Тази седмица е забележителна за министър-председателя на Италия Джузепе Конте.

...
Тази седмица е забележителна за министър-председателя на Италия Джузепе Конте.
Коментари Харесай

Италианският премиер е възхваляван у дома след срещата на върха на ЕС

Тази седмица е забележителна за министър-председателя на Италия Джузепе Конте. Тя стартира в понеделник с оповестеното във вестник " Република " изследване на института " Demos & Pi ", което го коронясва като най-хубавия министър председател на Италия от 1994 година Около 30 % от италианците го възприемат по този метод, спрямо 25-те на 100, избрали скандалния Силвио Берлускони, и 10-те %, предпочели някогашния левоцентристки водач Романо Проди, предава ДПА.

Седмицата на Конте продължи във вторник с мъчно извоюваната договорка на срещата на върха на Европейски Съюз, след която се чака върху страната да се изсипят грантове и заеми за над 200 милиарда евро за възобновяване от ковид. " Всички би трябвало да сме горди. Италия реализира резултат, който дава отговор на упованията, резултат..., който даже е по-добър от първичното предложение на Европейската комисия ", сподели Конте в тирада пред италианския Сенат.

Италия - най-тежко засегнатата от коронавирусната пандемия страна в Европейски Съюз - ще получи 28 % от 750-те милиарда евро, контрактувани за европейския фонд за възобновяване. От тях към 81 милиарда евро са под формата на грантове и 127 милиарда евро са заеми, сподели Конте. Това е с 36 милиарда евро повече от препоръчаните в началото от Европейската комисия, добави той.

Италиански коментатори и даже някои опозиционни водачи единомислещо дефинираха Конте за победител в договарянията в Европейски Съюз, а членове на Движение " Пет звезди " (ДПЗ), което е част от ръководещата коалиция, отидоха още по-далеч, прибягвайки до футболни метафори, с цел да възвеличаят премиера. Иняцио Корао, евродепутат от ДПЗ, съпостави конфликтите по време на форума в Брюксел сред Конте и нидерландския министър председател Макс Рюте с победните старания на италианския нападател и легенда на " Рома " Франческо Тоти против Нидерландия на футболния шампионат " Евро 2000 ". Спретнатият 55-годишен професор по право е " капитан " на тима на Италия, сподели Корао. А членът на националния парламент Рикардо Ричарди от ДПЗ го приветства като " треньора, който завоюва всичко ", и сподели, че той е " незаместим ".

Само няколко дни по-рано министър председателят беше в сложен интервал, в напъните си за опазване на затъналата в разногласия коалиция на Движение " Пет звезди " и левоцентристката Демократическа партия на фона на най-тежката икономическа криза след Втората международна война. Миналата седмица " Икономист интелиджънс юнит " сподели, че Италия ще преживее най-дългия измежду страните от Г-7 стопански спад, обвързван с пандемията, като предвижда, че нейната стопанска система ще се възвърне до равнищата отпреди нея едвам през третото тримесечие на 2024 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР