Тази седмица Италия реши да приватизира Monte dei Paschi di

...
Тази седмица Италия реши да приватизира Monte dei Paschi di
Коментари Харесай

Кои са най-старите компании в света?

Тази седмица Италия реши да приватизира Monte dei Paschi di Siena - най-старата (зависи от тълкуванията дали е на първа или втора позиция - банка в света. Това ни накара да потърсим кои са най-старите компании въобще в света. Любопитното е, че множеството от тях към момента работят.

Ето и листата:

Kongō Gumi Co., Япония

Kongō Gumi Co. е японска строителна компания, учредена през 578 година (да, няма грешка). Дружеството работи над 1 400 години и е най-старото в света, правило независимо активността си. Поне до 2006 година, когато бе Kongō Gumi Co. бе закупена от дъщерно сдружение на Takamatsu. И макар че към този момент не съществува независимо, няма по какъв начин да не му дадем първата позиция.

Въпреки че е японска, компанията е учредена от корейски имигранти, които са покаени от принц Шотоку да построят будистки храм. След сполучливо приключената задача, те вземат решение да стартират собствен бизнес. До самия завършек на съществуването си сдружението се занимава точно с това - построяването на будистки храмове.

Nishiyama Onsen Keiunkan, Япония

Втората компания още веднъж е японска. Става въпрос за хотел в Хаякауа. Той е учреден през 705 година и е най-старият хотел в света, което бе прието публично от " Гинес " през 2011 година.

За тези над 1 300 години той е управителен от 52 генерации на едно и също семейство.

St. Peter`s Stiftskeller, Австрия

Ресторантът St. Peter`s Stiftskeller (на фотографията по-горе) се намира в Залцбург. Точната дата на учредяване не е ясна, само че заведението се загатва в документи от 803 година.

Той се намира в двора на манастира Св. Петър. Гости в ресторанта са били Христофор Колумб, Йохан Фауст и Волфганг Моцарт - или най-малко по този начин се твърди.

Sean`s Bar, Ирландия

Кръчмата се намира в Атлоун - ирландско градче с население малко над 20 000 души. Точната година на учредяване и тук не е изцяло ясна, само че по време на главен ремонт през 70-те години на предишния век служащите разкрили монети, които са от към 900 година.

Любопитното е, че известният реализатор Boy George бе притежател на кръчмата през 1987 година

Château de Goulaine, Франция

Никой не е сигурен по кое време в Château de Goulaine е почнало производството на вино за продажба, само че се счита, че е към 1000 година. Това прави винарната най-старият фамилен бизнес в Европа.

Château de Goulaine е и исторически палат, който е трябвало да бъде изграждан съвсем отначало през 12 и след това още веднъж през 16 век.

Семейство Гулен е много известно във френската история, като негови членове са взели участие в редица религиозни войни.

Pontificia Fonderia Marinelli, Италия

Аньоне, Италия е най-добре прочут като " Градът на камбаните ". Леярната Pontifical Marinelli е учредена през 1040 година на Апенините от семейство Маринели. През 1339 година обаче се мести в Аньоне.

Днес 90% от поръчките ѝ идват от Римокатолическата черква. Братята Армандо и Паскал Маринели създават до 50 камбани на година и дават работа на 10 души.

Rathborne Candles, Ирландия

Rathborne Candles е основана в Дъблин. Тя е учредена през 1488 година - четири години преди Колумб да открие Америка и е претърпяла всичко - от чумата до електричеството.

През 19 век. компанията е имала контракт за обезпечаване на осветлението в Дъблин. Когато електричеството навлиза всеобщо, компания се концентрира върху производството на свещи за църкви.

Beretta, Италия

По време на Тъмните епохи Гардоне, Италия е била меката на стоманените произведения. В началото на Ренесанса градът е най-добре прочут със своето висококачествено произвеждане на револвери.

Маестро Бартоломео Берета основава компанията през 1526 година, като по този начин през днешния ден тя е най-старата индустриална компания в света. Семейство Берета ръководи компанията през цялата ѝ история.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР