Тази седмица Еманюел Макрон се завръща в Елисейския дворец готов

...
Тази седмица Еманюел Макрон се завръща в Елисейския дворец готов
Коментари Харесай

Забавянето на френската икономика създава нова спънка за реформите на Макрон

Тази седмица Еманюел Макрон се завръща в Елисейския замък подготвен за още борби.

Още по тематиката
Total се изтегля от най-голямото газово находище в Иран

Френската компания не съумя да реализира изключение от американските наказания и избира да не вреди на други свои планове
22 авг 2018
Европейската стопанска система пораства по-бавно, само че по-добре от предстоящото

Брутният вътрешен артикул е повишен на годишна и месечна база надлежно с 2.2% и 0.4%
14 авг 2018
Как американските наказания против Иран въздействат на европейските компании

Повечето компании приключват интервенциите си в Техеран
12 авг 2018
Визията на Макрон за " трите кръга на Европейски Съюз " е началото на борбата за евроизборите

Голяма неточност е, че оставихме на националистите говоренето за Европа, съобщи френският президент
31 юли 2018
Макрон пренарежда защитата си след абсурда с телохранителя

Започва следствие против уволнения телохранител, удрял жители на митинг в Париж
23 юли 2018 Френският президент Еманюел Макрон се завърна в Елисейския замък тази седмица подготвен за нови промени. Политическият климат във Франция обаче не наподобява удобен за програмата на Макрон. Ниското утвърждение на френския президент след аферата Бенала и новините от тази седмица за забавящия се растеж на стопанската система може съществено да затруднят сегашната френска администрация, пишат Reuters и Politico. Въпреки това президентът съобщи, че ще продължи напред с промените.

Заявки за още промени

Миналата година избирането на центриста Макрон отключи вълна от " насъбран напредък " и политически възторг и докара до 2.2% растеж на френската стопанска система, а безработицата падна от 9.7% до 8.6%. Макрон се възползва и стартира серия от амбициозни промени. До този миг администрацията му сполучливо е прокарала промени в кодекса на труда и данъчния кодекс, като отчасти отстрани противоречивия налог върху благосъстоянието, въведен от предшественика му Олланд.

Макрон изчезна от публичното полезрение за лятото след аферата Бенала, когато персоналният му телохранител, Александър Бенала, преоблечен като служител на реда, беше удрял протестиращи. Скандалът освети методите на ръководство на Макрон, откакто стана ясно, че президентската администрация се е пробвала да прикрие дейностите на телохранителя и връзките му с президента.

През новия политически сезон Еманюел Макрон е взел на прицел бюджетни съкращения в сегашната жилищна политика и опазването на здравето. Президентът има амбициозна цел да закрие над 120 хиляди работни места в обществения бранш по време на 5-годишния си мандат. Той също по този начин е изявил предпочитание да реформира пенсионната скица на Франция и да сплоти над 40-те частни и публични пенсионни фондове в един, което ще бъде трудоемка задача.

Проблемите пред осъществяването

Забавянето на френската стопанска система може да спре упоритостите му за промени. Първите две тримесечия тази година демонстрират единствено 0.2% растеж на Брутният вътрешен продукт, а след първичния спад, безработицата още веднъж се е покачила до 8.9%. В допълнение, френският финансов министър Жералд Дарманин понижи прогнозите си за растеж на стопанската система за тази година от 2% на 1.8%. Това слага Франция под междинните равнища за еврозоната. Прогнозите за 2019 година пък демонстрират в допълнение закъснение на растежа до 1.7%.

Въпреки тези проблеми и публично утвърждение от единствено 32% Макрон съобщи през уикенда, че ще продължи напред с промените, а през 2019 година ще стартира огромното преструктуриране на пенсионните фондове.

Досегашните промени на Макрон са дълготрайни и резултатът от тях ще се види най-малко след две години. Според източници на Politico, към момента съществува запас от нараснало капиталово доверие във френската стопанска система след избирането на Макрон. Проблемите с стопанската система обаче могат да доведат до по-слаба позиция на Макрон на европейската сцена, където той се пробва да прокара своя лична визия за еврозоната.

Френската стопанска система ще бъде наранена от американските наказания против Иран, както и от засилващата се комерсиална война на Съединени американски щати. Друг външен фактор - Brexit, може да донесе дивиденти, в случай че докара до пренасяне на финансови институции от Лондон в Париж.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР