Тази седмица, дни след началото на третата операция в Сирия,

...
Тази седмица, дни след началото на третата операция в Сирия,
Коментари Харесай

Сирийският град, който всички искат да овладеят

Тази седмица, дни след началото на третата интервенция в Сирия, Турция приказва за преодоляване на Манбидж. Градът бе " ябълката на раздора " със Съединените щати още предходната година, когато войски на Анкара и подкрепяни от нея бойци отвоюваха от кюрдите територии в северозападния ъгъл на страната, само че им остана единствено един огромен град западно от река Ефрат, където кюрдските сили, считани от тях за терористи, оставаха затруднение.

Причината за тази пречка можеше да се заключи с три букви: Съединени американски щати. Сирийските демократични сили (SDF) бяха съдружен сътрудник в битката против " Ислямска страна " на Вашингтон и Пентагонът имаше близо 2000 бойци в региона. Броят им първо понижа поради свиването на наличието в Сирия, а по-късно, вследствие на обещаното евакуиране, с цел да се даде път на турската интервенция, през вчерашния ден пристигна и известието: " Извън Манбидж сме. " В региона се появиха и съветски патрули, с цел да разделят турската войска от сирийската.

Подкрепяни от Турция бойци оповестиха, че се събират към Манбидж, а сили на президента Башар ал Асад, с който кюрдите подписаха договорка за отбрана, доближиха града (и влязоха в него за пръв път от 2012 г.), само че там последваха сражения с кюрди.

Защо е значим този град?

 След сражения сред кюрдски бойци и
След сражения сред кюрдски бойци и " Ислямска страна ".

Опозиционни бойци отвоюваха Манбидж от режима на Асад през 2012 година Две години по-късно го направиха сили на " Ислямска страна ", след още две той се оказа в ръцете на SDF.

Магистралата М4 минава покрай града с население към 700 хиляди души и с най-вече арабско (80%) население. Това е едно от огромните обитаеми места в региона и е на пътя от Латакия (край морето, обичаен бастион на поддръжка за Асад) на запад до Дейр аз Зор на изток - града, за който враждуващи сили, от кюрди до войските на Асад, спорят от години и към който има петролни находища. Контролът на автомагистралата постоянно е бил жизненоважен за проекта за възобновяване на следвоенна Сирия.

Контролът на града по поречието на Ефрат пък би разрешил на Турция да укрепи позициите си в тази част на страната (западно от реката) против SDF. С местоположението си градът е и централна частица в " безвредната зона ", където Ердоган желае да върне два (или пожелателно - три) милиона сирийски бежанци.

В самия град връзките към SDF са разнопосочни - съгласно катарската телевизия " Ал Джазира " част от арабите упрекват кюрдите в жестокости по отношение на локалното население и в цялостен надзор над институциите и инфраструктурата, обвързвана с значими запаси. За произвол на SDF е писала и правозащитната организация " Амнести интернешънъл ". Кюрдски представители оспорват тази оценка.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР