Тази седмица бяхме свидетели на решаващ момент със създаването на

...
Тази седмица бяхме свидетели на решаващ момент със създаването на
Коментари Харесай

Колко ценни ще се окажат танковете за украинската армия?

Тази седмица бяхме очевидци на решителен миг със основаването на коалиция от западни страни, които ще снабдят украинската войска с бойни танкове - американски, немски и английски.

Но достътачно ли е това, с цел да се обърне трагично хода на вайната в Украйна?

“Очакваме огромна нова съветска атака напролет. Но никой не знае - ранна или късна пролет? С тези танкове украинците ще могат да отвърнат. А и знаете, руснаците към този момент активизираха още 200 000 бойци, които сега се приготвят за офанзивата ", съобщи Анджела Стент - професор по държавна и външна работа в Джорджтаунския университет и създател на книгата " Светът на Путин ".

Преди пролетта Украйна няма и да разполага със западни танкове.

Техните доставки ще са на две етапи - в първата след към 3 месеца би трябвало да дойде един батальон от немски танкове Леопард 2. Втората фаза, за която няма избран времеви интервал, планува доставка на 2-ри батальон с Леопарди, включително и 14 от Полша.



Западните танкове са с 20 тона по-тежки от руските, което значи, че по-трудно ще могат да минават върху краткотрайните мостове , откакто и руснаци и украинци взривиха множеството мостове при сраженията. За да завладяват бързо територии украинците ще заобикалят градски региони. Вече видяхме неуспеха на съветската атака против Киев, когато дългата линия от съветски танкове се оказа лесна цел за украинската войска. Ед Арнолд от английски мозъчен концерн счита, че западните танкове, комбинирани със 100 бронирани машини Bradley и Stryker от Съединените щати и 40 немски верижни бойни машини на пехотата Мардер ще бъдат решаващи.

" Няма значение дали е Чаленджър, Ейбрамс или Леопард - всички те имат предимство над съветските с огнева мощност и отбрана. Имат и по-добри оптики, по-добра стабилизация, могат да стрелят в придвижване. По-добри са в локализирането и при борба с танкове е сериозно значимо по какъв начин ще бъде изработен първият изстрел ", съобщи Ед Арнолд - специалист по европейска сигурност към английския мозъчен концерн за защита и сигурност.

По-песимистичен в прогнозите си е Стивън Бидъл от Университета Колумбия в Ню Йорк.

" С тези танкове украинците ще имат по-добра опция да завладяват територии. Но бих бил деликатен с прогнози, че могат да завладяват света. Да, без танковете украинците нямат вяра ", съобщи Стивън Бидъл.

Минимум 5-6 седмици са нужни, с цел да получат украинските бойци главно образование по какъв начин да работят със западните танкове. Логистиката също е предизвикателство - доставка на гориво, муниции и аварийни елементи. Британските танкове Чалънджър не употребяват натовски общоприети муниции, украинците може и да са привикнали да работят с дизелови мотори като тези на Леопарт и Чалънджър, само че американския танк Ейбрамс е с по-сложен газотурбинен мотор. Още преди западните съдружници да вземат решението Кремъл стартира да плаши с ескалация.

" Не видяхме ескалация, откакто Финландия и Швеция подадоха молби за участие в НАТО, нямаше ескалация и откакто руснаците изгубиха Херсон, а Путин твърдеше, че това са съветски територии. Ескалация можем да забележим, когато става въпрос за статута на Крим. Ако полуостровът е под военна опасност, което мисля, че ще се случи това лято, то тогава ще има ескалация. Но не мисля, че това ще стане, даже Украйна да получи 300 танка ", съобщи Ед Арнолд.

Но главният въпрос, който всички си задаваме е:

" Ще се удължи ли по този начин войната? Може би, зависи от това по какъв начин ще се бият руснаците. При съвършен сюжет това може да форсира края на войната. Ако украинците реализиран задоволително прогрес и руснаците осъзнаят, че не могат да реализират задачите си - самопризнание за анексираните територии ", сподели Анджела Стент.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР