Тази седмица бяха публикувани от Международното изследване на уменията по

...
Тази седмица бяха публикувани от Международното изследване на уменията по
Коментари Харесай

Как се справят българските ученици по математика и природни науки

Тази седмица бяха оповестени от Международното проучване на уменията по математика и естествени науки - TIMSS, което е измежду най-реномираните интернационалните съпоставения на просветителните системи и резултати дружно с PIRLS (умения по четене – IV клас) и PISA (функционална просветеност – след VII клас). Изследването се организира на всеки четири години за възпитаници от IV и VIII клас и тазгодишното издание е направено през 2019 година.

България се включва за втори следващ път в проучването на четвъртокласниците, а присъединяване са взели 4 268 български възпитаници от 151 учебни заведения (при общо 340 хиляда възпитаници от близо 13 хиляди учебни заведения в 58 разнообразни държави). Резултатите се показват по скали със междинна стойност от 500 точки, а българските възпитаници доближават 515 т. по математика и 521 т. по естествени науки, което класира страната надлежно на 29-то и на 24-то място от 58 включени страни. И по математика, и по естествени науки най-високи резултати реализира Сингапур (със 625 т. и 595 т.), а най-ниски – Република Филипини (с 297 т. и 249 т.).

Докато резултатите на България тази година се доближават до междинните за включените страни, проучването разкрива и някои притеснителни характерности и трендове на българското начално обучение.

Първо, резултатите на българските възпитаници спадат спрямо предходното издание – с 9 т. по математика и с 15 т. по естествени науки.

Второ, България е измежду страните с най-големи разлики сред най-ниските и най-високите резултати, което е типично за страните на дъното на класацията и илюстрира огромните разлики сред обособените учебни заведения и райони в страната.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР