Тази седмица инспектори от Международната агенция за атомна енергия все

...
Тази седмица инспектори от Международната агенция за атомна енергия все
Коментари Харесай

“Нещата отидоха твърде далеч”. Какво да очакваме от мисията на МААЕ в Запорожката АЕЦ

Тази седмица инспектори от Международната организация за атомна сила въпреки всичко ще посетят атомната електроцентрала в Запорожие, която е обстрелвана от украинските войски. Киевските управляващи явно бяха недоволни от тази самодейност, само че, явно, бяха уверени. Ще съумеят ли интернационалните специалисти да повлияят на обстановката към нуклеарния обект?

" Този ден пристигна "

Генералният шеф на МААЕ Рафаел Гроси не скри задоволството си. „ Този ден настъпи. Изпратена е задача за поддръжка и помощ в АЕЦ “, сподели той в „ Туитър “, като добави, че той персонално управлява делегацията.

От началото на август станцията непрестанно се обстрелва от въоръжените сили на Украйна. Това заплашва нуклеарна злополука, сравнима с Чернобил.

Инспекторите желали да дойдат на обекта през украинска територия. Но в Киев не бързаха с позволение. А повече от 40 страни по света даже приканиха Москва неотложно да върне контрола над Запорожката АЕЦ на Украйна.

Въпреки това визитата беше контрактувано. Според „ Уолстрийт Джърнъл “ делегацията " на фона на опасенията, че боевете в региона, които повредиха електропроводи и провокираха пожари, могат да доведат до злополука ", ще ревизира положението на ЗАЕЦ и радиационния декор. Освен това експертите ще донесат със себе си значими аварийни елементи за станцията. Продължителността на престоя на задачата в оборудването, прецизира американското издание, е от 31 август до 3 септември.

На 25 август, заради действието на спешната отбрана в Запорожката АЕЦ, по едно и също време стопираха два реактора. За първи път от годините на работа на станцията е прекратено подаването на електрическа енергия.

На идващия ден Енергодар заяви за нов огромен обстрел на въоръжените сили на Украйна - записаха минимум четири попадения на територията на АЕЦ, само че без вреди по инфраструктурата. Според Владимир Рогов, член на основния съвет на военно-цивилната администрация на Запорожка област, през миналата седмица интензивността на обстрела на ЗАЕЦ се е нараснала със 70 %, а на 29 август покривът на специфична постройка №1, където се съхранява гориво за реактори, е продънен от снаряд от американска гаубица М777.

Спрете нуклеарния произвол “

Прессекретарят на съветското външно министерство Мария Захарова предизвести: не би трябвало да се има вяра на „ пълнежа “, че МААЕ сякаш „ прокарва “ визитата на делегацията срещу волята на Москва. Напротив, „ киевският режим продължава да прави всичко, с цел да осуети пътуването “. „ Тези калкулации няма да се осъществен “, акцентира тя.

„ Руската страна прави всичко належащо интернационалната задача на МААЕ да се организира, да протича в безвреден режим и да може да реализира всички сложени пред нея цели. Основното е да се спре нуклеарният произвол от страна на режима на Зеленски и постави завършек на обстрела на централата, осигурявайки нейната по-нататъшна безвредна работа “, се отбелязва в изказването на външното министерство.

Според непрекъснатия представител на Русия към интернационалните организации във Виена Михаил Улянов част от експертите ще останат в обекта. Властите на Запорожие от своя страна дадоха обещание да им обезпечат всичко належащо. Според ръководителя на районната администрация Евгений Балицки инспекторите на МААЕ би трябвало сами да се убедят, че точно ВСУ заплашват сигурността на АЕЦ и на целия континент.

В същото време непрекъснатият представител на Украйна в Организация на обединените нации Сергей Кислица на съвещание на Съвета за сигурност седмица по-рано посочи желанието на Киев да вкара избран „ боен съставен елемент “ в работата на МААЕ. Не се прецизира какво е имал поради.

В чии ползи?

Както означи в изявление Владимир Евсеев, началник на отдел в Института за страните от Оперативно-наблюдателно дело, визитата на МААЕ в действителност е неизгодно за режима в Киев.

" Съвсем явно е от вредите от кое място стрелят. Сигурно ще открият какви оръжия са употребявани и, още по-лошо за Киев, потреблението на американски системи. Това е позитивна част от работата на задачата за Москва ", анализаторът има вяра.

В същото време има и негативи. Така МААЕ няма да изпусне от взор съветските системи за Противовъздушна отбрана в региона на станцията, които са нужни за отбрана на оборудването. " Ръководството на МААЕ е искрено проамериканско и специалистите деликатно ще търсят и най-малките улики за обвиняванията на Москва. Не бих очаквал никаква обективност ", заключава Евсеев.

Експертът от Бюрото за военно-политически разбори Павел Калмиков също е склонен, че МААЕ ще прояви пристрастност. От позиция на сигурността непрекъснатата задача, несъмнено, ще изиграе позитивна роля, тъй като в наличието на интернационалните наблюдаващи Киев няма да се осмели на нови провокации. Но рисковете от ескалация остават.

„ Съгласието за задачата на МААЕ не се дължи на положителната воля на Киев - това е нареждането на западните настойници. Те добре осъзнават сериозността и заплахата на обстановката: при положение на злополучие ще пострадат към 10 европейски страни – според от посоката напразно “, отбелязва Калмиков.

Киев обаче се въздейства от разнообразни страни. И в случай че континентална Европа е заинтригувана от разрешаването на рецесията към ЗАЕЦ, то, да вземем за пример, Съединени американски щати и Англия най-вероятно ще продължат да предизвикват обстрела и други провокации на ВСУ.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР