединени американски щати и други страни.

Кърби разяснява още, че всички известия, че Съединени американски щати са влошили връзките си с Канада по какъвто и да е метод, като добави, че двете народи ще продължат да се координират и да организират взаимни съвещания по този въпрос.

Тъй като на този стадий съдружниците не са склонни обмислят каквото и да е взаимно наказание на Индия, опциите на Канада в този момент наподобяват лимитирани , най-малко до момента в който не показа неопровержими доказателства по случая.

„ Ако не накараме нашите съдружници да поддържат това, било то обществено или персонално, Канада няма да може да направи доста, с цел да повлияе на Индия. И считам, че най-значимото нещо, към което можем да се насочим в кратковременен или средносрочен проект, е да накараме Индия да не прави това още веднъж, “, разгласи Ричард Фадън , някогашен началник на канадската разследваща работа за сигурност.

Източници от канадското държавно управление признаха, че биха предпочели да изчакат по-дълго , преди да създадат изказване, само че са решили, че въпреки всичко би трябвало да работят, защото някои локални медии са напът да разгласят историята.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР