Тази седмица Европаламентът наложи строги рестрикции върху изделията от пластмаса

...
Тази седмица Европаламентът наложи строги рестрикции върху изделията от пластмаса
Коментари Харесай

Ядем ли пластмаса с трапезната сол?

Тази седмица Европаламентът наложи строги рестрикции върху изделията от пластмаса за еднократна приложимост. Но има ли в действителност пластмаса и в готварската сол, както демонстрира проучване на Грийнпийс? И дали това важи за българското произвеждане - отговорът на Българската организация по сигурност на храните...

Тревожни данни от проучване на Грийнпийс-Азия - в 90% от изследваните марки сол в международен мащаб има микропластмасови частици.

Деница Петрова, началник на българския клон на " Грийнпийс ": 39 проби от целия свят, само в 3 няма микрочастици пластмаса.
И те не са български. Две наши марки сол са взели участие в това изследване.

Деница Петрова, началник на българския клон на " Грийнпийс ": За страдание и в тях има микрочастици пластмаса. Количеството не е толкоз огромно, колкото в Азия, само че въпреки всичко се намират.
У нас има единствено едно дружество за извличане на сол. То задоволява едвам 20% от потребностите на пазара. Останалата сол идва от други страни. За да разберем какво слагаме на трапезата си, потърсихме Българската организация по сигурност на храните. Техният отговор също е безапелационен, само че с противоположното изказване.

Извършено проучване без доказателства за риск по отношение на сигурността на солта като хранителен артикул. Към сегашния миг Европейският орган по сигурност на храните няма известия за открити рискови субстанции в солта.
 От 2021 година не разрешават пластмасата за еднократна приложимост От 2021 година не разрешават пластмасата за еднократна приложимост
Забрана на Европейски Съюз ще промени фрапантно бита ни. Европарламентът одобри от 2021 година възбрана за приложимост на пластмасови клечки за уши, сламки, бъркалки, уред...

От организацията настояват, че са изследвали солта на нашия пазар предходната година. От 56 проби 10 са посочили отклоняване от нормата във връзка с калиевия йодат. За българските специалисти проблем с пластмаса в солта на процедура не съществува, той е единствено на доктрина. Проблем с пластмасата в международен мащаб обаче има. И това беше прието от Европейския парламент, който към този момент взе решение, че ще спре производството на пластмасови произведения за еднократна приложимост.
Деница Петрова, началник на българския клон на " Грийнпийс ": Сламки, торбички, принадлежности за хранене. Ние ги изхвърляме, не ги виждаме повече, те отиват в едни депа, само че в последна сметка те се връщат при нас. Това е един генериран от индивида проблем.
И единствено от индивида зависи по какъв начин ще се погрижи за природата през днешния ден и какво ще постави на трапезата си на следващия ден. И дали ще одобри това проучване безусловно, или като предизвестие, че търпението на природата също има своя предел.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР