Тази седмица Илън Мъск имаше немалко поводи да танцува. Неговото

...
Тази седмица Илън Мъск имаше немалко поводи да танцува. Неговото
Коментари Харесай

За една седмица финансовото състояние на Илън Мъск нарасна с $2,1 милиарда

Тази седмица Илън Мъск имаше значително мотиви да танцува. Неговото финансово положение набъбна с над $2 милиарда откакто Tesla стана най-скъпият авто производител в историята на Съединени американски щати . Освен това, неговата другарка разгласи, че е бременна.

  В началото на презентацията във връзка откриването на новата Гигафабрика в Шаншай, състояла се този вторник, Илън Мъск захвърли сакото си и стартира да танцува под музиката на своята другарка – канадската музикална звезда Граймс. Генералният шеф на Tesla и SpaceX в действителност имаше основателна причина да се радостни на воля.

Цената на акциите на Tesla внезапно скочи откакто компанията разгласи предходната седмица, че през четвъртото тримесечие е доставила на клиентите си рекордните 112 000 електрическия автомобил, с което надвиши прогнозите на всички аналитици. Осен това Мъск разгласи, че новата Гигафабрика на Tesla в Китай е отворила порти и е почнала да създава електрически автомобили, които към този момент се доставят на клиентите.

Малко след началото на годината цената на акциите на Tesla набъбна с 13%, като по този метод финансовото положение на Мъск се усили с $2,1 милиарда и доближи $28,8 милиарда. Към сегашен ден 49-годишният милиардер е на 34 място в рейтинга на най-богатите хора на планетата. Около половината от неговия капитал се дължи на притежаваните от Мъск 22% от акциите на Tesla. Освен това той има дял и в учредената от самия него галактическа компания SpaceX, която създава ракети за неведнъж потребление. Делът в SpaceX е за към $12,5 милиарда.

Този вторник пазарната капитализация на Tesla доближи $83 милиарда. В този ден автомобилната компания на Илън Мъск стана най-скъпият авто производител (без да е регистрирана инфлацията), като изпревари Ford с пазарна капитализация $81 милиарда към 1999 година (данните са на Dow Jones). След приключването на търговете в петък, капитализацията на Tesla доближи $85,8 милиарда. Това е малко по-малко от пазарната капитализация на GM и Ford взети дружно – $87 милиарда.

В съпоставяне с месец октомври предходната година акциите на Tesla нарастнаха двойно, само че до момента в който реализира този резултат, компанията мина през доста инциденти. През месец ноември финансовото положение на Мъск единствено за един ден понижа със $768 милиона. Това стана след представянето на електрическия пикап Cybertruck, след което акциите на Tesla паднаха с 6%. И до през днешния ден аналитиците на Уолстрийт са на друго мнение и нямат единна позиция във връзка с тази компания. От 36-те най-известни аналитици на Уолстрийт, 15 препоръчваха акциите на Tesla да се продават неотложно, 11 от тях поучаваха акциите да се съхраняват и да не се продават, а 10 финансови анализатора бяха на мнение, че акциите на Tesla би трябвало да бъдат купувани колкото се може по-бързо.

Аналитикът на Wedbush Дениъл Айвз има вяра на Tesla и демонстрира, че компанията има голям капацитет за напредък в Китай.

„Ние имаме вяра, че през 2020-те години Tesla ще успее да усили производството на електрически автомобили в основния китайски пазар, което ще стане значим фактор за растежа на акциите на тази компания“ – написа Айвз в своя разбор.

За самия Мъск седмицата се оказа наситена с изключително приятни събития заради още една причина. Неговата другарка Клеър Елис Буше (истинското име на Граймс) разгласява в Instagram две фотоси, които демонстрират нейната бременност.

Ако Tesla продължи придвижването си нагоре, то цената на нейните акции се чака още веднъж да се удвоят след раждането на седмото дете на Илън Мъск, а неговите милиарди ще се усилят.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР