Тази седмица германският външен министър Аналена Бербок каза, че очаква

...
Тази седмица германският външен министър Аналена Бербок каза, че очаква
Коментари Харесай

Столтенберг не убеди Анкара да пусне Швеция в НАТО frognews.bg

Тази седмица немският външен министър Аналена Бербок сподели, че чака всички членове на НАТО да ратифицират кандидатурите " без в допълнение закъснение ".

Финландия и Швеция аплайваха за присъединение към Северноатлантическия пакт след нахлуването на Русия в Украйна през февруари предходната година и кандидатурите им за участие бяха утвърдени от всички съдружници като се изключи Унгария и Турция. Анкара обаче остава твърда - ще разреши на Хелзинки да се причисли към НАТО, само че не и на Швеция. 

Анкара се счита за съществена спънка, като президентът Реджеп Ердоган уточни, че Турция ще даде зелена светлина за участието на Финландия, само че не и за това на Швеция. Причината - Анкара твърди, че Стокхолм крива членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), която се счита за терористична група от Турция, Европейския съюз и други.

Миналия месец Турция спря договарянията с Швеция и Финландия по техните кандидатури след митинг, по време на който Расмус Палудан, водач на датската крайнодясна политическа партия Твърда линия, изгори копие от Корана пред турското посолство в Стокхолм.

Столтенберг разказа митинга против изгарянето на Корана като " срамен акт " и сподели, че шведското държавно управление е демонстрирало мощна позиция против митинга, което би трябвало да бъде похвалено.

Чавушоглу повтори позицията на Турция, че може да оцени настрана кандидатурите на Финландия и Швеция за присъединение към НАТО. Като призна, че Швеция е трансформирала законодателството си по отношение на тероризма в сходство с настояванията на Турция, Чавушоглу сподели, че измененията би трябвало да бъдат напълно приложени.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР