Тази седмица Intel обяви в корпоративния си блог, че заедно

...
Тази седмица Intel обяви в корпоративния си блог, че заедно
Коментари Харесай

Intel разработва охладителни системи за 2000W процесори

Тази седмица Intel разгласи в корпоративния си блог, че дружно с сътрудници създава новаторски способи за изстудяване на полупроводникови съставни елементи, които в бъдеще ще им разрешат да работят с чипове, които излъчват до 2000 W топлинна сила. Охлаждането употребява до 40% от електрическата енергия, употребявана от актуалните центрове за данни, а по-ефективните технологии за премахване на топлината, наред с други неща, разрешават да се усили продуктивността на процесорите.

Една, от областите на проучване, съгласно Intel, е потреблението на особено направени за съответен чип охладителни системи, които употребяват коралообразна конструкция с изпарителни камери във вътрешността. Такива радиатори могат да бъдат 3D-отпечатани, адаптирайки дизайна към другите модели процесори. В композиция с потреблението на потапящо изстудяване, където съставените елементи на центъра за данни са в диелектрична течност, такива решения доста ще покачат успеваемостта на охладителните системи.

Втората най-обещаваща област на развиване на Intel е в основаването на система от микродюзи, които ще влияят на характерни зони от капака на топлоразпределителя на процесора. Системата за подаване на охлаждаща течност може да се управлява от изкуствен интелект в действително време. Съответните прототипи към този момент се тестват в лабораториите на Intel. В бъдеще, съгласно специалистите на компанията, сходни охладителни системи ще разрешат продуктивността на процесора да се усили с 5 или 7%, без повишение на потреблението на електрическа енергия и при по-ниска работна температура.

Системите за потопяемо течно изстудяване към този момент са потвърдили своята стойност, когато се употребяват като част от огромни изчислителни системи. До 99% от топлинната сила, генерирана от компютърното съоръжение, може да се употребява за свързани цели – да вземем за пример за отопление или изстудяване на прилежащи пространства.

Подобрявайки устройството, основано на изпарителни камери, Intel е подготвен освен да им придаде комплицирана пространствена форма, само че и да увеличи успеваемостта на кипенето на охлаждащата течност вътре в тях, посредством потреблението на нови материали, които влизат в контакт с тази течност.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР