Тази седмица енергийната тема се превърна в актуална тема –

...
Тази седмица енергийната тема се превърна в актуална тема –
Коментари Харесай

КОИ са енергийните предатели?

Тази седмица енергийната тематика се трансформира в настояща тематика – нещо не чак толкоз постоянно срещано, най-малко като внимание и напън от обществото. Извън митингите на миньорите от комплекса " Марица Изток ", другият значим акцент е светкавичната смяна на Енергийната ни тактика в кратковременен проект. Тя се прави единствено с една концепция – да може през българска територия да минава газът от " Турски поток ".
Това решение де факто съставлява значим откъс на значима съветска победа в огромната световна война сред Русия и Съединени американски щати. Русия от дълго време има преимущество на Балканския район поради исторически и географски аргументи. Но Москва съществено пострада от обрата в Македония и Договора от Преспа – тъй като това е непосредствено късане на сръбската връзка, на която Русия постоянно е залагала мощно.
За България, несъмнено, е значимо да идва газ от Русия. Ключовият въпрос обаче постоянно е бил на каква цена – тъкмо в това отношение всички български политици демонстрираха лицето си на дупедавци. Те предадоха два пъти България по тематиката – първо, тъй като са лакоми и некадърни и не съумяха да създадат по този начин, че българският интерес да бъде предпазен в цялостна мяра с вероятно минаване на " Южен поток " през България. Второ – тъй като обръщат нещата постоянно в измерението " Русия против Съединени американски щати ", а не " България на първо място ".
" Турски поток " е реалност и ще е реалност в газовата картина на Европа. Обаче този газопровод е директна конкуренция на преноса от Украйна. И Русия, благодарение на Ердоган, който отбрани забавна на своята страна, в този момент сложи цяла Източна и Централна Европа пред следния факт – при търговете за заявяване на количества от " Турски поток " и Украйна, на чисто пазарна основа има причина да се появи наддаване т.е. по-висока цена. Защото и двата газопровода потеглят от Русия. А Европейски Съюз не може да каже и гък на това – пазарна стопанска система, главен принцип на западния капитализъм.
Ако " Южен поток " беше минал през България, можеше ние да сме в ролята на Ердоган. Но по времето на Орешарски не защитихме интереса си. Вместо това се борехме да защитим съветския – посредством депутатите от Българска социалистическа партия Таско Ерменков, потвърден сътрудник на Държавна сигурност, и Явор Куюмджиев. Те двамата желаеха в законодателството да се вкара понятията " междусистемен газопровод " и " морски газопоровод ", с което всъщност се даваше цялостна власт на Москва на де факто българска територия да управлява кранчето, без България или Европейски Съюз да могат да кажат и гък. Не че Москва и в този момент не си разиграва коня посред България, само че готвеното за " Южен поток " си беше непосредствено преобразяване на българските паспорти в съветски. Сега отново от Българска социалистическа партия, а и техният златен пръст (и безконечен златен пръст) " Атака " реват за " националното изменничество " " Южен поток " да стане " Турски поток ", само че не обелват и дума на каква цена се готвехме да пуснем " Южен поток " - тъй като това е същинското национално изменничество, поради каквито даже в напреднали демокрации направилите го могат да гледат остатъка от живота си зад решетките. Демократите също носят своята виновност – тъй като те работеха не да има опция да сме фактор на газовата карта и с съветски газ, а тъй като щом нещо е с етикет " Русия ", то е безусловно международно зло – като че ли американските ползи постоянно и на всички места са в интерес на локалните ползи. Ироничното в тази ситуация обаче е, че Орешарски спря " Южен поток " след визитата на към този момент починалия Джон Маккейн, един от най-върлите ястреби в Съединени американски щати. И в този момент тогавашният стопански министър Драгомир Стойнев се кара в пленарна зала като народен представител на Българска социалистическа партия с сътрудника си Румен Овчаров, министър на икономическото развиване в кабинета на Жан Виденов, когато банкрутираха куп банки, какво тъкмо било, когато пристигнал Маккейн - това пък е гротескно абсурдистично.
Въпросът с " Южен поток " е един от огромните провали на всички български политици, който сподели количествените натрупвания и качествените промени, резултат от години и десетилетия политически дебилизъм. Защото са подвластни, тъй като са некадърни, тъй като не могат да играят политически покер на високо равнище, което беше извънредно належащо за сполучливата от наша позиция, в наш интерес, реализация на „ Южен поток “. И в този момент България е принудена да се преценява с непознати ползи, откакто не можа да построи своя тактика и да я осъществя, да провокира основаване на условия, а не да върви след към този момент появили се условия. Нищо ново под слънцето – без значение дали слънцето е съветско, или американско.
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР