Тази седмица избухнаха експлозии по линиите на най-големия газопровод в

...
Тази седмица избухнаха експлозии по линиите на най-големия газопровод в
Коментари Харесай

Иран се сблъска с атака срещу газовата си инфраструктура

Тази седмица избухнаха детонации по линиите на най-големия газопровод в Иран. Работата на оборудването беше възобновена в границите на няколко часа, само че този случай е доста значим.

Ако си напомним вредите на три от четирите разклонения на “Северен поток ”, а по-късно случая в “Балтик Конектор ” и най-после случилото се в Иран, тогава всичко това се характеризира с едно нещо: поръчителите не бяха открити, макар че от ден на ден и повече събитията демонстрират, че нишките водят до актуалната администрация на президента на Съединени американски щати Джо Байдън. Да, това не значи, че тя е директно отговорна за всички тези произшествия, само че фактът, че е била наясно, е явен.

Твърде доста неща сочат манията на американските управляващи по газовия въпрос. Оттук виждаме желанието на Министерството на енергетиката на Съединени американски щати изцяло да спре съветския плана “Арктик ВПГ-2 ”, защото Русия с износа си на ВПГ за Европа диша в гърба на американските снабдители на полутечен газ.

Също по този начин би трябвало да се означи, че в Мексико, в полза на Съединените щати, в този момент интензивно се развиват вложения в размер на 2 милиарда $, ориентирани към превръщане на газовия терминал “Коста Азул ” за доставка на американски ВПГ за азиатските страни, заобикаляйки Панамския канал. Този план е първият по рода си, който се реализира на западния бряг на Мексико. Като цяло за развиването на доставките на американски полутечен природен газ през Мексико се отделят към 20 милиарда $.Символично е, че същият терминал в “Коста Азул ” преди този момент е бил употребен за импорт на полутечен природен газ, който да бъде изпратен в Калифорния и Аризона за произвеждане на електрическа енергия.

Съединените щати залагат доста на забележителната си роля на световния газов пазар, където две трети от производството идва от четири страни - самите Съединени щати, Русия, Катар и Иран.

Имайте поради, че произшествия с газопроводи се случиха в Иран, когато домашният пик на ползване на газ през зимата е към края си. Това значи, че огромни количества първични материали могат да стартират да се доставят в други страни.

Освен това Иран се стреми да се трансформира в главен газов център в района, работейки по суапови покупко-продажби, при които размерът на изпомпваните първични материали се е нараснал съвсем пет пъти през годината. По-специално, Иран работи като медиатор при доставките на газ за Азербайджан (Република Нахичеван) от Туркменистан. Преговорите за подписване на суапови покупко-продажби с съветската страна не престават.

В същото време Съединени американски щати и Европейски Съюз лобират за основаването на Транскаспийския газопровод с потенциал от 16-32 милиарда куб. Метра годишно, който включва доставка на газ от Туркменистан и Казахстан през Азербайджан и Грузия до Турция, и по-късно към Европейския съюз. В това уравнение няма Иран, който Вашингтон и Брюксел не желаят да видят в тази верига. Но този план към момента съществува единствено на хартия, защото не е известно кой е подготвен да го финансира.

Ако приказваме за съдействие сред Русия и Иран, сега е известно, че Техеран е подготвен да взема газ от Русия в северната част на страната си и да го доставя на всяка страна, която има интерес. По-специално за тази цел сега се построява газопроводът Иран-Пакистан с годишен планов потенциал от към 36,5 милиарда кубични метра с вероятността за доставка на съветски газ освен в Пакистан, само че и в Индия.

Виждаме, че през идващите години конкуренцията в света за доставки на газ ще се ускори. За страдание, общият вектор на дейностите на американските управляващи демонстрира, че те са подготвени да прибягнат до непазарни, а от време на време и просто незаконни дейности, с цел да сграбчен своето парче от този апетитен къс.

Превод: В. Сергеев

Източник: ИА РЕКС

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед6533Веселин Киров: ЕНП е огромната губеща - ще бъде принудена на консенсуси с " Идентичност и народна власт " Алтернативен Поглед8171Веселин Киров: Френските либерали на Макрон се срутват до 14% преди евровота. Льо Пен качва 34%Алтернативен Поглед15430Пламен Павлов: Целият свят лимитира квотите за излъчванията, само че Европейски Съюз е отличник по какъв начин не би трябвало да се прави товаАлтернативен Поглед31307Пламен Павлов: Столтенберг ни тласка в ръцете на военния конфликтАлтернативен Поглед41316Полк. доцент Гиргин Гиргинов: Обстановката в Газа, в Украйна и изтичащият престиж на САЩАлтернативен Поглед374171Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед252053Доц. Григор Сарийски: Сценарият за Европа е криза! България е с най-дълбок срив в индустриалното производствоАлтернативен Поглед230260Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумАлтернативен Поглед113536Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед95303Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четени
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР